Cultură

Expoziția „Cuceriri Spațiale”, vernisată la Muzeul Dunării de Jos

Muzeul Dunării de Jos Călărași a fost, în data de 9 aprilie a.c., gazda vernisajului expoziției „Cuceriri Spațiale”. Expoziția a fost organizată în colaborare cu Asociația „Muzeul Jucăriilor” București. Evenimentul a marcat 60 de ani de când Iuri Alexeevici Gagarin a devenit primul om care a ajuns în spațiu și pe orbita Pământului. Cu această ocazie, călărășenii prezenți la manifestare “s-au plimbat” prin Cosmos, vizionând diverse obiecte: binocluri, planșe și manuale școlare, jucării din anii 1960-1970. De asemenea, în cadrul expoziției au putut fi vizionate și documente care făceau referire la viața și activitatea lui Dumitru Prunariu, primul român care, la 14 mai 1981, a ajuns în spațiul cosmic cu nava Soyuz-40, în cadrul programului spatial „Intercosmos”. La manifestare au mai participat managerul Muzeului Dunării de Jos Călărași, Valentin Parnic, președintele Asociației „Muzeul Jucăriilor” București, Cristian Dumitru, directorul Centrului Rus de Știință și Cultură București, Mikhail Davydov și Sorina Nedelcu, muzeograf.

Și în aceste condiții grele de pandemie, Muzeul Dunării de Jos încearcă și, spun eu, reușește să își ducă mai departe activitatea, atât cea de cercetare, conservare, restaurare, evidența patrimoniului, cât și activitatea de valorificare a noi proiecte în fața publicului călărășean. Astăzi (n.r. 9 aprilie a.c.), vernisăm o expoziție eveniment, pentru că este dedicată împlinirii a 60 de ani de la ieșirea primului om în spațiu și de asemenea 40 de ani de la participarea unui român la o misiune în spațiu, Dumitru Prunariu. Expoziția este organizată în colaborare cu Asociația Muzeul Jucăriilor’ din București, a declarat Valentin Parnic, directorul Muzeului Dunării de Jos Călărași.

Noi suntem deja la cea de-a cincea colaborare cu Asociația Muzeul Jucăriilor’ din București. Aceasta este posesoarea unei impresionante colecții de aproximativ 15.000 de piese, în mare parte, jucării și este organizatoarea a peste 100 de expoziții din țară. Referitor la expoziția noastră, 12 aprilie 1961 versus 14 mai 1981, iată cât timp s-a scurs din momentul în care Alexeevici Gagarin a reușit să spargă barierele spațiului cosmic. Evenmentul a avut efectul unei explozii în întreaga lume, el fiind primul care a ajuns în spațiu și pe orbita Pământului. După primul minut după ce a ajuns în Cosmos a spus: Cerul este negru, pământul este albastru.’ Succesul său a fost uriaș, el devenind marele erou al Uniunii Sovietice. După aproximativ 20 de ani, pentru o Românie în care oamenii încetase să mai viseze, iar regimul comunist își arătase agonia, Dumitru Prunariu a sfidat și gravitația, și barierele  ideologice. Astfel, la 14 mai 1981, el a devenit primul român care a ajuns în spațiul cosmic. România devenea, astfel, a unsprezecea țară din lume care trimitea în spațiu propriul cosmonaut.  A făcut ocolul Pământului de 125 de ori, parcurgând 5.260.000 de kilometri, cu viteza de 28.000 de km/oră, în 7 zile, 20 de ore, 42 de minute și 52 de secunde, a subliniat Sorina Nedelcu, muzeograf în cadrul Muzeului Dunării de Jos Călărași.

În expoziție avem foarte multe jucării spațiale, realizate în anii 60-’70. De asemenea, ca orice copil al acelor ani, am colecționat și timbre. Totoddată, expoziția include și obiecte de epocă. Avem câteva publicații de epocă. Revistele din acea epocă, prin graficienii epocii, reflectau foarte mult zborul în Cosmos. Avem chiar și un radio de epocă și o mică secțiune dedicată benzilor desenate, cu subiecte spațiale. Mai avem și un rarisim album de protocol dedicat domnului Prunariu. Este o expoziție inedită și de ani de zile o pregătim, pentru că erau prea rotunde cifrele ca să ratăm un astfel de eveniment, a încheiat președintele Asociației „Muzeul Jucăriilor” București, Cristian Dumitru.

Expoziția va putea fi vizitată până în luna iunie a acestui an, la sediul Muzeului Dunării de Jos Călărași, situat pe Str. Progresul, nr. 4.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *