Sănătate

Lucrări avansate la noul corp al Spitalului Județean Călărași

Noul corp de clădire al Spitalului Județean de Urgență Călărași prinde contur. La acest moment, se lucrează la demisolul viitoarei instituții de sănătate. Reprezentanții Consiliului Județean (CJ) Călărași și conducerea unității sanitare au verificat, în data de 11 noiembrie a.c., stadiul lucrărilor în derulare. Proiectul avansează rapid. Valoarea acestuia este de 98 de milioane de lei. Investiția este derulată prin Compania Națională de Investiții (CNI). 

“Consiliul Județean a implementat un proiect de 98 de milioane de lei. Este vorba de aripa nouă a Spitalului Județean Călărași. Împreuna cu colectivul echipei CJ, am reușit să promovăm acest proiect și să fie finanțat de Compania Națională de Investiții. Acum ceva timp, am mai vizitat partea de fundație , dar în prezent suntem într-o fază mult mai avansată. Am depășit cota zero a pământului și suntem deja înaintați pentru a putea să construim primul etaj”, a declarat președintele CJ Călărași, Vasile Iliuță.

Directorul Direcției Tehnice a Consiliului Județea, Cosmin Geană,  a precizat că demisolul spitalului va cuprinde spații tehnice, un adăpost tip ala și spații dedicate computerului tomograf și RMN-ului.

“În momentul de față, ne aflăm în execuția penei de jos, care a avut o grosime de 2 metri. S-a turnat un radier general de 80 de cm, iar acum suntem în  stadiul de a turna pereții demisolului. E vorba de diafragme de beton. În incinta demisolului, avem poziționate spații tehnice, adăpostul ala și spațiile dedicate computerului tomograf și a aparatului pentru rezonanță magnetică. Lucrările decurg într-un ritm destul de bun. E bine că până în iarnă am ieșit peste cota terenului natural. Pentru constructor, acest aspect e o realizare, deoarece intrăm în anotimpul rece, când precipitațiile îngreunează lucrările în momentul în care ești sub cota terenului. Prinzând o vreme corespunzătoare, se poate lucra și în timpul iernii, cu luarea unor măsuri speciale pentru betoane. Partea care aparține CNI a fost contractată și lucrările sunt în derulare, iar partea pe care CJ și-a asumat-o este cea legată de rețele exterioare. Adică, tot ceea ce este din corpul nou de spital va fi preluat: partea de canalizare, partea de apă, partea de gaze, alimentarea cu energie electrică. Canalizarea menajeră va fi preluată din toate corpurile spitalului și va merge într-o stație de epurare. Se va construi o nouă gospodărie de apă, pentru că pe cea care a stat pe amplasament a trebuit să o desființăm în scopul eliberării terenului pentru CNI. Suntem în faza de proiectare, am contractat proiectarea. Sperăm ca până la sfârșitul anului să avem parte de proiectare, iar la începutul anului viitor să demarăm achiziția pentru execuția lucrărilor care aparțin Consiliului Județean și sunt în valoare de circa 3 milioane de lei cu TVA”, a spus Cosmin Geană.

Georgiana Toader, reprezentanta Grupului de Construcții Erbașu, speră că la începutul anului 2022 va fi ridicată structura clădirii.

“Acum, față de ultima noastră întâlnire la fața locului, credem că suntem într-un stadiu mult mai avansat cu lucrările. Am trecut de perioada ploioasă și sperăm ca undeva în luna ianuarie a anului viitor să ne ridicăm cu structura. Partea de demisol va cuprinde spațiile tehnice, adăpostul ala și urmează parterul, unde vom avea spațiile administrative, farmacia. De la etajul 1 în sus, vor fi saloanele, pe secții”, a afirmat Georgiana Toader.

Directorul Spitalului Județean Călărași, Bogdan Mihai, este plăcut surprins de ritmul alert în care se efectuează lucrările: “Nu am mai văzut un ritm de lucrări așa de alert. Ceea ce vedeți aici, cred că s-a făcut în maximum 3 luni. Să construiești cu asemenea tehnologie într-o groapă, atât de rapid, eu nu mai credeam că în România chiar se poate face acest lucru. Cred că este singura zonă din țară unde se construiește un spital de stat. Aici construim un întreg spital de la zero. Este meritul echipei coordonate de președintele Consiliului Județean, Vasile Iliuță.”

Vă reamintim că noua aripă de spital va avea cinci etaje, unde vor fi găzduite secţiile de imagistică (CT şi RMN), neurologie, psihiatrie, geriatrie, oncologie, pediatrie, obstetrică-gincologie, chirurgie plastică, neonatologie, însumând un total de 230 de paturi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *