Cultură

Artiști de pe șase continente au expus caricaturi-portret ale poetului Bacovia, la Călărași

Biblioteca Județeană “Alexandru Odobescu” din Călărași a găzduit, în data de 17 septembrie 2021, expoziția internațională de caricatură-portret „140 Bacovia”. Vernisajul a fost dedicat împlinirii a 140 de ani de la nașterea poetului George Bacovia. Cei prezenți la evenimentul cultural au putut viziona lucrări ale artiștilor din întreaga lume, reunite la inițiativa graficianului Victor Eugen Mihai, în colaborare cu caricaturistul Jimmy Stănescu. Aproximativ 200 de artiști din 52 de țări aflate pe șase continente și-au expus lucrările la Călărași. Expoziția reunește 350 de lucrări realizate clasic sau digital.

Criticul de artă, Ana Amelia Dincă, a descris această expoziție ca fiind spectaculoasă, datorită diversității.

Expoziția aceasta, prin factura ei internațională, a devenit spectaculoasă, datorită diversității și modalităților de expresie. Este impresionant faptul că un subiect atât de incitant și provocator cum este chipul lui George Bacovia, poate dezvolta o multitudine de expresivități care sunt împinse în această zonă a caricaturii spre efectele inerente ale capodoperei. Multe dinre ele sunt, într-adevăr, demne de integrat în această specie superioară a creației artistice. Am văzut foarte multe lucrări excepționale! Expozanții sunt din Europa, Africa, America de Sud, Asia. Deci iată că o personalitate a literaturii române, cel mai mare poet simbolist al nostru, este un subiect pentru mai multe personalități din lumea artei. Numărul expozanților este de-a dreptul impresionant, dar ceea ce mi-a atras atenția a fost calitatea acestor lucrări. George Bacovia nu a fost numai caricaturizat, el a fost și portretizat, și i s-a dat o dimensiune care vine din sfera literaturii sale. Nu numai simbolismul, dar și anumite efecte de suprarealism le întâlnim în aceste lucrări și faptul că generații diferite de caricaturiști se apleacă asupra lui,demonstrează că artiștii sunt oameni de cultură, că artiștii citesc și ei merg pas la pas cu fenomenul contemporan, cultural și, de fapt, tocmai cultura le permite o evoluție demnă de remarcat. Această expoziție este, într-adevăr, cea mai bună din expozițiile de caricatură care au avut loc aici până acum, dar nu pot să nu remarc faptul că o categorie de artiști călărășeni, care au dezvoltat o preocupare specială pentru caricatură, sunt prezenți în această expoziție, dar și tineri care s-au orientat mai mult către zona aceasta de reprezentare plastică, artistică, pentru zona picturalității, au încercat să evoce pe suprafața hârtiei și în tonul caricaturii chipul lui George Bacovia. Este, de asemenea, un moment de remarcat faptul că, pe lângă aceste expresivități foarte diferite, care vin din zona realismului și merg către suprarealism, uneori către simbolism, cu efecte adesea metafizice și cu o mare încărcătură, nu numai realistă, dar și romantică în ceea ce privește abordarea chipului, nu lasă la o parte zona aceasta a caricaturii, care este alb negru, este policromă, de multe ori, chipul este studiat în profunzime, este analitic abordat, alteori sintetic, însă și tehnicile sunt foarte diferite și acestea la fel de spectaculoase ca însăși lucrările. Expoziția de astăzi (n.r. 17 septembrie) este una care merită văzută și poate fi, bănuiesc, itinerată prin alte locuri, pentru că aceasta merită să fie văzută de o gamă largă de public, deoarece subiectul este unul modelator, dar din punct de vedere artistic este unul de-a dreptul de o înaltă ținută estetică, a declarat Ana Amelia Dincă.

Mai mulți elevi ai Colegiului Național “Barbu Știrbei” Călărași și ai Liceului Tehnologic “Dan Mateescu” au recitat poezii bacoviene, sub îndrumarea profesoarelor Ana Dăscălescu, Veta Ion și Ilona Scarlat. De asemenea, Ștefan Oprea a susținut un recital la vioară.

Expoziția va rămâne pe simezele bibliotecii până la finele lunii septembrie 2021 și va putea fi vizitată în regim muzeal, respectând prevederile legislative privind pandemia de COVID-19 în vigoare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *