Actualitate

ISU Călărași, Garda de Mediu și APIA, front comun împotriva incendiilor

ISU Călăraşi, Garda de Mediu și APIA Călăraşi au făcut front comun împotriva incendiilor de mirişti şi vegetaţie uscată. Astăzi, 9 mai a.c., s-a desfăşurat o videoconferinţă, în care s-au stabilit noi direcţii de acţiune în privinţa stopării fenomenului determinat de creşterea alarmantă a numărului mare de incendii de mirişti şi vegetaţie uscată.

Potrivit unui comunicat de presă al ISU Călărași, pe fondul creşterii semnificative, în ultima perioadă, a numărului incendiilor de mirişti şi vegetație uscată produse ca urmare a utilizării focului deschis pentru igienizarea terenurilor de vegetația uscată, fără respectarea măsurilor obligatorii de apărare împotriva incendiilor, care pot afecta construcţiile, fondul forestier sau principalele căi de transport (rutiere și feroviare) aflate în vecinătate, instituțiile de profil din judeţul nostru fac front comun, pentru a-i depista pe cei care provoacă astfel de incendieri, care pot conduce la adevărate dezastre naturale.

În baza protocolului de colaborare încheiat între Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Garda Națională de Mediu și Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, reprezentanţii acestor instituţii au demarat activități de informare şi control în teren.

Vor fi monitorizați în teren fermierii, cărora li se atrage atenția că există interdicția de a arde vegetația uscată pe terenurile arabile și izlazuri.

La nivelul județului Călăraşi este interzisă arderea miriștilor, vegetației uscate și a resturilor vegetale, indiferent de forma de proprietate a terenului.

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.

Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

Pentru diminuarea numărului de arderi şi implicit a pagubelor rezultate, precum şi aplicarea măsurilor coercitive în situaţia constatării neîndeplinirii obligaţiilor de către persoanele fizice şi juridice, vor fi intensificate acţiunile în teren desfăşurate de personalul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, în colaborare cu reprezentanţi/specialişti din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Gărzii Naţionale de Mediu.

Mai mult, personalul Inspectoratului Judeţean pentru Situații de Urgență “Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi desfășoară o serie de acțiuni de informare și conștientizare a populației asupra riscului generat de incendiile de vegetație precum: acțiuni de patrulare în zonele/localitățile unde se preconizează/se înregistrează incendii de vegetație, cu implicarea activă a Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, postări periodice pe rețelele sociale Facebook / Instagram a regulilor și măsurilor de apărare împotriva incendiilor, diseminarea de materiale de informare preventivă la gospodăriile cetățenești, continuarea campaniilor de informare a populației pe posturile radio prin difuzarea spoturilor audio privind interdicția arderii vegetație uscată.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *