Sănătate

Bogdan Mihai, bilanț al interimatului la spital. Proiecte inițiate și investiții pentru viitor

Managerul titular al Spitalului Județean de Urgență Călărași, Bogdan Mihai, a susținut, în data de 30 iunie 2021, o conferință de presă în cadrul căreia a prezentat bilanțul activității în cele nouă luni de interimat. Acesta a vorbit despre stadiul proiectelor demarate, dar și despre investițiile pe care le are în plan pentru dezvoltarea instituției medicale.

Potrivit interlocutorului, în cadrul spitalului, au fost completate două linii de gardă pe care acesta le-a găsit nefuncționale la începutul mandatului său de director, respectiv Pediatria și Neonatologia. În cele nouă luni la cârma unității spitalicești, Bogdan Mihai a convins 17 medici să se alăture echipei sale, iar procesul de căutare a doctorilor necesari pentru zonele unde nu există personal suficient continuă.

Continuăm să inițiem discuții pe zone unde nu avem personal suficient. Am completat două linii de gardă pe care le-am găsit nefuncționale la începutul mandatului și aici mă refer la două linii foarte importante: Pediatria și Neonatologia. Neonatologia este terapia intensivă pentru nou-născuți, foarte importantă într-un spital județean de urgență, în cadrul acesteia regăsindu-se oamenii care au grijă, în primele clipe de viață, de nou-născuți. Am mai mediat din unele probleme. De exemplu, în luna septembrie, erau 21 de zile lipsă pe garda de Radiologie. Acum am completat, mai avem doar 7. Ușor, ușor, încercăm să echilbrăm și celelalte linii de gardă, astfel încât să putem ajunge la un standard în care nimeni să nu se mai întrebe dacă avem sau nu medic, în cazul unei afecțiuni. Am adus un medic cardiolog, recent, care ne va ajuta mult pe Ambulatoriu. Acesta este și cardiolog intervenționist. Cu el și cu echipa pe care începem să o conturăm, vom încerca să facem un mic centru de excelență zonal. Avem deficit de medici pe specializările: Cardiologie, Neurologie, Medicină de Urgență, ATI, Radiologie. Am intrat în parteneriate cu medici din Spitalul Militar și am început să îi aducem pe gărzi. Mai avem șapte zile descoperite pe Radiologie, până începem să completăm și garda de Radiologie. Și vor mai rămâne cele două specialități majore: Cardiologia și Neurologia, a precizat Bogdan Mihai.

Ne impunem standardul de calitate și ne ținem de el”

Tot în timpul interimatului, acesta a demarat mai multe proiecte de renovare a unității spitalicești: “Am demarat mai multe proiecte punctuale de renovare a unor zone din spital, iar pe unele dintre ele vi le-am prezentat pe Facebook,  în acele clipuri de mediatizare a acestor activități. Am avut niște discuții, pe anumite zone, cu constructorii, în care am luat decizia de refacere a unor lucrări pe care le-au efectuat, întrucât nu erau efectuate la un standard de calitate normal. Lucrurile s-au remediat sau sunt în curs de remediere. Toată lumea ar trebui să înțeleagă, la un moment dat, că ce facem o dată, într-o unitate publică, mai ales într-un spital, facem pentru foarte mulți ani, nu pentru a dura doi-trei ani. Cred că aici este zona în care ar trebui să insistăm foarte mult și să nu trecem peste ea într-un mod ușor. Ne impunem standardul de calitate și ne ținem de el”.

Bogdan Mihai, despre sistemul de pontaj electronic: „Este cel mai important proiect, întrucât schimbăm mentalitatea”

Introducerea sistemului de pontaj electronic a generat nemulțumiri în rândul unor cadre medicale, însă, potrivit directorului spitalului, acesta este cel mai important proiect, deoarece prin intermediul său se va schimba mentalitatea personalului instituției vizavi de program și respectul față de cetățean. Acesta (n.r. sistemul de pontaj electronic) este cel mai important proiect, întrucât schimbăm mentalitatea. Nu inovăm ceva, ci schimbăm mentalitatea. Mentalitatea presupune, în primul rând, o altă abordare din partea cadrelor medicale și a personalului Spitalului Județean de Urgență raportat la program, la orice înseamnă respectul față de cetățean și, în același timp, încercăm să schimbăm mentalitatea cetățeanului raportat la respectul pe care trebuie să îl acorde medicilor și cadrelor medicale. Am luat această decizie, pentru că în primele zile când am venit în cadrul spitalului, am făcut niște evaluări. Evaluările, dincolo de niște situații statistice, care puteau să spună sau să nu spună nimic, erau unele pe care le-am analizat foarte sintetic. Am luat fiecare medic în parte și am stabilit ce înseamnă număr de pacient pe lună, cheltuieli făcute cu pacientul, veniturile făcute cu pacientul și, în final, salariul medicului. Surprinzător, o parte din medici nu își acopereau salariul cu pacienții pe care îi gestionau la nivelul unității. Și atunci, am început să intru în profunzime. Am observat nuanțe legate de prezența la program, în sensul că veneau la ora 10:00 și plecau la ora 13:00 sau intervalul maxim de lucru era de 3-4 ore. Nu am intrat în nicio discuție, am zis să le arăt sistemul acesta de audit electronic. Asta nu înseamnă că este un sistem rigid. Cineva care are nevoie de o derogare, sigur o va primi, cu o singură condiție: să muncească. (…) În momentul în care apar derapaje, respectiv când eu îți plătesc un salariu de 20.000 de lei și tu produci pentru spital 3.000 de lei, lună de lună, mă pot întreba de ce. Primul lucru: ar trebui să venim la program. Ulterior, găsim niște standarde de calitate și de derulare a activității. Cu acest proiect caut doar să fim puțini eficienți și să ducem lucrurile într-o zonă de normalitate. (…) În perioada următoare, o să modific regulamentul de funcționare a spitalului și regulamentul intern, astfel încât aceste elemente să fie abateri disciplinare și dacă nu găsim o zonă echitabilă și normală, mergem într-o zonă de investigare și sancționăm acolo unde este cazul. (…) Nemulțumirile vin de la cei neperformanți. Sistemul nu este unul care îngreuneze activitatea celor care muncesc, din contră. (…) Nu facem altceva decât să aducem lucrurile dintr-o zonă gri într-o zonă transparentă. Trebuie să le scoatem din cap faptul că nimeni nu îndrăznește să îi întrebe pe oameni: de ce nu vii la program?’. Nu, acest lucru îl eliminăm din start, pentru că așa e normal”, a subliniat șeful unității spitalicești.

Anveloparea UPU se va face cu fonduri europene

Pe lângă corpul nou de spital la care se lucrează în acest moment, Bogdan Mihai are în plan mai multe investiții, printre care se numără și anveloparea UPU.

“În afară de corpul nou de spital, sunt diferite proiecte punctuale de reabilitare a unor secții. După ce vom vedea rezultatul exact al expertizei, vom începe o evaluare în vederea consolidării acestui corp de clădire, care va fi noua prioritate în a-l aduce într-un standard de civilizație adecvat. Al doilea proiect major care va fi realizat este anveloparea corpului de la UPU. El se află pe masa ministrului, din luna decembrie. Au fost cerute niște clarificări, s-au efectuat. Este un proiect pe fonduri europene, care va fi aprobat, se pare. Într-un an și jumătate sau doi ani, e posibil să avem o altă imagine asupra corpului, care sigur  va fi spectaculoasă. Corpul va fi îmbrăcat în aluminiu, va fi ceva cu un impact major față de ce este acum, pentru că în acest moment arată într-un mod în care nici nu îți vine să intri, a afirmat sursa citată.

De asemenea, la intrarea în spital, va fi amenajată o parcare.

“Call Center-ul este un proiect la care încă mai efectuăm reglaje”

Despre sistemul de call center, Bogdan Mihai spune că încă se efectuează reglaje la acesta: “Call Center-ul este un proiect la care încă mai efectuăm reglaje. Sunt într-o fază de colectare a tuturor datelor de pe fiecare structură, analizez elementele de particularitate și pe urmă le introduc într-o procedură. (…) Am făcut o proiecție destul de avansată, am luat legătura cu cei care ne furnizează softul de gestionare al activității medicale, vom corela programările din Ambulatoriu cu tot ce înseamnă programul medicilor”.

Brățări electronice pentru pacienți

Pe viitor, pacienții vor primi brățări electronice care vor stoca datele personale ale acestora, fișele medicale, tratamentul necesar. Aceste brățări vor îmbunătăți interacțiunea cadrelor medicale cu persoanele internate: În perioada următoare, o să demarăm un proiect legat de ce înseamnă citirea pe brățări a consumului de medicamente, a interacțiunii cadrelor medicale cu pacientul. Fiecare pacient va primi o brățară. I se va spune când va fi internat. Va fi un scanner, care va transmite, într-o bază de date, tot ce înseamnă tratament și atunci vom putea vedea și ce înseamnă interacțiunea cadrelor medicale cu pacienții. În sensul că, apar situații în care oamenii ne spun că au stat în pat și nu a venit nimeni la ei timp de 6 ore. Când o să apară în sistem că pacientul a fost scanat din două în două ore, atunci acesta nu va mai spune că nu a venit nimeni să îl vadă”.

Prețul rației per pacient, 11 lei

Cât despre alimentația pacienților, potrivit managerului spitalului, prețul rației per persoană ar fi de 11 lei.

Prețul rației per bolnav era de 11 lei. Știu că s-a făcut o majorare, în funcție de fondurile pe care le gestionăm. De trei-patru ori pe săptămână mănânc mâncarea de aici (n.r. spital). Vom duce lucrurile, în perioada următoare, și într-o zonă de diversificare, pentru că am văzut niște elemente despre care consider că ar putea fi îmbunătățite. Mâncarea este bună, raportată la un spital. E o mâncare care asigură nevoile a 80%-90% din beneficiari. Cred că sunt șapte-opt feluri de mâncare pe care le gătim, pe zi”, a punctat Bogdan Mihai.

Conferința de presă s-a încheiat cu vizita jurnaliștilor la secțiile reabilitate ale spitalului, zonele în care se desfășoară lucrări, șantierul corpului nou de clădire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *