Administrație Sănătate

Capitala medicinei româneşti se mută la Călăraşi. MedFest, simpozion pentru îmbunătăţirea comunicării între angajaţii sistemului sanitar şi pacienţi

Călăraşiul va găzdui, începând cu data de 19 iunie 2023, simpozionul MedFest, dedicat remedierii deficienţelor de comunicare dintre angajaţii sistemului sanitar judeţean şi pacienţi. Potrivit administratorului public al Consiliului Judeţean (CJ), Bogdan Mihai, care este şi promotorul acestei idei, evenimentul va reuni personalităţi marcante din domeniu, printre care se numără: ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” Bucureşti, medici cu rezultate excepţionale din judeţ şi din ţară, ca exemple de bune practici, dar şi psihologi. Acest proiect îşi propune să diminueze deficienţele din sistem identificate de către autorităţi şi vine în întâmpinarea nevoilor comunităţii judeţene.

Mai exact, oficialiI CJ îşi doresc remedierea problemelor pe cele trei categorii identificate din sistemul sanitar si domeniile conexe, respectiv: comunicarea şi colaborarea între diferite departamente/secţii ale aceleiaşi instituţii; comunicarea si colaborarea interinstituţională; comunicarea şi colaborarea angajaţilor din sistemul sanitar şi domeniile conexe cu beneficiarii serviciilor oferite.

Obiectivele proiectului sunt următoarele:

  • conştientizarea în rândul angajaţilor din instituţiile sistemului sanitar şi domeniile conexe a deficienţelor existente şi a impactului negativ al acestora asupra activităţii desfăşurate şi a imaginii de ansamblu a întregului sistem sanitar la nivdl de judeţ;
  • onsolidarea echipelor din instituţiile sistemului sanitar şi domeniile conexe din judeţul Călăraşi;
  • creşterea gradului de comunicare şi colaborare interinstituţională;
  • creşterea gradului de empatie şi comunicare a angajaţilor din sistem cu beneficiarii serviciilor oferite;
  • oferirea unor servicii de calitate pacienţilor.

MedFest va cuprinde ateliere de învăţare şi dezvoltare a deprinderilor şi abilităţilor de comunicare, pe grupuri mici, workshopuri, jocuri de rol, brainstorming, asset management, demonstraţii, schimb de experienţă.

Proiectul se va desfăşura în maximum şase etape, până la finalul acestui an. Dacă va fi un succes, el va deveni un proiect multianual, pentru dezvoltarea angajaţilor.

“Comunicarea cadrelor medicale cu pacienții reprezintă un subiect intens dezbătut. Am înțeles din prima importanța acesteia. Dintr-un motiv simplu. Uneori, am simțit pe pielea mea efectul unei comunicări proaste. Atunci când te prezinți la spital, ajungi cu probleme de sănătate. Ultimul lucru pe care îl vrei să se întâmple e să găsești o persoană care să te ignore, să te trateze rece sau, mai rău, să te facă să te simți prost. Ei bine, pentru ca toate astea să nu se întâmple, am luat mai multe măsuri. De la chestionare pe care pacienții uneori le completează sau nu, de la discuții pe fiecare secție legată de cât de importantă e comunicarea, de la luarea în serios a fiecărei sesizări primite, până la sesiuni de comunicare pe care le-am ținut personal. Pot să spun că lucrurile au evoluat spre bine. Nu vă imaginați că totul e numai lapte și miere. Pentru că nu e așa. Dar, vă spun că multe lucruri s-au schimbat. Foarte mulți oameni din sistemul medical înțeleg faptul că, printr-o comunicare corectă și prin respect, se rezolvă multe probleme. Și da, acest lucru îmi dă o satisfacție personală. Inclusiv ca potențial pacient. Comunicarea este extrem de importantă și chiar poate salva vieți.  Atunci când ai nevoie de suportul unei alte unități medicale pentru pacienți pe care nu ii poți trata, sau când ai nevoie de sprijinul unui alt coleg care să vină și să facă ceva pentru un pacient. Pentru a duce mai departe proiectul de a schimba mentalitățile și modul în care trebuie să comunicăm am creat un nou concept. Un concept prin care vom pune în legătură oamenii din spital cu personalități medicale de la nivel național. De la managerii unor mari unități medicale, până la cadre universitare de referință ale sistemului medical. L-am denumit MEDFEST. Practic, mutăm centrul medicinei din România,  pentru câteva ore, la Călărași. Din acest concept se vor desprinde ulterior sesiuni de comunicare cu fiecare angajat din spitalele pe care le coordonez, astfel încât să fim siguri că fiecare om a înțeles exact de ce e importantă comunicarea.  Mai mult, vom beneficia și de sprijinul unor specialiști în comunicare și de alți fini cunoscători ai sistemului medical. Cu bune și cu rele. Am prezentat conceptul președintelui Vasile Iliuţă, care a fost imediat de acord. Astăzi (n.r. 26 mai a.c.) a și fost aprobat de către consilierii județeni, cărora le mulțumesc pentru susținere. Continuăm”, a scris administratorul public al Consiliului Judeţean Călăraşi, Bogdan Mihai, pe o reţea de socializare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *