Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) informează că în data de 25 martie a.c.,la ora 14:00, în județul Călărași, conform datelor centralizate de Direcția de Sănătate Publică, 92 de persoane se află în carantină, iar 1.508 persoane sunt autoizolate și monitorizate la domiciliu.
“Precizăm că informările referitoare la numărul de persoane depistate pozitiv în urma testelor COVID-19 efectuate și numărul de teste COVID-19 efectuate se fac doar de la nivel central, prin comunicare și publicare zilnică. Până la această dată, prin structurile abilitate ale MAI, au fost întocmite 2 dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal. Totodată, structurile de ordine publică au aplicat 11 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină. În intervalul orar 22.00 – 6.00 au fost aplícate 2 de sancțiuni în valoare de 200 lei persoanelor care au încălcat art. 5 din Ordonanța Militară nr. 2 privind interdicțiile de deplasare”, se arată în comunicatul CJSU.
CJSU Călărași atrage atenția cetățenilor asupra faptului că, începând de azi, 25 martie 2020, ora 12.00, a intrat în vigoare Ordonanța Militară nr. 3 din 24.03.2020, care prevede noi măsuri de combatere a răspândirii COVID-19 și anume:
Se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, cu următoarele excepții:
– deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
– asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
– asistența medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
– motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
– în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice;
– pentru donarea de sânge la centrele de transfuzie sangvină;
– deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;
– deplasarea pentru realizarea de activități agricole;
– deplasarea producătorilor pentru comercializarea de produse alimentare.
Totodată, circulația persoanelor care au împlinit 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă numai în intervalul orar 11.00 – 13.00, strict pentru următoarele motive:
a) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice;
b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
c) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea unui minor, asistența altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori în cazul decesului unui membru de familie;
d) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități fizice colective), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice.
Circulația persoanelor peste 65 de ani, în exteriorul locuinței/gospodăriei, este permisă și în afara intervalului orar 11.00 – 13.00, dacă aceasta se face în interes profesional ori pentru realizarea de activități agricole.
Pentru verificarea motivului deplasării angajații trebuie să prezinte legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator, persoanele fizice autorizate, titularii întreprinderilor individuale, membrii întreprinderilor familiale, liber profesioniștii și persoanele care practică activități agricole vor prezenta o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.
Pentru verificarea motivului deplasării în alte situații decât cele prevăzute mai sus, se va prezenta o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil. Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura.
Adeverința eliberată de angajator sau declarația pe propria răspundere pot fi prezentate personalului autorităților abilitate și prin intermediul telefonului, tabletei sau unui dispozitiv electronic similar.
În intervalul orar 22.00 – 06.00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru motivele expuse mai sus.
Începând cu data de 25.03.2020, ora 12.00, toate persoanele care intră în România vor fi supuse măsurii carantinării sau izolării la domiciliu după caz.
Autoritățile administrației publice locale au obligația să identifice și să țină evidența persoanelor fără adăpost, precum și să asigure adăpostirea și îngrijirea acestora. Această evidență va fi actualizată și raportată săptămânal la Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției. Această măsură se aplică începând cu data publicării Ordonanței Militare 3 în Monitorul Oficial al României, partea 1.
“Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. ÎN CONTINUARE VĂ RUGĂM SĂ RESPECTAȚI REGULILE ELEMENTARE DE CONDUITĂ ȘI DE IGIENĂ ȘI MĂSURILE TRANSMISE DE CĂTRE AUTORITĂȚI”, mai precizează Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.