Politică

Deputatul Bîrcă: „Activitatea Guvernului nu este cea pe care o așteptam. Se vor scumpi gazul și energia electrică”

Deputatul PSD Călărași, Constantin Bîrcă, a precizat, în conferința săptămânală a Organizației Județene a partidului, că de la 1 iulie se vor scumpi gazele naturale și energia electrică.

Activitatea Guvernului nu este cea pe care o așteptam sau cea pe care ne-o spunea în campania electorală. Vedem că zilele pe care le avem sunt tot mai grele. Știm cu toții că de la 1 iulie se vor scumpi gazul natural cu 25% și energia electrică cu 7,5%”, a spus acesta.

Bîrcă: “Președintele ANSVSA a dat o decizie prin care a paralizat sectorul agricol”

Totodată, parlamentarul a vorbit și despre activitatea din cadrul Comisiei pentru agricultură, subliniind faptul că în urma izbucnirii unor focare de gripă aviară în trei județe din România, președintele ANSVSA a luat o decizie prin care a paralizat sectorul agricol. Mai multe detalii despre acest aspect, regăsiți în cele ce urmează:

Cu privire la activitatea din Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaților, anul acesta, ca și anul trecut, pe final, au izbucnit trei focare de gripă aviară în județele Timiș, Mureș, Maramureș, iar președintele ANSVSA, fără să cunoască modul în care trebuie procedat în astfel de situații, practic, a izolat tot transportul de pui, deci a paralizat sectorul agricol. Știți foarte bine că există societăți din sectorul agricol care au și stații de incubație, stații care au fost făcute prin fonduri europene sau prin bugetele lor proprii, ale acestor societăți, iar activitatea lor, într-un an de zile, se regăsește în lunile aprilie-mai. Deci, în aceste momente, ca urmare a acestor trei focare de gripă aviară, președintele ANSVSA a dat o decizie prin care, practic, a paralizat tot, pentru că puii de o zi din aceste incubatoare trebuiau să ajungă la fermele de creștere a păsărilor și, bineînțeles, la gospodăriile populației. Din toată producția acestor stații de incubație, 20% reprezintă puii care ajungeau în gospodăria populației. Ca urmare a acestei decizii neinspirate, societățile respective, și nu sunt puține, pentru că au fost afectați toți producătorii de pui la nivel național, au trebuit să eutanasieze peste 180 de mii de pui, neavând posibilitatea de a-i comercializa. Ca urmare a acestui lucru, săptămâna aceasta, marți, a fost invitat președintele ANSVSA la Comisia pentru agricultură. Acolo l-am audiat și până la urmă l-am convins, împreună cu colegii mei, să revină asupra acestei decizii. Bineînțeles că ieri, miercuri, s-a întrunit Consiliul Național de Combatere a Bolilor. Știm că acest consiliu nu s-a întrunit, în ultima perioadă. S-a întâlnit de vreo două ori, din 2019 până acum, deci, încă un lucru care nu funcționează așa cum trebuie, dar ca să concluzionez, într-adevăr, a revenit printr-o altă decizie, astfel încât comerțul cu puii să funcționeze”.

Nouă comune din județul Călărași, fără supraveghere sanitar-veterinară

Tot în Comisia de agricultură s-a discutat despre plata medicilor veterinari care au contracte cu ANSVSA. Aceștia ar fi trebuit să fie plătiți cu 10.000 de lei, lunar, însă nu și-au primit banii. În 339 de comune din România nu s-au realizat acţiuni de identificare a animalelor, deoarece ANSVSA nu a atribuit contractele către medicii veterinari de liberă practică, animalele fiind comercializate fără documente. În județul Călărași, sunt nouă comune fără supraveghere sanitar-veterinară.

Încă o problemă pe care am ridicat-o, care s-a discutat la nivelul Comisiei, a fost cea legată de plata medicilor veterinari concesionari, cei care au contracte cu ANSVSA. Este vorba despre o sumă de 10.000 de lei lunar pentru activitatea circumscripțiilor sanitar-veterinare, pentru salariile angajaților acestor circumscripții, bineînțeles, activitățile pe care dânșii trebuie să le efectueze: crotaliere, identificarea animalelor. Răspunsul președintelui a fost unul care pe noi ne-a lăsat fără replică: nu am bani, nu pot să fac absolut nimic’. Speră, și sperăm și noi, măcar la rectificarea bugetară, care va avea loc probabil în iulie-august, să reușească să atragă banii necesari pentru colegii noștri, pentru medicii veterinari, pentru că la nivel național sunt 394 de UAT-uri fără asistență sanitar-veterinară. Și în județul Călărași sunt 9 UAT-uri fără supraveghere sanitar-veterinară”, a punctat demnitarul.

Bîrcă: Au uitat această promisiune care a fost mult trâmbițată în campania electorală de anul trecut”

Cât despre ajutoarele de secetă, sursa citată a precizat că s-au făcut interpelări, s-au adresat întrebări, în Parlament, vizavi de banii pe care fermierii afectați de seceta pedologică de anul trecut ar fi trebuit să îi primească, însă în zadar. Răspunsul este un nu apăsat, efectiv au și uitat această promisiune care a fost mult trâmbițată în campania electorală de anul trecut”, a afirmat Bîrcă.

PSD, prezent la consultările PNRR

Despre Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), interlocutorul a menționat că PSD va fi prezent la consultările privind varianta a patra a acestui program.

Cu privire la Planul Național de Redresare și Reziliență, vă pot spune că suntem la a patra variantă, cele trei au fost respinse, nu au fost aprobate de Comisia Europeană, pentru că nu erau bine întocmite. La momentul acesta, au realizat și guvernanții noștri că trebuie să existe un dialog pentru programele din acest PNRR. Se pare că urmează să fie consultați și specialiștii noștri din partid, pentru că, știți foarte bine, PSD are cei mai mulți primari, cei mai mulți parlamentari și, bineînțeles, cei mai buni specialiști în toate domeniile de activitate. Sper ca acest lucru să se întâmple, așa cum au promis, și cea de-a patra variantă care va ajunge la Bruxelles să fie aprobată, asfel încât cu toții să beneficiem de fondurile necesare în fiecare județ”, a mai precizat politicianul.

Bîrcă: Copiii noștri nu trebuie forțați să fie vaccinați, trebuie să fie decizia lor și a familiei”

Sursa citată a punctat și câteva aspecte despre campania de vaccinare anti-Covid: Cu privire la campania de vaccinare, guvernanții și-au propus obiectivul de a vaccina 10,4 milioane de persoane, obiectiv care nu a fost atins. Aproximativ jumătate din această cifră s-a realizat până în momentul acesta din același motiv: pentru că nu a existat un dialog, pentru că noi, cei din PSD, specialiștii noștri, considerăm că ar fi trebuit ca la nivel de fiecare UAT să se discute cu primarul și cu medicul de familie, nu prin măsuri coercitive, sancțiuni. Copiii noștri nu trebuie forțați să fie vaccinați, trebuie să fie decizia lor și a familiei, a părinților. Nu putem forța pe nimeni să facă ceva împotriva voinței lui”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *