Social

Dezbatere pe tema colectării selective a deșeurilor, organizată de Asociația CSR Nest, la Călărași

Asociația CSR Nest din București a organizat, în data de 6 noiembrie a.c., în cadrul Hotelului Hestia, un focus grup pe tema colectării selective și a reciclării deșeurilor, cu scopul de a afla care este situația acestui proces în municipiul și județul Călărași. Acțiunea a făcut parte din proiectul Azi pentru Maine în Comunitate”, finanțat de Fundația Coca-Cola, prin The New World Program, în parteneriat cu Global Water Challenge.

La eveniment au luat parte vicepreședintele Asociației CSR Nest, Anda Sebeși, directorul de programe din cadrul aceleiași asociații, Sorin Boboc, reprezentanți ai unor ONG-uri din județ și cetățeni care își doresc să contribuie la îmbunătățirea procesului de colectare separată a deșeurilor în Călărași.

 Ne-am propus să facem o dezbatere pe probleme de mediu. Dezbaterea de astăzi (n.r. 6 noiembrie a.c.) face parte din proiectul Azi pentru Mâine în Comunitate’. Este un proiect finanțat de Fundația Coca-Cola din SUA, la inițiativa noastră, Asociația CSR Nest din București, și face parte dintr-o platformă mai largă Azi pentru Mâine’. ’Azi pentru Mâine’ mai conține alte două proiecte, și acestea tot de mediu: Azi pentru Mâine în Școală și ’Azi pentru Mâine pe Plajă’. Toate cele trei proiecte au ca scop principal informarea, educarea populației privind importanța colectării separate a deșeurilor și reciclarea și, acolo unde este posibil, asigurarea de infrastructură de colectare separată. De ce? Pentru că ne-am dat seama, în urma implementării proiectului și ca urmare a ideii pe care am avut-o și am depus-o la Fundația Coca-Cola, că educație sau informare fără un suport de infrastructură nu se poate. Degeaba educăm populația, dacă nu are unde să colecteze separat deșeurile și nu are unde să le arunce. Proiectul Azi pentru Mâine în Comunitate s-a derulat în șapte județe din Sudul României, respectiv Prahova, Dâmbovița, Călărași, Dolj, Teleorman, Argeș, Ilfov și în municipiul București. Suntem la finalul primei ediții. Proiectul și-a propus două componente: o serie de 24 de dezbateri cu comunitatea locală și, direct sau indirect, în urma acestor dezbateri și a materialelor de informare pe care le vom realiza în cadrul proiectului, să ajungem la 25.000 de persoane din cele 7 județe și din municipiul București. Ne-am propus să organizăm 24 de dezbateri, prag pe care l-am atins, în ciuda pandemiei. În urma acestei întâlniri, ne propunem să ne spuneți cu ce probleme  vă confruntați, în orașul Călărași, în privința colectării separate a deșeurilor și ce ar trebui făcut. Toate aceste informații vor fi incluse într-un ghid, care mai departe va fi dat către autoritățile locale, către toți factorii de decizie, în ideea de a contribui și noi, prin acest proiect, la îmbunătățirea procesului de colectare separată”, a declarat vicepreședintele Asociației CSR Nest, Anda Sebeși.

“Rolul întâlnirii noastre este acela că suntem interesați să înțelegem care este situația privind colectarea selectivă a deșeurilor în municipiul Călărași. Ne interesează lucrul acesta, pentru că, din experiența noastră, fiecare oraș are o problematică vizavi de modul în care se face această colectare a deșeurilor. Noi nu avem niciun fel de informații în momentul acesta, nu știm exact ce se întâmplă în Călărași, legat de colectarea selectivă a deșeurilor. Proiectul nostru se derulează în mai multe județe, inclusiv în județul Călărași și, pe fiecare județ în parte, încercăm să construim o serie de soluții pe care vrem să le transmitem factorilor interesați, autorităților locale, ONG-urilor de mediu, persoanelor fizice, asociațiilor de proprietari, pentru ca acest proces de colectare selectivă să devină progresiv mai bun. De ce ne interesează acest aspect? La nivelul țării noastre, toată colectarea selectivă a deșeurilor se realizează în proporție foarte mică, iar România are un angajament față de Uniunea Europeană, față de Comisia Europeană, prin care, treptat, de la an la an, acest procent legat de colectare selectivă, reciclare, să crească. Dacă nu, vor fi niște măsuri financiare pe care țara noastră le va suporta, cu toții le vom suporta”, a afirmat directorul de programe al Asociației CSR Nest, Sorin Boboc.

În urma evenimentului derulat, s-a ajuns la concluzia că atât municipiul, cât și județul Călărași nu dispun de infrastructura necesară colectării selective a deșeurilor și a reciclării acestora. Călărașiul nu reciclează și riscă infringementul. Din păcate, județul se confruntă cu această problemă din cauza lipsei de informare și implicare a autorităților locale. Pentru că nu s-au luat măsuri în acest sens, primăriile riscă să intre în procedură de infringement, iar costul penalizărilor va fi mai mare decât dacă s-ar fi investit în luarea unor măsuri de prevenție a acestui fenomen neplăcut.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *