Cultură

Activitatea Centrului Județean de Cultură și Creație, puternic afectată de pandemie

Activitatea Centrului Județean de Cultură și Creație (CJCC) Călărași a fost puternic afectată de pandemia de coronavirus. Toate evenimentele culturale, care erau deja pregătite pentru a încânta cetățenii, au fost anulate. Despre acest aspect am stat de vorbă cu directoarea adjunctă a CJCC, Georgiana Teodorescu.

Opinia de Călărași: Sunteți instituția care a fost cea mai afectată de această pandemie de COVID-19, din păcate. Cum decurg lucrurile în prezent la Centrul  Județean de Cultură și Creație Călărași? Cum se desfășoară activitatea dumneavoastră în acest moment?

Georgiana Teodorescu: Este adevărat că am fost nevoiți să anulăm toate evenimentele pe care noi le pregătisem deja publicului și pentru care semnasem contracte. Acele evenimente mult așteptate de către călărășeni, toate festivalurile noastre, stagiunea de teatru erau pregătite. Aveam în proiect și câteva concerte cu artiști foarte mari și iubiți de public, dar, din păcate, dată fiind situția actuală, a trebuit să le anulăm. Ne-am dori să reușim să le reprogramăm anul acesta, dar nu știm ce se va întâmpla, motiv pentru care, în această perioadă, ne concentrăm foarte mult pe o altă acțiune a noastră. Angajații Compartimentului de Cercetare și Promovare a Culturii Tradiționale au făcut cercetare în teren, pe raza județului Călărași, au stat de vorbă cu oamenii, cu bătrânii satelor și comunelor, care au povestit tradițiile și obiceiurile, iar acum lucrăm cu toții să concepem o culegere cu aceste tradiții și obiceiuri, pe fiecare zonă și comună a Călărașiului. Avem foarte mult material. Colegii mei s-au documentat foarte mult în teren. Avem și câteva filmări și ne dorim să realizăm această carte și să o publicăm. Vrem ca tradițiile din județul nostru să fie cunoscute, să rămână, deoarece am observat că, în timp, s-au diluat. Deși lumea își amintește de ele, nu mai știe cu exactitate versurile unui colind anume, spre exemplu. Motiv pentru care, ne vom concentra pe această latură care poate fi realizată de colegii noștri, fără public, în siguranță.

Opinia de Călărași: Ați fi putut organiza spectacole cu 500 de persoane. De ce nu s-a întâmplat acest lucru la Călărași? Ați avut probleme cu locația?

Georgiana Teodorescu: Motivul pentru care nu am organizat spectacole este că, deși sunt în aer liber, numărul de spectatori este limitat, respectiv 500. Când spunem 500 de participanți la eveniment, asta înseamnă cu tot cu artiștii, cu tot cu personalul nostru care este acolo. Ca să putem controla acest eveniment vizavi de număr de participanți și vizavi de păstrarea distanței, ar trebui totuși să fie o zonă care poate fi cât de cât închisă, chiar dacă este în aer liber. Noi am identificat ca zonă propice fostul Navrom, unde, într-adevăr, Centrul de Cultură, ani de zile, a organizat festivaluri, concursuri. Navrom a găzduit inclusiv cinematograf în aer liber. Numai că Navromul nu este al nostru, este al primăriei. Am făcut o solicitare către primărie să ne pună și nouă la dispoziție acest spațiu, pentru a putea organiza evenimentele pentru care, repet, am semnat deja contractele. Din păcate, primăria nu ne-a putut oferi acest spațiu, motivând că dotările și compartimentarea sunt destinate competiţiilor sportive.

Opinia de Călărași: Credeți că ați putea găsi un alt loc în care să puteți organiza, până la finalul anului, anumite spectacole?

Georgiana Teodorescu: Încercăm să identificăm alte locații, dar așa cum vă spuneam, este foarte important să fie o locație unde se pot controla spectatorii ca număr și ca distanță, pentru că altfel am încălca regulile și vă dați seama că nu dorim acest lucru. Vom vedea. Din păcate, cifrele nu sunt tocmai îmbucurătoare ca să ne așteptăm la vreo relaxare în această perioadă, dar din acest moment, după cum v-am zis, ne concentrăm mai mult pe partea aceasta de cercetare și de pregătire de material pe tot ce înseamnă tradiții, deși știm că toți călărășenii abia așteaptă spectacolele noastre, festivalurile și evenimentele.

Opinia de Călărași: Referitor la programul Aurul de Bărăgan, ați reușit să mergeți prin județ, să descoperiți talente? Deși, acestă pandemie nu este contextul ideal pentru așa ceva.

Georgiana Teodorescu: La acest moment, vizavi de proiectul Aurul de Bărăgan, se lucrează la regulament, la toată hârțogăraia care stă în spatele oricărui eveniment. Avem o persoană desemnată, din cadrul instituției, care se ocupă de acest proiect, domnul Ștefan Nițu, pentru că are foarte multă experiență în spate și cunoaște lumea de cultură din tot județul și nu numai. Dumnealui este însărcinat să ientifice parteneri pentr acest proiect. Deci, efectiv, anul acesta lucrăm doar la structură și material. Nu ne-am apucat încă să îl punem în practică, adică nu ne-am apucat de preselecții și de indentificare. În schimb, pot să vă spun că am fost contactați de către PRO TV, în ideea de a colabora, să îi ajutăm să identifice potențiali concurenți pentru emisiunea lor, Românii au Talent. Programul nostru, Aurul de Bărăgan, se aseamănă foarte mult cu această emisiune. Putem spune că ne-am și inspirat din această emisiune, doar că noi ne dorim să identificăm talente la nivelul județului nostru, să le promovăm și să le încurajăm. Având în vedere că proiectul nostru cumva se suprapune cu proiectul lor, cu siguranță vom colabora cu ei, îi vom ajuta să identifice, pe raza județului, talente. Cu ocazia aceasta, căpătăm și noi experiență pentru acest eveniment.

Opinia de Călărași: În prezent, cum stați cu bugetul? Știu că a trebuit să returnați oamenilor banii pe biletele cumpărate la spectacolele care ar fi trebuit să aibă loc în pandemie. Banii au fost redirecționați și către sănătate.

Georgiana Teodorescu: Momentan, nu mai avem buget de evenimente. Banii au fost redirecționați către instituțiile care aveau mai mare nevoie de aceste fonduri. Cu siguranță, dacă se vor relua evenimentele, ni se vor realoca niște bani. Nu are sens să ni se dea acum niște bani pe care să îi blocăm și să îi ținem, dacă nu putem să îi cheltuim. Sunt instituții care au o nevoie mare de bani, mai ales că acesta este un an mult mai sărac față de anii trecuți. Toată lumea știe că bugetul la nivel de județ a venit mult mai mic decât anul trecut.

Opinia de Călărași: Doriți să transmiteți un mesaj iubitorilor de cultură din Călărași?

Georgiana Teodorescu: Vreau să le transmit călărășenilor că lucrăm pentru ei, chiar dacă la acest moment nu se vede. În continuare, ținem legătura cu teatrele mari din țară, cu artiștii și vom avea grijă ca imediat ce se vor putea relua evenimentele să ne ținem promisiuni și să aducem nume mari aici, pe scenele din Călărași, iar până atunci, îi îndemnăm să apeleze către site-urile sau către instituțiile care difuzează online evenimente, asta pentru a-și lua porția de cultură, pentru că, din păcate, noi, la acest moment, nu avem posibilitatea să organizăm evenimente online.

Opinia de Călărași: Vă mulțumesc pentru informații!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *