Social

Începe Recensământul de probă. Aproape o mie de locuințe din Călărași și Grădiștea, vizate

În semestrul I al anului viitor, în România, se va realiza Recensământul Populației și Locuințelor, primul recensământ care se va desfășura preponderant online, respectiv fiecare persoană va avea posibilitatea de a se autorecenza. În acest sens, în conformitate cu prevederile art. 29, lit. f) din OUG nr. 19/2020, în perioada 10-31 martie 2021, Institutul Național de Statistică, prin direcțiile sale teritoriale, va efectua un Recensământ de Probă, la care vor participa aproximativ 50.000 de gospodării alese aleatoriu, de pe întreg cuprinsul țării. La nivelul județului Călărași, pentru Recensământul de Probă au fost selectate aproximativ 1.000 de locuințe din UAT-urile Călărași și Grădiștea.

Recensământul de probă va avea trei etape:

Etapa 1: până în 9 martie-pregătirea bazei de date cu variabilele de recensământ preluate din surse administrative și precompletarea chestionarelor individuale.

Etapa 2: 10 –16 martieEtapa de AUTORECENZARE. Autorecenzarea se va putea realiza de pe orice telefon mobil smartphone, tabletă, laptop sau PC, urmând pașii:

Pasul 1: Completarea formularului de preînregistrare, pentru toți membrii gospodăriei, disponibil la adresa: http://rpl.insse.ro/sau scanând codul QR de pe verso-ul pliantului disponibil în cutia poștală a gospodăriei selectate și la adresa: http://www.recensamantromania.ro/wp-content/uploads/2021/02/rpl_proba.pdf.

Pasul 2: Fiecare membru al gospodăriei trebuie să completeze chestionarul individual, accesându-și propriul chestionar prin link-ul primit pe adresa de e-mail indicată la preînregistrarea de la Pasul 1.

Preînregistrarea de la Pasul 1 este indispensabilă pentru a primi link-ul de accesare a chestionarului individual.

Având în vedere condițiile sanitare impuse de pandemia de COVID-19, este recomandată autorecenzarea.

Aceasta aduce ca beneficii: protecție împotriva SARS-Cov-2 prin evitarea contactului cu persoane externe locuinței, gestionarea timpului liber conform preferințelor, asigurarea calității răspunsurilor furnizate direct de fiecare persoană.

Etapa 3: 22 –31 martie-Deplasarea recenzorilor în teren pentru realizarea interviurilor față în față în cazul persoanelor/gospodăriilor unde, din motive obiective, nu s-a putut efectua autorecenzarea.

Persoanele care din motive întemeiate nu se pot autorecenza în ultimele 10 zile din luna martie(22-31 martie) vor primi vizita unui recenzor la reședința lor obișnuită pentru completarea chestionarului prin metoda față în față.

În conformitate cu legislația în vigoare, informațiile furnizate au caracter strict confidențial, vor fi prelucrate în conformitate cu legislația în vigoare privind protecția datelor cu caracter personal (Regulamentul UE nr. 679/2016) și anonimizate imediat după intrarea în sistem.

Datele colectate la Recensământul de Probă nu vor fi făcute publice și nici diseminate în vreun fel.

Participarea la recensământ și furnizarea de informații corecte și complete fie prin metoda autorecenzării, fie prin intermediul interviului față în față cu un recenzor sunt obligatorii, în conformitate cu prevederile OUG nr. 19/2020 privind organizarea și desfășurarea Recensământului Populației și Locuințelor runda 2021, modificată și aprobată prin Legea nr. 178/2020.

Refuzul de a furniza informațiile solicitate sau de a primi vizita recenzorului, precum și furnizarea de informații incorecte constituie contravenții și se sancționează cu amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 lei.

Foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *