Agricultură Politică

Deputatul Emil Dumitru (PNL) a votat împotriva despăgubirilor de secetă pentru fermieri

Deputatul PNL Călărași, Emil-Florian Dumitru, a votat împotriva despăgubirilor de secetă pentru fermieri, în data de 25 februarie 2021. Promisiunile din campania electorală s-au dus pe apa sâmbetei. Fermierii sunt nemulțumiți, pe bună dreptate, din cauză că amendamentele PSD și AUR pentru plata acestor despăgubiri au fost respinse în cadrul Comisiilor de specialitate reunite din Camera Deputaților și Senatul României.

Demnitarul Dumitru a precizat, într-o conferință de presă, motivele care au stat la baza votului său.

“Vreau să fac câteva clarificări și să explic votul pe care l-am exprimat ieri (n.r. 25 februarie a.c.) în Comisia de agricultură de la Camera Deputaților, comisie decizională, referitor la suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii cu 1 miliard de lei pentru despăgubirile la secetă. Din păcate, resursele bugetare pe care le are la dispoziție Ministerul Agriculturii, astăzi, când discutăm, nu prevăd și sumele necesare despăgubirii fermierilor care au înființat culturi agricole în primăvara anului 2020, și anume, la culturile de porumb și floarea soarelui, motiv pentru care nu puteam să votez un amendament care nu avea și identificată suma de unde am putea să avem alocările respective. Asta nu înseamnă că eu, în calitatea mea de deputat din Călărași, nu voi încerca să găsesc soluții, așa cum am găsit și în anul 2020 când eram secretar de stat. Dacă vă aduceți aminte, la începutul anului 2020, am avut aceleași discuții legate de sumele nesatisfăcătoare aflate în bugetul Ministerului Agriculturii și la sfârșitul anului, când ne uităm în execuția bugetară a ministerului, am constatat că am plătit peste 2,5 miliarde de lei despăgubiri în cuantumul de 940 de milioane de lei la culturile de toamnă și alte forme de sprijin sectoarelor aflate în dificultate ca urmare a pandemiei COVID-19. Din discuțiile tehnice pe care le-am purtat cu ministrul Agriculturii, cât și cu primul ministru al României, se caută o soluție pentru a găsi sume de bani necesare pentru ca fermierii să fie despăgubiți, legat de calamitățile pe care le-au suferit în 2020. Trebuie să vă spun ce le-am spus și colegilor din cadrul Comisiei de Agricultură. Din perspectiva altor state membre, acest mecanism de gestionare a riscurilor este cu totul diferit. Dacă în fiecare an vom sta să apelăm la bugetul de stat, cu siguranță nu vom avea sume necesare pentru despăgubiri. În Europa este un mecanism mult avansat prin care, pe baza unui fond mutual, unde fermierii plătesc contribuții la acest fond mutual în raport cu culturile pe care le înființează, statele membre despăgubesc fermierii. La un euro plătit, 60 de eurocenți sunt plătiți din bugetul european. Aceasta este o soluție cu adevărat fezabilă pe care România ar fi trebuit să o adopte încă din 2014. Am avut un fond mutual și există legislație specifică pe fondul mutual. În data de 26 iulie 2018, fostul ministru al Agriculturii a luat din sumele destinate fondului mutual care era bugetat la aproximativ 400 de milioane de euro și le-a alocat către alte măsuri. Adică, dacă astăzi am fi avut acest mecanism de gestionare a riscurilor viabil, practic, sarcina administrativă a statului n-ar fi fost un miliard de lei, ar fi fost doar 40% din sume pe care o parte din ele le plăteau fermierii cu titlul de contribuție la fondul mutual, o parte asiguratorie, și o parte venea din bugetul FEADR de la Uniunea Europeană”, a afirmat Dumitru, în conferința de presă derulată în data de 26 februarie 2021.

Soluții pentru sprijinirea fermierilor

Parlamentarul liberal spune că ar exista două soluții pentru sprijinirea fermierilor.

“Avem două mecanisme pe le vom pune în aplicare. Unul va fi pus mai repede în aplicare, și anume, sistemul Agri Invest, destinat exclusiv fermierilor, cu o garantare de un miliard de lei a creditelor pe care aceștia le contractează. Vor avea prioritate acei fermierii care se află în dificultate și fac dovada că au procese verbale de calamitate, adică credite garantate 100% de FNGCIMM, cu dobândă subvenționată. Pe de altă parte, mai există un mecanism de eliberare a unor adeverințe din partea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), pentru suprafețele pe care sunt procese verbale de calamitate pe credite de angajament, ulterior urmând ca printr-un acord tripartit, bănci-Fond de garantare-Ministerul Agriculturii, prin APIA să li se vireze băncilor sumele cu care au creditat fermierii. Practic, să găsim o soluție în care pe perioada anului când se întregesc resursele bugetare să fie alocate sumele pentru despăgubiri, dar pe un astfel de mecanism”, a punctat sursa citată.

Emil Dumitru: “Nu vreau să vând iluzii fermierilor”

Emil Dumitru susține că este un om asumat și nu vrea să vândă iluzii fermierilor.

“Am vrut să spun lucrurile acestea pentru că în spațiul public au apărut foarte multe supoziții. Eu sunt un om asumat. Nu vreau să vând iluzii fermierilor. Nu vreau să mă fac că nu votez. Și abținerea înseamnă tot un vot împotrivă și nu cred că este sănătos dacă oameni tineri sau noi în politică doar fac niște calcule politicianiste ieftine pentru a ieși bine dintr-o situație conjuncturală care, sigur, mie nu îmi este comodă și trebuie să recunosc că aș fi votat cu două mâini să avem mai mulți bani la agricultură. (…) Am simțit să spun toate lucrurile acestea, ca să nu simțiți că fug de răspunderea pe care o am în Parlament și că votul meu a fost unul dictat de nu știu cine sau pur și simplu că sunt un politician care doar în campanie promit lucruri pentru fermieri, după care uit de fermieri. Nici pe departe”, a concluzionat deputatul PNL.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *