Deputatul PSD Călărași, Constantin Bîrcă, a declarat, într-o conferință de presă, că bugetul aprobat pe anul 2021 este cel al dictaturii și va produce dezechilibre economice. Acesta susține că bugetul va fi urmat de instabilitate socială, iar cetățenii vor fi condamnați la sărăcie.
“S-a aprobat bugetul de stat pe 2021. Este bugetul dictaturii, al coaliției de austeritate, un buget care produce dezechilibre economice. Va fi urmat de instabilitate socială și vom fi condamnați, suntem condamnați la sărăcie. Un lucru este clar, iar eu vă mărturisesc că nu înțeleg cum ministrul Agriculturii a votat în Parlament împotriva fermierilor, împotriva intereselor acestora. De ce a votat? Răspunsul este simplu. Pentru că așa a dictat Guvernul. Am spus că este un buget dictatorial. Toată lumea votează la comandă, neținându-se seamă de nevoile oamenilor, pentru că nu vorbim doar de bugetul agriculturii, ci de bugetul tuturor instituțiilor ministerelor din țara aceasta. În viziunea mea, Ministrul Agriculturii ar fi trebuit să reprezinte interesele fermierilor, să se zbată pentru aceștia și să aducă fondurile necesare pentru acest domeniu pe care dumnealui a ales să îl conducă. De asemenea, vă spun că cei doi parlamentari peneliști ai județului Călărași au votat împotriva binelui fermierilor, și anume, împotriva acelor despăgubiri de secetă pe care le-au tot trâmbițat, anul trecut, în campania electorală. Au spus că în localitățile călărășene o să curgă lapte și miere, că fermierii vor avea bani pentru despăgubirile de secetă. Am fost afectați, într-adevăr, de o secetă pedologică extremă. Anul acesta, după cum vedem în buget, fermierii nu au bani pentru a-și reîncepe activitățile necesare în perioada aceasta, și anume, înființarea culturilor. Cu siguranță, ne aducem aminte, anul trecut, în campania electorală fiind, au făcut o mare nedreptate fermierilor: au închis târgurile, piețele, oboarele. Fermierii au fost nevoiți, după ce că erau bătuți de soartă, să își vândă puținele produse în stradă, în frig, batjocoriți și umiliți, în același timp”, a precizat Bîrcă.
“Fermierii nu au bani la Submăsura 4.3, pentru a achiziționa instalații de irigare”
Parlamentarul a mai afirmat că, în acest an, în buget nu vor exista bani alocați pentru Submăsura 4.3.I – Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice-componenta infrastructura de irigații.
“La intervențiile mele de săptămânile trecute, v-am spus că la Submăsura 4.3 nu există alocați bani în buget. Acest lucru s-a menținut. Bugetul a fost aprobat fără ca Submăsura 4.3 să fie bugetată. De ce am revenit la acest lucru? Este foarte simplu. PSD a alocat fonduri necesare, multe, pentru reabilitarea sistemului de irigat. În anii trecuți, am avut apă pe canalele magistrale. Anul acesta, sperăm să se întâmple același lucru, dar nu știm. Chiar dacă se va întâmpla lucrul acesta, fermierii nu au bani la această Submăsură 4.3, astfel încât să achiziționeze instalații de irigare pentru ca apa din canalele magistrale să ajungă până acolo unde este necesar, la plantă”, a punctat demnitarul.
“Situația este dezastruoasă și în celelalte domenii de activitate”
Bîrcă spune că nu doar fermierii sunt neîndreptățiți, ci și pensionarii, și studenții.
“Situația este dezastruoasă și în celelalte domenii de activitate. Avem o lege care permitea creșterea pensiilor cu 40%. Avem certitudinea că acest lucru nu se va întâmpla. O altă categorie neîndreptățită este cea formată din studenți, aceștia nemaiprimind gratuitate pe CFR. Toate lucrurile acestea ne fac să ne gândim că avem în față o perioadă foarte grea. Din punctul meu de vedere, ca mic fermier, cred că fermierii vor avea și acest an mult de suferit.”
“Tot ce ne-a rămas este să ne zbatem pentru toate clasele sociale”
Deputatul social-democrat a subliniat că toți parlamentarii PSD, care fac parte din Comisia de agricultură, vor pune presiune pe ministerele de resort, pentru ca cetățenii să treacă cu bine peste acest an.
“În perioada următoare, tot ce ne-a rămas este să ne zbatem pentru toate clasele sociale. Toți parlamentarii PSD, cei care fac parte din Comisia de agricultură, va trebui să punem presiune pe ministerele de resort, astfel încât nevoile cu care se confruntă cetățenii acestei țări și călărășenii, deopotrivă, să reușească să treacă cu bine peste acest an. Nu vă ascund că parlamentarii PSD au depus peste 3.600 de amendamente. În acestea erau cuprinse nevoile cetățenilor din localitățile țării noastre. Vorbeam despre apă – canal, drumuri, despre reabilitarea grădinițelor, școlilor. Toate lucrurile acestea au rămas ca un strigăt de disperare, pentru că ele au fost, rând pe rând, respinse. Am rămas, așadar, cu un buget care se spune că este mult mai bun față de cel de anul trecut, dar, în realitate, dacă ne uităm pe capitolele bugetare, vedem că avem bani mai puțini. De unde acest decalaj? Ei au introdus în bugetul de stat consolidat și sumele care ar trebui să ajungă în România prin Programul Național de Redresare și Reziliență. N-a existat, până acum, un buget astfel construit, să introducem și banii pe care ar urma să îi absorbim pe o perioadă de patru ani. Ni s-a spus, inițial, că avem 80 de miliarde de euro la dispoziție, pentru următorii ani, apoi au apărut informații că ar fi doar 30 de miliarde de euro. Toate lucrurile acestea ne fac să credem că acest Program Național de Redresare și Reziliență este ceva abstract, un lucru neserios. Lucrurile, cel puțin din punctul de vedere al bugetului, nu sunt bune”, a conchis sursa citată.