Social

Angajatori amendați de ITM Călărași

În săptămâna 28.06 – 02.07.2021, Inspectoratul Teritorial de Muncă din Călăraşi a efectuat controale în următoarele domenii de activitate: prelucrarea şi conservarea legumelor şi fructelor, producţia de metale feroase, agricultură, comerţ, construcţii, activităţi ale cluburilor sportive, depozitări, fabricarea maşinilor şi echipamentelor de birou, transporturi rutiere de mărfuri.

Potrivit unui comunicat de presă al ITM Călărași, acţiunile de control au avut în vedere următoarele obiective: verificarea respectării de către angajatori şi angajaţi a măsurilor pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei cu COVID 19; identificarea şi combaterea muncii nedeclarate; respectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi a securităţii şi sănătăţii în muncă; eliminarea neconformităţilor constatate şi dispunerea de măsuri.

În urma controalelor efectuate, au fost depistate următoarele deficienţe: nerespectarea duratei maxime a timpului de lucru; neacordarea repausului săptămânal; neevidenţierea orelor prestate; lipsa repartiţiei programului de lucru în contracte; neachitarea drepturilor salariale la zi; lipsa programării CO/2021; lipsa dovezilor de comunicare a adeverinţelor de vechime; completarea eronată în REVISAL; Regulamentul Intern incomplet; societatea nu a asigurat în cantități suficiente EIP și materiale igienico-sanitare pentru evitarea infectării/răspândirii COVID-19; la evaluarea riscurilor pentru manipulant marfă nu au fostt identificate riscurile de accidentare și îmbolnăvire profesională privind încărcarea/descărcarea mărfurilor; unitatea nu a luat măsura ca persoanele care manevrează stivuitorul să poarte în permanență casca de protecție; societatea nu a îngrădit, marcat și semnalizat cu toate dispozitivele golurile tehnologice din incinta șantierului.

Rezultatul controalelor

Inspectorii din cadrul Compartimentului relaţii de muncă au verificat 19 angajatori, 2 au fost sancţionaţi şi s-au aplicat amenzi în valoare de 3.000 de lei. Au fost dispuse 22 de măsuri cu termene precise de rezolvare. Inspectorii de muncă ai Compartimentului securitate şi sănătate în muncă au efectuat 14 controale, în urma cărora șapte angajatori au fost sancţionaţi. Pentru remedierea deficiențelor s-au aplicat 15 măsuri cu termene precise de rezolvare.

În perioada 7-9 iulie 2021, trei inspectori de muncă, din cadrul ITM Călăraşi, vor participa la evenimentul organizat  în cadrul  proiectului “Dezvoltarea, stimularea şi eficientizarea muncii prin agent de muncă temporară şi a serviciilor de formare profesională pentru o piaţă a muncii competitivă şi performantă”. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă (POCA), în care Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale este partener şi are ca scop identificarea  politicii publice necesare în vederea modificării cadrului normativ existent, pentru impulsionarea muncii prin agent de muncă temporară, ţinând cont de principiul egalităţii de tratament juridic care se oferă salariaţilor temporari în raport de cei angajaţi pe durată nedeterminată, precum și asigurarea eficienţei principiului de “flexisecuritate” prevăzut de legislaţia europeană internaţională.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *