Administrație

Bugetul Consiliului Județean Călărași, diminuat cu 41 milioane lei

Consiliul Județean (CJ) Călărași va avea, în 2020, un buget mai mic decât cel de anul trecut. Potrivit președintelui acestei instituții, Vasile Iliuță, bugetul care va fi propus în data de 20 februarie a.c. consilierilor județeni către aprobare, este diminuat cu 41 de milioane de lei. În anul 2019, bugetul județului a fost de 94 milioane lei, iar în acest an va fi de doar 53 de milioane de lei. Ba mai mult, DGASPC Călărași se află într-o situație nu tocmai plăcută, deoarece va primi doar jumătate din suma solicitată, iar astfel va avea bani să funcționeze doar până în luna iunie. Deși banii din acest an sunt mai puțini, șeful CJ a dat asigurări că investițiile aflate în implementare vor fi continuate.

“Anul 2020 ne-a adus o diminuare de buget. În 2019, am avut un buget de 94 de milioane de lei,iar 2020 ne-a adus un buget de 53 de milioane de lei. Un deficit foarte mare, e vorba de 41 milioane de lei în minus. Aici avem o problemă și încercăm, pe legislație, să luăm bani din fondul de rulment, să îi ducem la asistență socială. Deci, banii rămași necheltuiți de către Consiliul Județean, care au fost repartizați pe funcționare și nu au fost cheltuiți, s-au dus în fondul de rulment al instituției, iar acei bani sunt 18 milioane de lei. Am luat o parte din zona fondului de rulment și i-am dus la DGASPC. Aici e cea mai mare problemă. Instituția ne solicită 69 de milioane de lei pentru funcționare și noi, cu fondul de rulment, plus ce a însemnat repartiția bugetară de la început de an, îi asigurăm doar 35 de milioane de lei, doar jumătate. Avem sume să funcționeze DGASPC Călărași până în luna iunie. Dacă până în luna iunie nu se întâmplă ceva, o să avem o problemă pe asistență socială”, a declarat, într-o conferință de presă, șeful CJ Călărași.

Despre cum va fi împărțit bugetul județului către subordonate, Iliuță a precizat următoarele:

“Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională i-am repartizat cât a solicitat, respectiv 313 mii lei. Școala Specială a solicitat 836 mii lei și le asigurăm acest buget. La sănătate, anul trecut, am repartizat peste 1,2 milioane de euro pentru echilibrarea bugetului Spitalului Județean de Urgență. Anul acesta nu am prevăzut niciun ban, pentru că avem acest deficit. Urmează să facem o analiză, să vedem de unde am putea să completăm susținerea spitalului, așa cum am făcut anul trecut pentru utilități și ce a însemnat completarea voucherelor de vacanță și primele pentru medici. Biblioteca Județeană a solicitat 3 milioane de lei, noi vom aproba 2,5 milioane lei. Muzeul Județean ne-a cerut 2,9 milione lei, dar le dăm 2,5 milioane lei. Centrul de Asistență Medico-Socială a solicitat 4,7 milioane lei, iar noi i-am aprobat 3,6 milioane lei. La Evidența Populației se asigură bugetul pe care l-a solicitat, adică 2,5 milioane lei. Direcția de Patrimoniu a cerut 1,9 milioane lei, dar vom asigura 1,6 milioane lei. La Direcția de Drumuri și Poduri avem o repartiție de 6 milioane lei și îi mai asigurăm din veniturile bugetului județului încă 5 milioane, ca să putem să întreținem drumurile județene. Bugetul pentru Consiliul Județean, pe 2020, e mai mic cu 41 de milioane lei, asta înseamnă să tăiem de la subordonate anumite sume, și sperăm că la rectificarea din luna august, așa cum a spus Guvernul, să vină echilibrarea, să putem să susținem până la final de an restul de cheltuieli.”

Iliuță a vorbit și despre investițiile care vor fi continuate în acest an:

“Continuăm investițiile în 2020. E vorba de 5,8 milioane lei, bani destinați investițiilor care au rest de executat în 2020. Am prevăzut banii necesari să ducem investițiile la bun sfârșit. Aici intră și finalizarea nocturnei de la stadion. Am preconizat ca la final de lună aprilie să avem recepția nocturnei, iar pe data de 16 mai să avem un meci de inaugurare a acesteia între o echipă națională a anilor 90, cu echipa din anii 90 a Dunării Călărași. Vream să continuăm investițiile la Spitalul Județean Călărași. Anul acesta vom preda amplasamentul pentru corpul nou, care înseamnă 98 milioane lei aprobat de Compania Națională de Investiții. Este în procedură de licitație, cred că în două luni de zile predăm amplasamentul la Spitalul Județean pentru corpul nou. Continuăm investițiile în Unitatea Militară , recepționăm ANL-ul. S-a predat amplasamentul pentru ANL-ul de pe Nicolae Titulescu, cu cele 40 de unități locative. În prima ședință de Consiliu Județean vom aproba și regulamentul pentru medicii care trebuie să primească locuințe din cele 12 unități locative de pe strada Independenței. Cred că avem banii necesari pentru proiectele pe care Consiliul Județean le are astăzi în derulare și le vom putea continua.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *