Social

Amenzi de 20.000 de lei, pentru munca “la negru”, în Călărași

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din Călărași a efectuat controale, în perioada 25 – 29 octombrie 2021, în următoarele domenii de activitate:  creşterea bovinelor şi caprinelor, comerţ, agricultură, exploatarea forestieră, transporturi, construcţii, asistenţă medicală, pază şi protecţie și curierat.

Potrivit unui comunicat de presă al ITM Călărași, în urma controalelor efectuate, au fost depistate mai multe deficienţe, printre care enumerăm:

  • neîncheierea în forma scrisă a Contractului Individual de Muncă;
  • angajatorul nu a făcut dovada înmânării unui exemplar din Contractul Individual de Muncă al salariatului;
  • neacordarea drepturilor salariale;
  • neplata concediului de odihnă la încetarea activităţii;
  • a fost numită prin decizie persoana care acordă primul ajutor lucrătorilor, dar nu a fost instruită în acest sens;
  • căile de acces erau îngustate din cauza depozitării necorespunzătoare a ambalajelor;
  • nu s-a putut face dovada reinstruirii lucrătorilor cu privire la noile riscuri reprezentate de infectarea cu SARS-COV-2.

Rezultatul controalelor

Inspectorii Compartimentului Relaţii de Muncă au verificat 34 de angajatori, din care cinci au fost sancţionaţi. S-au aplicat amenzi în valoare de 24.000 de lei, din care pentru muncă nedeclarată 20.000 de lei. Au fost dispuse 43 de măsuri cu termene precise de rezolvare. Inspectorii din cadrul Compartimentului Securitate şi Sănătate în muncă au efectuat 24 de controale, în urma cărora 14 angajatori au fost sancţionaţi, iar pentru remedierea deficientelor s-au aplicat 31 de măsuri cu termene precise de rezolvare.

În continuare, se acordă prioritate acţiunilor de comunicare a scrisorilor de informare către angajatorii care prestează activitate în domeniile susceptibile de utilizare a muncii nedeclarate sau subdeclarate, dar şi acțiunilor de verificare a modului de respectare a Legii nr.55/2020, pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei cu COVID – 19.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *