Consilierii județeni au aprobat, în data de 30 iulie a.c., proiectul de hotărâre privind asocierea dintre Consiliul Județean Călărași (CJ) şi Societatea Academică din România în vederea implementării proiectului “Cetățeni implicați în procesul de transparentizare a transportului județean de persoane în județul Călărași”.
Obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea serviciului de transport de persoane la nivelul județului Călărași, prin dezvoltarea capacității Consiliului Județean de consultare și implicare a cetățenilor cu ajutorul unor instrumente de participare publică.
“Prin proiect va fi creat un cadru transparent și participativ pentru implicarea cetățenilor în îmbunătățirea rutelor de transport județean prin activități de formare a membrilor grupului consultativ. Primul pas în implementarea proeictului fi acela de a cuantifica în mod precis care sunt nemulțumirile utilizatorilor, lipsurile de pe rețea ori sincopele administrative care au impact în furnizarea serviciilor de transport public la nivelul județul Călărași. În acest sens, Societatea Academică din România se va coordona cu Consiliul Județean Călărași în scopul transparentizării contractelor de servicii publice încheiate cu operatorii de transport. Astfel, se vor trimite solicitări privind necesarul de transport către fiecare dintre cele 55 de localități (orașe și comune) de pe teritoriul județului Călărași pentru a avea o perspectivă de la firul ierbii. În paralel, se va aplica un chestionar pentru aflarea gradului de satisfacție și determinarea problemelor călătorilor care va fi promovat atât online, prin rețelele sociale și site-urile mass-media locală, cât și offline, prin aparatul de specialitate al Consiliului Județean Călărași și prin mijloacele de presă tradiționale (ziare, radio, televiziuni). În final, cu ajutorul unor experți în furnizarea de servicii publice locale, va fi redactată diagnoza transportului județean, urmând să fie lansată în cadrul unei conferințe publice. În acest sens, va fi constituit un grup comunitar pentru transportul județean format din cetățeni interesați, reprezentanți ai ONG-urilor locale, reprezentanți ai sindicatelor din zona de transport și reprezentanți ai patronatelor. Cetățenii și grupurile civice locale vor fi consultate și implicate în procesul decizional referitor la transportul de persoane din județul Călărași. După implementarea proiectului va fi promovat modelul aplicat în județul Călărași ca exemplu de bună practică la nivel național în baza unor propuneri de politică publică în domeniul transportului județean. Deoarece apelul nu prevede buget pentru instituțiile publice, ci doar parteneriate cu ONG-uri, Consiliul Județean Călărași nu va avea un buget dedicat, ci va sprijini Societatea Academică din România în implementarea activităților proiectului. Pentru acest proiect, Consiliul Județean Călărași nu are obligația de a asigura alocări financiare pentru cofinanțarea proiectului și nici nu va angaja cheltuieli neeligibile. La nivelul județului Călărași, sustenabilitatea proiectului va fi asigurată prin următoarele elemente: înființarea unui organism consultativ, reglementat printr-o hotărâre a Consiliului Județean, care va fi funcțional și după încheierea proiectului; dezvoltarea și lansarea unui grup de lucru pentru asigurarea calității serviciilor de transport public, care va reprezenta totodată pregătirea a cel puțin 16 cetățeni pentru monitorizarea activă a serviciului la nivel județean”, se arată în raportul proiectului de hotărâre.