Cei peste opt sute de angajați ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Călărași nu și-au luat salariile pe luna august, nici până la acest moment. De patru ori a fost convocată ședința de Consiliu Județean, pentru remedierea acestei probleme, însă lucrurile au rămas nerezolvate. Din această cauză, angajații DGASPC, membri de sindicat SANITAS, au decis să protesteze prin grevă japoneză.
“Peste 800 de salariați din asistența socială a județului Călărași așteaptă încă să afle dacă vor fi plătiți pentru munca prestată în luna august! În condițiile în care acești salariați și-au desfășurat activitatea în condiții de pandemie (izolare la locul de muncă, îngrijirea beneficiarilor infectați cu SARS-COV-2, munca în echipamente speciale sufocante) în ultimele 6 luni și se așteptau eventual ca, în conformitate cu prevederile legale și așa cum guvernanții s-au întrecut în promisiuni, să primească stimulentul de pandemie de 2.500 de lei și sporul de până la 30% prevăzut de Legea 56/2020, iată că ordonatorul principal de credite de care aparțin, și anume Consiliul județean Călărași, le face o uriașă nedreptate întârziind să le acorde drepturile salariale pentru luna august! În consecință, colegii noștri, membri de sindicat SANITAS, au decis să protesteze, deocamdată prin ”grevă japoneză”, urmând să ia decizii în consecință, în funcție de evoluția situației! Federația SANITAS susține demersul colegilor de la Călărași și va aduce situația lor la cunoștința Ministrului Muncii – doamna Violeta Alexandru, solicitând deblocarea de urgență a sumelor necesare acordării tuturor drepturilor salariale legale colegilor din asistența socială din toată țara”, a transmis Federația Sanitas din România, pe o rețea de socializare.
Marian Stoica: “Din păcate, sunt privați în continuare de niște drepturi salariați, copii, elevi care merg la școli”
Potrivit unui comunicat de presă al Instituției Prefectului, astăzi, 15 septembrie 2020, la ora 10:00, prefectul județului Călărași, Marian Stoica, a solicitat convocarea în ședință extraordinară a Consiliului Județean Călărași, în conformitate cu dispozițiile art. 178, al. 2 din O.U.G. nr. 57/2019, modificată și completată.
“S-a dat curs solicitării și, deși consilierii județeni în funcție au fost invitați la ședința în care urmau să decidă cu privire la problemele stringente de interes județean, respectiv asigurarea transportului elevilor și urgentarea plății salariilor restante ale angajaților D.G.A.S.P.C. Călărași, o parte dintre consilierii județeni au refuzat să confirme prezența la ședință. Rezultatul a fost acela că nici după a patra convocare nu a fost întrunit cvorumul legal de ședință, aceasta nu s-a putut desfășura, iar problemele serviciilor publice de interes județean – educație, asistență socială, au rămas nesoluționate”, se arată în comunicatul de presă remis redacției noastre.
“Le mulțumesc consilierilor care au răspuns prezent la ședința convocată astăzi, cred că nu s-a înțeles ceea ce am dorit să facem prin această ședință. Din păcate, sunt privați în continuare de niște drepturi salariați, copii, elevi care merg la școli. Nu înțeleg de ce atâta reticență pentru un lucru care ne era la îndemână și astăzi îl puteam rezolva. Aș vrea să știți că apreciez foarte mult decența și responsabilitatea cu care angajații D.G.A.S.P.C. au hotărât ca astăzi în semn de protest să nu acționeze într-o formă extremă, și cu o simplă banderolă pe mână își continuă activitatea. Apreciez responsabilitatea cu care au tratat momentul acesta, însă nu știu ce aș putea să le comunic prin liderul lor de sindicat. Ce pot să le spun eu acum? Este o întrebare cu care închei și la care dumneavoastră să găsiți un răspuns”, a spus prefectul județului Călărași, Marian Stoica, la finalul ședinței.
Valentin Robescu: “Pe colegii mei nu îi interesează această luptă politică”
Liderul Uniunii Județene Sanitas Călărași, Valentin Robescu, a asistat la ședința extraordinară a Consiliului Județean de sâmbătă, 12 septembrie a.c. și a declarat următoarele:
“Îi reprezint pe colegii mei din DGASPC și din sistemul de sănătate. Vreau să vă transmit următorul lucru: pe colegii mei nu îi interesează această luptă politică, nu sunt absolut deloc impresionați de faptul că fiecare parte își arată ‘bunăvoința’. Ei așteaptă salariul, domnilor. Acești oameni au fost izolați la locul de muncă câte două săptămâni sau acasă, lucrează fără drepturi salariale normale, conform legii, și acum nu le mai dăm nici salariile. Dumneavoastră sunteți aici ca să lucrați pentru oamenii aceștia care v-au votat. Din ce văd eu, nu lucrați așa. Oamenii ăștia sunt indignați. Ce așteptați sau ce vreți să mai aștepte oamenii aceștia de la dumneavoastră? În data de 10, ei trebuiau să își ia salariile. Luni (n.r. 14 septembrie a.c.) începe școala. Cum le asigură oamenii aceștia traiul necesar și condițiile necesare copiilor? V-ați gândit la lucrul acesta? Sunt indignat de ceea ce aud și ceea ce văd. Oamenii așteaptă soluții de la dumneavoastră, așteaptă salariul, conform legii.”