Vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Călărași, Ion Samoilă, este nemulțumit de faptul că unele proiecte de dezvoltare a județului nu au sorți de izbândă în fața consilierilor PNL-USR.
“Am avut ședință de Consiliu Județean. Nu am reușit să trecem două proiecte de hotărâri, care vizau trecerea în administrarea CJ a două drumuri comunale. Intenționam să facem un proiect prin care să realizăm o intrare la Autostrada A2. Este foarte necesar pentru toată zona. Este o zonă agricolă. După cum știți, toate cerealele sunt transportate în Portul de la Constanța și era foarte necesară realizarea acestei bretele de intrare pe autostradă. După toate discuțiile pe care le-am avut în Consiliul Județean și în comisii cu opoziția PNL-USR, toate argumentele pe care le-am adus nu au fost suficiente astfel încât să îi convingem de utilitatea aestor hotărâri. Au votat împotrivă, inițial. Am făcut, din nou, ședință extraordinară, pentru că aveam de aprobat două hotărâri care aveau termen. Am reluat discuțiile în comisii, dar opoziția a votat, din nou, împotrivă. Nu reușim să îi facem să înțeleagă că sunt lucruri necesare și utile pentru județul Călărași, nu sunt chestiuni personale. După cum știți, avem instalat un nou prefect. A avut un mandat la Consiliul Județean. Sperăm într-o colaborare fructuoasă cu Valentin Barbu, având în vedere faptul că știe cu ce ne confruntăm în Consiliul Județean. Sperăm să avem o conlucrare și lucrurile să nu mai fie blocate, iar orice hotărâre să nu mai fie contestată”, a declarat vicepreședintele CJ, în conferința de presă derulată în data de 4 martie 2021.
Samoilă: “Avem un buget al austerității”
CJ Călărași are bani de funcționare doar pentru șase luni, potrivit lui Samoilă.
“Din punct de vedere al bugetului, am spus-o și o repet: avem un buget al austerității. Pe lângă faptul că acum este aproape certitudine, față de 2019, bugetul pe 2020 a fost la 50%, iar acum, față de 2020, din calculele noastre, reușim să funcționăm doar pentru șase luni. S-au făcut promisiuni legate de DGASPC Călărași. Chiar dacă în preambulul legii se arată clar că bugetul asigură 90% din cheltuieli, din calculele noastre, avem doar pentru șase luni banii alocați pentru DGASPC și suntem cu această instituție într-o reorganizare. Conform legii, pentru că există o lege și trebuie să o punem în aplicare până în 2023, dacă avem mai mult de 50 de persoane în același centru, ne diminuează, pe fiecare an, câte 25% din buget. Suntem într-o reorganizare cu toți cei de la Protecția Copilului. O să îi relocăm. Externalizăm din servicii, astfel încât să putem să facem față acestei situații, care nu este deloc plăcută”, a mai spus sursa citată.
A început restructurarea la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică de la Plătărești
După Centrul Rezidențial pentru Copilul cu Handicap din Oltenița, a început restructurarea și la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică de la Plătărești.
“Avem corespondență cu niște ONG-uri din București, care o să preia acum un număr de 30 de persoane. Mai avem un centru la Vasilați, mai bine spus în satul Nuci. Suntem în discuții să mai preia o parte din ei, vreo 20 de persoane, să vedem care este capacitatea și ce va rămâne acolo. Oricum, intenția noastră este să relocăm centrul. O să aducem diferența fie la Ciocănești, fie la Vîlcelele, dacă o să finalizăm centrul de acolo”, a mai punctat interlocutorul.
Probleme cu decontarea navetei elevilor de la buget și cu transportatorii rutieri
“Mai avem o problemă, care ține tot de Guvern, cea referitoare la transportul pentru elevi. Această cheltuială era decontată sau se prelua prin Consiliul Județean. Banul trebuia să provină de la buget, dar nu mai avem bani din septembrie. Am reușit, până acum, să plătim din bugetul nostru, dar nu ne mai permitem să facem acest lucru. Este în dezbatere Ordonanța de Urgență ca acest serviciu să fie decontat de către Ministerul Educației, dar și această chestiune, la momentul acesta, nu este rezolvată. Nu știu când se va aproba. Transportatorii sunt într-o mare problemă, deoarece, conform legii, ei trebuie să le elibereze elevilor abonamente, dar pe de altă parte nu se știe când și de unde vor încasa acești bani”, a conchis vicepreședintele CJ Călărași, Ion Samoilă.