Autorităţile publice locale, dar şi reprezentanţii mediului de afaceri vor putea atrage bani europeni, prin intermediul Programului Regional Sud-Muntenia 2021-2027. Lansat anul trecut, în luna noiembrie, programul de finanţare este unul descentralizat. La nivelul judeţului Călăraşi, vor fi lansate 27 de apeluri de proiecte, a căror alocare financiară disponibilă va fi de peste 1,33 miliarde de euro, după cum a declarat, săptămâna trecută, directoarea economică a Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, Andreea-Mirela Tache, în cadrul unei conferinţe de presă. Recent, au fost publicate 5 ghiduri spre consultare publică, iar acum se aşteaptă feedback din partea autorităţilor şi a mediului privat, cu privire la acestea.
„Voi vorbi despre viitor, despre programele de coeziune, din perioada 2021-2027, care însumează undeva la 45,79 de miliarde de euro, undeva la peste 700 de apeluri la nivel national şi regional. În momentul de faţă, s-a făcut o analiză şi, în anul 2023, ca să înţelegeţi care este impactul şi care va fi volumul de muncă, se vor lansa undeva la peste 490 de apeluri, la nivel national şi regional, în valoare de peste 36 de miliarde de euro. Aestea sunt 254 la nivel national şi 245 la nivel regional. Este pentru prima dată când există programe regionale pe cele 8 regiuni din România. Din cele 49 de apeluri, care se vor lansa în anul 2023, 246, în valoare de peste 16 miliarde de euro, sunt dedicate autorităţilor publice locale şi 139 de apeluri, în valoare de peste 6 miliarde de euro, sunt dedicate mediului privat.
Prin Programul Regional Sud-Muntenia, ceea ce ne interesează pe noi, în cadrul judeţului Călăraşi, vor fi lansate 27 de apeluri, undeva peste 1,33 de miliarde de euro FEDR. De săptămâna trecută (n.r. în urmă cu 2 săptămâni), au fost publicate 5 ghiduri spre consultare publică. Aşteptăm feedback, atât de la autorităţile publice, cât şi de la mediul privat, cu privire la ghidurile lansate. Suntem dispuşi, dacă sunt fundamentate, argumentate observaţiile, să le luăm în calcul la ghidurile finale. În momentul de faţă, putem vorbi despre drumurile judeţene, unde vom lansa apelul, iar la nivelul judeţului Călăraşi discutăm despre DJ 201 B şi D, DJ 309, undeva la peste 100 de km de drumuri. Ele sunt prinse în Prioritatea 1 a programului, adică este asigurată finanţarea de peste 65 de milioane de euro, fără TVA, pentru aceste drumuri şi Consiliul Judeţean deja lucrează la documentaţie, pentru a fi depusă.
Ca şi noutate a acestei noi perioade, toate proiectele vor fi depuse, cu excepţia privaţilor, la nivel de proiect tehnic. Deci nu se mai acceptă documentaţii la nivel de SF.
Un al doilea ghid este cel lansat pentru Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, în parteneriat cu toate unităţile administrativ-teritoriale şi aici vorbim şi despre Consiliul Judeţean Clăraşi, unde se va crea un centru de date regionale în Sud-Muntenia, la care vor avea acces gratuit toate autorităţile publice din regiunea Sud-Muntenia, cu privire la acest serviciu care va fi oferit de STS.
Discutîm de un ghid pe partea de învăţământ primar şi secundar, iar aici vorbim de construire, reabilitare, modernizare, dotare, extindere, tot ce înseamnă infrastructură educaţională. Proiectele au până la 4 milioane de euro, valoare nerambursabilă, eligibilă, cu mențiunea că trebuie să se ţină cont de numărul de elevi alocaţi pe fiecare infrastructură educaţională. Sunt eligibile, normal, şi din mediul urban, cât şi din mediul rural, autorităţile publice care au în subordine unităţile şcolare.
Un alt ghid se referă la partea de eficienţă energetică în clădirile publice, atât pentru autorităţile publice centrale, cât şi pentru autorităţile publice locale şi vorbim de proiecte care vor avea o valoare maximă de undeva până la 5 milioane de euro. Se acceptă şi lucrări de consolidare, într-un procent de maximum 30% din valorile eligibile a investiţiei de bază.
Nu ne-am limitat să lansăm doar ghiduri pentru autorităţi publice locale, am lansat şi două ghiduri în consultare pentru mediul de afaceri. Avem sprijinul Consiliului Judeţean şi a tuturor autorităţilor pentru a putea face întâlniri, atât pentru UAT-urile din judeţul Călăraşi, cât şi pentru mediul de afaceri din județ, pentru a putea atrage cât mai mulţi potenţiali aplicanţi să depună proiecte. Mă refer la ghiduri care au componentă de ajutor de minimis de până la 200.000 de euro şi sunt eligibile microîntreprinderile şi întreprinderile mici, şi întreprinderile mici, mijlocii şi microîntrepinderile, pe schema de ajutor de stat de până la 3 milioane de euro acesta fiind grantul acordat.
Aşteptăm cu interes comentariile, propunerile de modificare, suntem deschişi şi la discuţii, vom demara campanii de informare şi sperăm ca judeţul Călăraşi, atât UAT-urile, cât şi mediul privat, să atragă cât mai multe fonduri, în următoarea perioadă de programare 2021-2027. De asemenea, să nu uităm că şi PNRR, în 2023, mai are 44 de apeluri de lansat, undeva la peste 4 miliarde de euro componente”, a declarat Andreea-Mirela Tache, în conferința de presă a PSD Călărași, organizată în data de 16 februarie 2023.
Amintim că, pentru prima dată, regiunea Sud-Muntenia are un program de finanțare dedicat și descentralizat, aplicațiile putând fi depuse în cadrul a șapte priorități de finanțare aliniate celor cinci obiective de politică ale Uniunii Europene: stimularea dezvoltării inteligente și durabile a regiunii, bazată pe inovare, digitalizare și dezvoltarea ecosistemului antreprenorial; stimularea tranziției regiunii către o economie cu emisii zero prin creșterea eficienței energetice, îmbunătățirea protecției mediului și creșterea mobilității urbane; creșterea gradului de accesibilitate a zonelor rurale și urbane la rețeaua TEN-T prin investiții în infrastructura rutieră de drumuri județene; creșterea accesului la servicii de calitate și favorabile incluziunii în educație, formarea și învățarea pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurii educaționale; creșterea atractivității regiunii prin investiții în infrastructura de turism, patrimoniu cultural și regenerare urbană; dezvoltarea capacității administrative a Autorității de Management pentru Programul Regional Sud-Muntenia și a beneficiarilor.
Programul Regional Sud-Muntenia 2021-2027 beneficiază de o alocare totală de 1.576.796.471 euro, distribuită pe șapte priorități (printre care și asistența tehnică):
• Prioritatea 1: O regiune competitivă prin inovare, digitalizare și întreprinderi dinamice – 423.938.789 euro;
• Prioritatea 2: O regiune cu mobilitate urbană durabilă – 365.497.648 euro;
• Prioritatea 3: O regiune cu localități prietenoase cu mediul – 215.992.942 euro;
• Prioritatea 4: O regiune mai accesibilă – 225.147.059 euro;
• Prioritatea 5: O regiune educată – 76.063.527 euro;
• Prioritatea 6: O regiune atractivă – 203.584.706 euro;
• Asistență tehnică – 66.571.800 euro.
Click aici pentru mai multe detalii cu privire la calendarul apelurilor din cadrul Programului Regional Sud-Muntenia 2012-2027, dar şi cu privire la ghidurile aflate în consultare publică în perioada 9 februarie – 3 martie 2023.