Actualitate

Acces liber la terenurile de sport din școli pentru călărășeni

Consilierii locali au aprobat, în ședința ordinară din data de 28 octombrie a.c., proiectul de hotărâre privind accesul cetățenilor pe terenurile de sport din curțile unităților de învățământ preuniversitar de stat din municipiul Călărași.

Acest gest mi se pare absolut firesc. Nu sunt suficiente locuri dotate corespunzător, în oraș, unde copiii pot face sport. Terenurile de sport din curțile școlilor sunt finanțate de comunitate, școlile sunt finanțate de comunitate, este firesc ca întreaga comunitate să beneficieze de ele, a precizat inițiatorul proiectului de hotărâre, consilierul local al USR Călărași, Costin Mirescu.

„Sportul este o componentă esențială a unei vieți sănătoase, mai ales în condițiile societății moderne, cu provocările ei specifice (sedentarism, alimentanție dezechilibrată, poluare, stres etc.). Terenurile de sport, spațiile în care se poate face mișcare sunt locuri pe care toți cetățenii (dar mai ales copiii) trebuie încurajați să le folosească. În municipiul Călărași, numărul terenurilor de sport deschise publicului larg este insuficient, așa cum este și dotarea acestora (în Parcul Dumbrava, de exemplu, din șase panouri de baschet, doar 2 au inel și niciunul plasă). Autoritățile publice locale trebuie să depună eforturi constante pentru creșterea numărului acestor spații, pentru dotarea lor corespunzătoare, dar și pentru folosirea tuturor celor deja disponibile. Astfel de locuri sunt și terenurile de sport din curțile unităților de învățământ preuniversitar de stat din municipiul Călărași. Majoritatea acestor terenuri sunt inaccesibile publicului larg și stau nefolosite în afara orelor în care unitățile de învățământ își desfășoară activitatea. Nu de puține ori, copiii se expun la riscuri escaladând gardurile și porțile încuiate ale curților școlilor doar pentru a face câteva ore de sport, fără supraveghere. Autoritățile locale din centre urbane importante din România, precum Constanța, Timișoara, Brașov, Sectorul 2, Sectorul 3 sau Sectorul 6 din Municipiul București au luat deja măsura deschiderii porților terenurilor de sport către populație, gest salutat de cetățeni”, se arată în Referatul de aprobare a proiectului.

Această hotărâre, adoptată în Consiliul Local Călărași, va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la aprobare.

Sursa foto: Maja Hitij/Getty Images

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *