Cultură

Cămașa de sărbătoare tradițională, exponatul lunii la Muzeul Dunării de Jos

Muzeul Dunării de Jos Călăraşi prezintă publicului, în luna iunie, ia mehedințeană.

“În această lună, ne-am oprit asupra obiectului cu numărul de inventar 59257. Este vorba de o cămașă de sărbătoare tradițională. Am ales acest obiect ținând cont de faptul că în decursul acestei luni, sărbătorim Ziua Internațională a Iei”, transmite Muzeul Dunării de Jos, printr-un comunicat de presă.

Ia este o parte a costumului popular românesc din cele mai vechi timpuri, iar rădăcinile sale își au originea în portul tracilor, geților și dacilor. Astfel, primele ii pot fi văzute pe Columna lui Traian și pe monumentul de la Adamclisi, iar cea mai veche și autentică reprezentare a costumului popular se poate vedea în Cronica pictată de la Viena, din anul 1330.

În zilele noastre, portul popular autentic poate fi întâlnit în mai multe zone din România, dar mai cu seamă în zonele montane unde influențele culturale s-au păstrat mai bine. Iile se confecționau de femeile satului în timpul șezătorilor, unde femeile cântau, povesteau și confecționau haine. Cămășile erau diferite de la o zonă la alta, nu numai prin textura materialelor, dar și prin broderiile și modelele aplicate.

Totuși, pentru a recunoaște o ie autentică, trebuie avut în vedere un detaliu important: acela că o ie originală nu este terminată, aceasta datorită faptului că femeile de la sat considerau că perfecțiunea nu este a omului, ci a lui Dumnezeu.

Piesa prezentată a fost achiziționată de Muzeul Dunării de Jos, Călărași în anul 2018, de la domnul Daba Clement, are o stare de conservare bună și este reprezentativă pentru zona Mehedinți.

Confecționată din pânză de casă, având un croi larg și mâneci lungi și ample, ia se strânge în jurul gâtului cu un șnur croșetat din bumbac de culoare verde. În zona gâtului prezintă multiple încrețituri prinse între ele cu fir albastru. Pe piept și spate prezintă 3 respectiv 4 registre redând motive florale cusute cu acul, iar pe mâneci se găsesc aceleași ornamente dispuse vertical dar și orizontal în zona umerilor. Cromatica: verde, roșu, negru, albastru și mov.

Dimensiuni: L – 47 cm; l poale – 90 cm; L mânecă – 65 cm; l mansetă – 27 cm; deschidere guler – 22 cm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *