Comitetul Executiv Județean al PSD Călărași s-a întrunit, în data de 21 octombrie a.c., pentru a prezenta candidații la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020. Tot în aceeași zi, formațiunea politică a depus candidaturile la Biroul Electoral Județean. Pentru Senat, lista este următoarea: Cionoiu Nicușor, Liviu Gabriel Mușat, Corina Diaconu. Pentru Camera Deputaților, candidații sunt: Coarnă Dumitru, Bîrcă Constantin, Cristian Sefer, Vrăjitoru Sorinel Marian, Munteanu Laura, Gruiță Darie.
Vasile Iliuță, președintele interimar al PSD Călărași, a declarat că speră ca la alegerile parlamentare să obțină scorul de 65%.
“Dragi colegi, astăzi (n.r. 21 octombrie a.c.), în fața Comitetului Executiv Județean, v-am adus cea mai bună echipă. Sunt oameni care apără interesele sindicale, pentru pensii mai mari, salarii mai mari, oameni care sunt în mediul economic călărășean, oameni devotați învățământului călărășean, oameni cu expertiză politică, economică, oameni care știu ce înseamnă atragerea de fonduri europene. Echipa noastră reprezintă un viitor mai bun pentru călărășeni, pentru noi, pentru dumneavoastră. Cred cu tărie că vom scoate un scor cum nu a mai fost scos în ultimii 20 ani de PSD, la Călărași. Scorul pe care vi-l propun este de 65%. Asta înseamnă 3 deputați și un senator, iar al doilea senator să fie în urma redistribuirii. Putem să luptăm, avem potențial, am încredere în dumneavoastră. Putem câștiga parlamentarele la un scor remarcabil și putem fi organizația fruntașă la nivel național”, a declarat Iliuță.
Omul de afaceri Cionoiu Nicușor, cel care deschide lista pentru Senat, a afirmat:
“Am 54 de ani. Lucrez de câțiva zeci de ani în mediul privat. Din 2010, am propria firmă de construcții, unde îmi desfășor activitatea. Prin această funcție voi reprezenta și voi apăra oamenii și mediul de afaceri. Consider că pot apăra drepturile oamenilor de afaceri, drepturile primarilor. Voi avea posibilitatea de a crea cât mai multe investiții în județul Călărași, care are extraordinar de multe sincope. Consider că putem depăși acest lucru cu ajutorul oamenilor de afaceri din Călărași, care trebuie să fie din ce în ce mai mult reprezentați în consiliile locale, în consiliile județene, pentru că sunt extraordinar de multe probleme și în felul acesta vom avea bugete mari, primării bogate și putem să ne gândim la modernizarea școlilor, la educația acestor oameni care, încet, încet, trebuie să ne ia locul. Sunt încântat că reprezint PSD și vreau să mulțumesc tuturor primarilor care m-au votat și care m-au propus. Nu cred că o să dezamăgesc.”
Liviu Gabriel Mușat, directorul ADR SUD Muntenia, cel care se află pe poziția a doua pe lista pentru Senat, a precizat:
“Am acceptat și sunt onorat de propunerea care mi s-a făcut, de a fi pe lista pentru Senatul României. Dacă voi ajunge acolo, evident că mă voi preocupa, cu mai multă ardoare, de problemele în care am fost până acum implicat. Este vorba de absorbția fondurilor europene, de folosirea lor cât mai ușor de către administrația locală, administrația județeană și mediul de afaceri. Am câteva idei care, de-a lungul celor 22 de ani, de când lucrez în ADR Sud Muntenia, s-au tot adunat acolo vizavi de legislația de achiziții publice. Tot stăm ca în povestea lui Creangă și așteptăm să cadă drobul de pe sobă, tot avem atitudinea asta fatalistă, că e grea legislația, stufoasă. Haideți, fraților, să facem. Normal că e mai greu să facem cu oameni care se trezesc pentru prima dată acolo și care nu s-au ocupat de acest domeniu, dar dacă vom avea oameni care știu cu ce se mănâncă acest domeniu, vom putea face ca această legislație a achizițiilor publice, de care ne tot văităm, să devină mai prietenoasă, mai operativă. Pe lângă toată această activitate legislativă, susținerea județului Călărași va fi o temă zilnică, și mă gândesc la administrația județeană, la primăriile noastre, la localitățile noastre.”
Pof. Diaconu Corina, locul 3 la Senat:
„Lumea mă cunoaște precum soția lui Virgil Diaconu. Am absolvit Facultatea de Inginerie Mecanică, am fost șefă de promoție și am mai absolvit o facultate în 2006, tot ca șefă de promoție. Dacă s-ar întâmpla, prin vreo minune, să ajung parlamentar, ceea ce nu cred, probabil că m-aș strădui, din toate puterile, să militez pentru ca aceste reforme, care au tot fost începute și niciodată finalizate în învățământul românesc, să fie duse la bun sfârșit, pentru că de fiecare dată s-a schimbat ministrul.”
Pe primul loc la Camera Deputaților se află Dumitru Coarnă, președintele Federaţiei Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România, care a precizat:
“Dacă astăzi sunt aici, în fața dumneavoastră, datorez lucrul acesta președintelui Vasile Iliuță. A fst extrem de greu să mă aflu în această poziție. Sigur că și decizia mea a fost extrem de grea, a trebuit să aleg între emoțional și rațional. Astăzi (n.r. 21 octombrie a.c.), aici (n.r. sala Barbu Știrbei), în fața dumneavoastră, reprezint Sindicatul Național al Polițiștilor, cel mai mare sindicat din România. A fost extrem de greu să aleg. După discuțiile frecvente pe care le-am avut cu Vasile Iliuță, am ajuns la concluzia că dacă privești lumea rațional, o vei vedea rațional. Cred că am înțeles că e nevoie ca împreună să schimbăm o atitudine, un mod de viață parlamentar, să demonstrăm că putem, că știm, că vrem. Voi fi alături de dumneavoastră. Vă mulțumesc pentru încredere și vreau să vă demonstrez că nu ați greșit. Sunt convins că vom câștiga, în decembrie. O să fac tot ce ține de mine ca să luăm undeva la 45 de procente.”
Medicul veterinar Constantin Bîrcă figurează pe locul 2 pe lista deputaților:
“M-am născut în comuna Dor Mărunt. Acolo am absolvit ciclurile primar și gimnazial, urmând ca liceul să îl termin la Călărași. Este vorba despre Liceul Agricol, profilul veterinar. La București, am absolvit Facultatea de Medicină Veterinară. Am început activitatea profesională în Călărași, la Institutul de Cercetări pentru Culturi Irigate Mărculești, apoi am fost consilier la DSVSA Ilfov, urmând ca în 2005 să ajung la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor, ocupând funcția de consilier. Din 2006, sunt prezent în APIA, iar în ultimii 12 ani am fost director general adjunct în cadrul acestei instituții. Am cochetat cu politica încă de când eram student, dar s-a concretizat totul acum 3 ani, când am hotărât ca la nivelul județului Călărași să construim ceva, o structură care să reușească să câștige alegerile locale și pe cele parlamentare. Cu siguranță, vom fi câștigători și în 6 decembrie. Dacă voi ajunge deputat în Parlament, cu siguranță mă voi îndrepta spre același domeniu, și anume, agricultura. Toate propunerile de regulament de la nivelul Comisiei Europene și mai apoi transpunerea regulamentelor europene se fac la nivelul Ministerului Agriculturii, în directa coordonare a Comisiei de Agricultură în Camera Deputaților. Cu alte cuvinte, Comisia de Agricultură din Camera Deputaților este decizională.”
Cristian Sefer, locul 3 la Camera Deputaților:
“Sunt de 8 ani în Parlament, președinte de organizație parlamentară, membru în Comisia de muncă. Să facem cumva ca în aceste alegeri să tragem cât putem și să scoatem un scor mult mai mare decât a fost la alegerile locale. Asta este marea mea rugăminte către dmneavoastră.”
Sorin Vrăjitoru, cel care este pe poziția a patra pe lista pentru Camera Deputaților, a lipsit de la Comitetul Executiv Județean al PSD Călărași.
Președinta Organizației de Femei a PSD, Munteanu Laura, figureză pe locul 5 pe lista Camerei Deputaților:
“Sunt în PSD din 1996. Sunt un om de echipă, cu suflet, pentru oameni. Sunt convinsă că nu voi ajunge în Parlamentul României, dar prin motivare, determinare, o să fiu alături de colegii noștri. Vom trimite în Parlament oameni cu experiență, competenți, care să contribuie la îmbunătățirea domeniului legislativ și să ducă la siguranța unui trai mai bun.”
Lista la Camera Deputaților este închisă de medicul Gruiță Darie:
“Sunt un vechi membru de partid. Sistemul de sănătate este unul perfectibil. Cu toții am trecut prin perioade grele, perioade în care știm că s-au închis spitale, care au rămas închise, deși au fost proteste. Este un sistem care a fost cutremurat de atât de multe ori. PSD întotdeaua s-a aplecat spre nevoia oamenilor săraci, oamenilor care nu au avut posibilități de a se trata la Viena sau în alte clinici cu aparatură de ultimul tip. Ca noi să beneficiem de aceleași condiții în mediul sanitar, avem nevoie ca Parlamentul să legifereze legi simple, curate, care nu trebuie modificate de la o zi la alta cu noi ordonanțe de urgență.”