Cultură

Ansamblul folcloric “Bărăganul” i-a colindat pe consilierii județeni

Ansamblul folcloric Bărăganul” i-a colindat pe consilierii județeni, în cadrul ultimei ședințe ordinare, derulată în data de 21 decembrie 2020. Tinerii talentați au prezentat un program scurt de colinde și dansuri tradiționale din mai multe regiuni ale țării. Ansamblul aparține Centrului Județean de Cultură și Creație Călărași, iar membrii acestuia sunt coordonați de maestrul Aurel Mailat.

Ansamblul folcloric „Bărăganul”, format din tineri, elevi și studenți, a fost înființat în 1993, în prezent fiind cotat de către specialiștii în folclor ca cel mai reprezentativ ansamblu din județ și unul dintre cele mai valoroase din țară.

Datorită calității spectacolelor și autenticității repertoriului, ansamblul a câștigat aprecieri unanime la nivel național și internațional: Franța, Japonia, Italia, SUA, Grecia, Turcia, Bulgaria, Sri Lanka și alte țări, făcând ca mesajul spiritualității românești să fie transmis prin cântece și jocuri de o mare valoare artistică.

„Bărăganul” promovează, în primul rând, folclorul caracteristic zonei Călărași, dar și frumusețea cântecelor, dansurilor și costumelor populare din aproape toate regiunile țării: Muntenia, Oltenia, Dobrogea, Moldova și Transilvania. Autenticitatea repertoriului coregrafic este conferită de faptul că dansurile, preluate din sate, sunt transpuse scenic, păstrându-se stilul interpretativ specific mediului rural.

În desenul coregrafic se regăsește adesea cercul – element de compoziție caracteristic folclorului românesc și în mod special ținuturilor sudice. O notă aparte o constituie alternarea ritmurilor lente cu cele foarte dinamice în cadrul aceluiași dans, ceea ce contribuie la spectaculozitatea programelor pe care le prezintă ansamblul. Ansamblul are peste 67 de membri – dansatori, instrumentiști și soliști vocali cu o vastă experiență, iar coregraful ansamblului este Aurel Mailat.

Cu scopul de a  oferi vivacitate și longevitate acestui ansamblu, în anul 2009 au fost cooptați noi membri, elevi de gimnaziu talentați și pasionați de tradiția populară, formându-se astfel Ansamblul folcloric „Bărăganul junior”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *