Politică

Deputat Bîrcă, declarație politică: Fapte, nu vorbe, în sprijinul populației copleșite de creșterile de prețuri la energie

Prezenta declarație este un ecou al îngrijorării românilor în fața necunoscutelor cu care se confruntă, în fața creșterilor fără precedent a prețurilor la energie.

Proiectul de lege care ar urma să reglementeze compensarea facturilor la energie și gaze pentru milioane de români, care consumă mai puțin de 200 kilowați/oră lunar și sub 1200 de metri cubi de gaze pe an, nu are încă o formă finală. Și necunoscutele sunt multe.

De exemplu, va fi sau nu sprijinit un român care primește o factură de regularizare cu un consum de peste 200 de kilowați? Sau vor primi ajutor românii care stau în blocuri cu centrale pe gaz? Sunt întrebări la care oficialii nu au încă un răspuns.

La o zi după ce guvernanții le-au promis românilor discount-uri la factura de gaze și curent, reprezentanții Ministerului Energiei nu au reușit să vină cu detalii suplimentare și să lămurească câteva dintre situațiile în care se vor găsi, cu siguranță, mulți români la iarnă.

Astfel, în cazul în care un român primește o factură de regularizare, cel mai probabil peste pragul de 200 kWh, până la care se acordă compensarea de 18 bani/kWh, va beneficia sau nu de sprijin de la stat? Poate că el are, în mod normal un consum care l-ar face eligibil.

O altă întrebare care se ridică este: ce se întâmplă cu o gospodărie obișnuită care, într-una sau mai multe luni de iarnă, are un consum puțin peste plafon, să zicem 201 kWh? În această situație s-ar putea afla mulți dintre bucureșteni în cazul unei avarii prelungite a sistemului de termoficare în plină iarnă, care i-ar putea obliga pe cei din blocurile afectate să se încălzească, temporar, cu calorifere sau radiatoare electrice.

Furnizorii de energie electrică cer și ei clarificări cu privire la modul și termenul în care își vor primi banii de la stat pentru discount-urile acordate.

IMM-urile, confruntate și ele cu o creștere accelerată a costurilor cu energia și gazele așteaptă măsuri de sprijin din partea Guvernului. Acesta însă se rezumă la demagogie ieftină!

Partidul Social Democrat, partidul apropiat de cetățeni are soluția corectă pe termen scurt, pentru ca românii să poată trece cu bine peste această iarnă!

Este vorba de un proiect concret pentru plafonarea temporară a prețurilor la gaze și energie la nivelul mediei tarifelor din ultimele 6 luni.

Statul va suporta 50% din scumpirea rezultată în facturile oamenilor.

Profiturile uriașe ale producătorilor de energie și gaze vor fi impozitate.

Sunt măsuri acceptate de legislația europeană, iar Spania a anunțat deja un proiect similar!

Nu există niciun fel de scuze pentru a nu vota foarte urgent această lege în Parlament!

Oamenii au nevoie de sprijin acum! De aceea, Cîțu trebuie să înceteze a mai pune pe primul plan profiturile băieților deștepți din energie și să înțeleagă că prioritatea oricărui Guvern trebuie să fie protejarea nivelului de trai al românilor!

DEPUTAT PSD,

Constantin BÎRCĂ

Distribuie
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *