În data de 6 mai 2022, a avut loc conferinţa de încheiere a proiectului “EuroVet-Competențe Europene Pentru Educație și Formare de Calitate în Vet”- 2019-RO01-KA102-062279, finanțat prin programul Erasmus+. Proiectul s-a desfăşurat în perioada 01.06.2019-31.05.2022 şi a fost implementat în Consorţiul EuroVET, coordonat de Liceul Tehnologic “Duiliu Zamfirescu” Dragalina, în parteneriat cu Liceul Pedagogic “Ştefan Bănulescu” din Călăraşi, Liceul Tehnlogic de Industrie Alimentară Feteşti, judeţul Ialomiţa, Liceul Tehnologic “Victor Frunză” Râmnicu Sărat, judeţul Buzău, Liceul Tehnologic Agricol Smeeni, judeţul Buzău.
Obiectivul general al proiectului a fost creşterea calităţii profesionale în specializări din domeniul turism şi alimentaţie publică, prin stagii de practică în context european, în vederea creşterii şanselor de angajare la finalizarea studiilor, prin cooperare internaţională şi mobilitate în scop educațional. Astfel, 96 de elevi de clasa a 11-a, de la calificarea Tehnician în Gastronomie, şi 18 profesori de discipline tehnologice au participat la stagii de practică profesională, respectiv de formare profesională de tip job shadowing la Montijo, Portugalia. Așadar, elevii au obținut competențe specializate și abilități profesionale, competențe și abilități de comunicare, relaționare, lingvistice, iar profesorii și-au îmbunătățit cunoștințele și abilitățile profesionale, de formare și/sau manageriale, dar și competențele interculturale și lingvistice.
Prezenţi la conferinţa de încheiere au fost directorii şi profesorii instituţiilor de învăţământ implicate în proiect, elevi ai acestor şcoli, dar şi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Călăraşi.
Directoarea Liceului “Duiliu Zamfirescu” Dragalina, Cristina Colţea: “Am reuşit, prin acest proiect, să asigurăm, pentru 96 de elevi, stagii de practică”
Directoarea Liceului Tehnologic “Duiliu Zamfirescu” Dragalina, Cristina Colţea, a mulţumit, în cadrul evenimentului, tuturor celor implicaţi în acest proiect Erasmus+.
“Este un moment încărcat de emoţie, pentru mine. Aş vrea să mulţumesc persoanelor care m-au ajutat şi mă refer aici, în primul rând, la doamna inspector şcolar general, Roxana Natalia Paţurcă. Alături de noi, în acest proiect, am avut ca parteneri alte patru şcoli, din alte două judeţe şi aici mă refer la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară Feteşti, judeţul Ialomiţa, Liceul Tehnologic “Victor Frunză” Râmnicu Sărat, judeţul Buzău şi nu în ultimul rând, Liceul Tehnologic Agricol Smeeni, tot din judeţul Buzău. Am făcut o echipă, am reuşit, prin acest proiect, să asigurăm, pentru 96 de elevi, stagii de practică. Aceste stagii de practică au îmbunătăţit foarte mult competenţele elevilor de la profilul Turism şi Alimentaţie Publică, calificarea Tehnician în Gastronomie. O parte din beneficiarii acestui proiect sunt, astăzi (n.r. 6 mai a.c.), alături de noi pentru a prezenta experienţa trăită în Portugalia, ţara care ne-a primit pentru efectuarea acestor stagii. Alături de noi sunt colegii noştri din aceste licee, care au participat şi la formarea profesională a cadrelor didactice. În acest proiect, au fost implicate 18 cadre didactice din toate cele cinci unităţi de învăţământ”, a declarat Cristina Colţea.
Inspector şcolar general al ISJ Călăraşi, Roxana Paţurcă: “Să nu vă opriţi aici, să continuaţi să abordaţi Erasmus”
Prezentă la eveniment, Roxana Paţurcă, inspector şcolar general al ISJ Călăraşi, a felicitat elevii şi profesorii care au luat parte la implementarea acestui proiect.
“Sunt onorată să fiu, astăzi, alături de dumneavoastră, pentru ca împreună să împărtăşim realizările pe care le-aţi avut în acest proiect. Întotdeauna am apreciat şi am sprijinit astfel de proiecte. Ele s-au dovedit a fi generoase, din punct de vedere financiar. Am înţeles că sunteţi şi beneficiari în cadrul proiectului, pe o sumă generoasă, 298.000 de euro, ceea ce înseamnă că sunt sume care ne responsabilizează, pentru că feedback-ul pe care îl aşteptăm trebuie să fie unul pozitiv, atât pentru elevii pe care îi reprezentăm, pentru cadrele didactice şi nu în ultimul rând, pentru comunitate. Dragii mei colegi, vă felicit pentru că aţi avut puterea să mergeţi pe astfel de proiecte şi aici mă refer la proiectele Erasmus, care până la urmă aduc beneficii, dar numai cei care au lucrat şi cei care au luptat să obţină astfel de proiecte ştiu munca ce stă în spatele lor. Este o muncă de care beneficiază elevii noştri. Vreau să felicit întregul colectiv al Liceului Duiliu Zamfirescu, unde bineînţeles că doamna director a avut o echipă în spate şi a putut să implementeze acest proiect. Cu această oportunitate, felicit fiecare liceu care a participat. Am înţeles că partenerii sunt din 3 judeţe şi atunci, şi celelalte judeţe merită felicitările noastre. (…) Să nu vă opriţi aici, să continuaţi să abordaţi Erasmus, pentru că din ce în ce mai multe axe se deschid pe mai multe domenii pe care le putem accesa, unde elevii noştri să beneficieze de mobilităţi care, până la urmă, să îi ducă în rândul celor mai buni elevi din Uniunea Europeană”, a subliniat Roxana Paţurcă.
Elevii participanţi la proiectul Erasmus+, încântaţi de schimbul de experienţă din Portugalia
Elevi implicaţi în proiect au arătat celor prezenţi la manifestare, prin intermediul unor clipuri video, modul în care s-a derulat stagiul de practică în Portugalia. Aceştia au povestit ce a însemnat pentru ei schimbul de experienţă.
“Sunt foarte recunoscător pentru că mi s-a oferit această oprtunitate de a participa la un proiect Erasmus şi de a pleca într-o ţară străină, alături de persoane dragi şi profesori înţelegători. A fost o experienţă foarte plăcută, care m-a ajutat să îmi dezvolt abilităţile profesionale şi să pot să îmi clădesc un viitor. A fost o experienţă minunată”, a precizat elevul Liceului Tehnologic Duiliu Zamfirescu Dragalina, Andrei-Ionuț Mihăilă.
“Prin proiectul Erasmus am reuşit să îmi dezvolt abilităţile. Acest proiect a fost foarte bine organizat. Prin locurile pe care le-am vizitat şi prin educaţia pe care am primit-o acolo, am avut multe de învăţat. Recomand cu încredere şi viitorilor participanţi să se implice activ în acest proiect”, a spus Valentin Belciug, un alt elev al liceului din Dragalina.
“Proiectul Eramus mi-a oferit oportunitatea de a efectua modulul de practică în Portugalia. Participând la acest proiect, am avut şansa să îmi îmbunătăţesc competenţele profesionale, să cunosc diverse instituţii de învăţământ şi centre de formare profesională. Am legat multe prietenii, cu unele persoane chiar şi în ziua de azi ţin legătura. A fost o experienţă de neuitat! Sunt convins că acest proiect a fost un pas important în cariera noastră”, a precizat elevul Liceului Pedagogic Ştefan Bănulescu din Călăraşi, Andrei Spartan.
Valoarea proiectului a fost de 298.116 euro, iar finanţarea a fost asigurată de Comisia Europeană.