Actualitate

Adăposturile antiaeriene din Călăraşi, prea puţine pentru întreaga populaţie. Răzvan Meseşeanu cere pregătirea lor

Consilierul județean al PRO România, Răzvan Meseșeanu, a solicitat Executivului Consiliului Județean (CJ) Călărași, în cadrul ședinței din data de 27 aprilie a.c., informații despre situația adăposturilor antiaeriene din județ și municipiu, în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina. Acesta își dorește să se inițieze un proiect de hotărâre din fondul de rezervă al CJ sau să se găsească o altă variantă prin care să fie gestionate subsolurile blocurilor, ba chiar să se amenajeze alte spații pentru ca, în caz de conflict, întreaga populație a județului să aibă unde se adăposti.

„Luna trecută, la şedinţa ordinară, am avut mai multe idei pe care vi le-am transmis. Una dintre ele a fost cea referitoare la o rugăminte de a vedea care este stadiul în care se află adăposturile antiaeriene atât în municipiul Călăraşi, cât şi în celelalte oraşe şi localităţi ale judeţului Călăraşi. Consider că este, conform unui concept din activitatea pe care o desfăşor eu, un pericol grav şi iminent. Grav este, iminent încă nu este. Este o situaţie reală, concretă şi actuală în toată lumea asta, nu numai în România: ce se întâmplă la graniţele Uniunii Europene cu războiul din Ucraina. Şi cred că, dacă facem iarna cal şi vara sanie, putem să prevenim o situaţie pe care nu ne-o dorim să se întâmple. Ştim cu toţii că, în Ucraina, în urma bombardamentelor, cetăţenii care au avut şanse de supravieţuire extrem de mari au fost cei care s-au adăpostit în subsoluri de blocuri, nu la etajele 1, 2, 3, 6, în gurile de metrou. Am făcut un apel, luna trecută, nu am primit un răspuns. Nu cred că pentru mine trebuie dat acest răspuns, ci pentru toţi cetăţenii. Haideţi să vedem care este situaţia. Acolo unde este bine, le gestionăm şi ştim ce avem de făcut. Unde există subsoluri de blocuri neamenajate, chiar dacă legislaţia prevede, după ’90 încoace, că este în sarcina locuitorilor, a proprietarilor de apartamente să le gestioneze, ştim cu toţii că aceştia nu au mai avut bani, s-au desfiinţat asociaţiile de proprietari. Haideţi să încercăm să făurim un proiect de hotărâre din fondul de rezervă, nu ştiu, trebuie să găsim o variantă şi să încercăm să gestionăm aceste subsoluri de blocuri sau oriunde găsim ceva unde să putem să amenajăm şi la vreme de restrişte să ne adăpostim. Putem să facem lucrul acesta şi cu specialiştii de la ISU, şi cu cei care au idee despre aşa ceva. Ar trebui să gândim lucrul acesta, nu la modul extrem de oficial, ci la modul popular sau populist. Fiecare bloc are un subsol. Chiar dacă nu îndeplineşte condiţiile prin care se reglementează de către ISU, de către legiuitorul ţării, de către Parlament, haideţi să îl facem (n.r. subsolul) în aşa fel încât să fie cât mai aproape. Nici la mine, la bloc, nu există un adăpost antierian, dar există un subsol. Una este să te bombardeze şi să pice bomba la etajul 6, că nu ai cum să te adăposteşti la etajul 6 sau la etajul 3, şi alta este în subsolul propriului tău bloc. Pentru că în aceste 22 de adăposturi oficiale nu o să se poată adăposti toată populaţia din localitatea despre care vorbim. Deci, cu cât avem mai multe adăposturi oficiale sau neoficiale cât mai bine pregătite, cu atât avem şanse…”,  a subliniat Meseşeanu.

Secretarul instituției, Aurel Paraschiv, a declarat că există, în judeţul Călăraşi, 25 de astfel de adăposturi, din care 22 în municipiu, majoritatea dintre acestea fiind gestionate de primărie. Totodată, acesta a subliniat faptul că, imediat ce va avea alte informaţii cu privire la spațiile antiaeriene din județ, le va pune la dispoziţie consilierilor județeni.

„Legat de aceste adăposturi, vă spun că, la foarte scurt timp după şedinţă, am identificat că există, în judeţul Călăraşi, dacă nu mă înşel, 25 de astfel de adăposturi, din care 22 în Călăraşi (n.r. municipiu). Majoritatea covârşitoare din cele 22 este gestionată de Primăria Călăraşi. Am făcut o adresă, nu a ajuns la timp util, ca să vă putem informa. Mai sunt câteva  adăposturi private, un exemplu ar fi fosta Bancă Comercială. Imediat ce avem informaţii, vi le vom pune la dispoziţie”, a spus Paraschiv.

Vicepreședintele CJ Călărași, Ion Samoilă, a punctat faptul că se caută soluții în acest sens, însă trebuie să se găsească un cadru legal, deoarece Consiliul Județean nu deține astfel de adăposturi.

„Toţi suntem de acord că este posibil să avem nevoie de aceste adăposturi, numai că trebuie să găsim şi cadrul legal, deoarece Consiliul Judeţean nu are astfel de adăposturi. Trebuie să facem un parteneriat cu primăria, primăriile, astfel încât să facem adăposturi, pentru că nu avem posibilitatea, dar să facem să fie subsolurile acestea salubre. Şi primăria trebuie să găsească cadrul legal, pentru că aceasta nu este proprietară pe blocurile astea. Să vedem cum găsim cadrul legal să putem să le amenajăm sau să le facem salubre. Am făcut demersuri, am făcut adrese şi la unii, şi la alţii, să vedem ce ne vor răspunde şi, în funcţie de asta, să găsim soluţii”, a punctat Samoilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *