Lucrătorii poștali din Călărași au protestat marți, 15 decembrie a.c., în fața Oficiului Județean de Poștă, pentru condiții mai bune de muncă. Aceștia sunt nemulțumiți de faptul că la sediul în care își desfășoară activitatea nu au căldură, apă curentă, unele grupuri sanitare sunt închise, iar toaletele folosite nu funcționează la parametri normali, existând probleme cu presiunea apei. De asemenea, angajații sunt nemulțumiți de salariile mici. Prezent la protestul spontan a fost și liderul Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România (SLPR), Matei Brătianu. Potrivit acestuia, dacă problemele existente nu se vor remedia, vor urma acțiuni ample de protest.
Deși de mai bine de șapte ani în planul de investiții sunt prinse repararea și modernizarea Oficiului Județean de Poștă Călărași, lucrurile nu au evoluat, în niciun fel, în acest sens.
Salariații merg la toaletă cu sticle și găleți cu apă
Angajații trebuie să care sticle sau găleți cu apă, atunci când merg la toaletă. Totodată, aceștia scot bani din buzunarul propriu pentru a-și achiziționa materiale consumabile, tonere pentru imprimantă, pixuri.
“Sunt 120 de salariați la OZP, OPD și Oficiul Județean de Poștă Călărași. Majoritatea dintre ei nu beneficiază de căldură, de apă curentă și nu au nici toalete. Cel puțin, la etajul 2, toaletele, grupurile sanitare sunt închise. La etajul 1, trebuie să vină cu găleata sau cu sticle cu apă după ce își fac nevoile, pentru că nu curge apa, nu are presiune. De mai mult de 7 ani, în fiecare an, în planul de investiții sunt prinse repararea și modernizarea acestui spațiu. Din păcate, nu se întâmplă nimic și asta îmi aduce aminte de o strategie a directorilor care s-au perindat pe la Poșta Română, numiți toți politic. În bugetul de venituri și cheltuieli pe anul care urmează își trec întotdeauna veniturile cam la limită, cât cred că pot realiza, în schimb cheltuielile le supradimensionează. Le fac în așa fel încât să existe un raport minim între venituri și cheltuieli. Dar fac cu bună știință și rea-credință lucrul acesta, pentru că niciodată nu realizează cheltuielile. Pe de o parte, taie la salarii, taie la ore suplimentare, dar mai ales, taie la condiții de muncă, respectiv la repararea clădirilor, la modernizarea lor și se înregistrează, la sfârșitul anului, un profit pervers, pentru că nu este un profit rezultat din creșterea veniturilor, ci din scăderea cheltuielilor. Toate aceste cheltuieli sunt scăzute pe spinarea salariaților, exclusiv pe spinarea lor. Nu primesc materiale consumabile, își cumpără singuri toner, își cumpără singuri pixuri, toate lucrurile și le cumpără singuri. În pandemie, au primit o singură mască. Este inacceptabil! Un factor poștal umblă cu geanta în spate 6 ore pe zi. O mască devine cultură de bacterii în maximum o oră. El o poartă 6 ore. Vom cere să le dea cel puțin două măști pe zi. Așteptăm să vedem ce răspuns ne dă compania, pentru că trebuie să le asigure cel puțin apă curentă și accesul la grupurile sanitare și să înceapă să le dea căldură. Dacă nu pot asigura căldura necesară, să ia turbosuflante, să facă în așa fel încât să lucreze în condiții civilizate. Nemulțumirea principală la salariații de la Călărași, de fapt, în toată țara, este cea legată de salariile foarte mici. Avem 5.700 de salariați din Poșta Română cu salariul minim pe economie, adică cu 1.360 de lei net pe lună și mai avem încă 5.300 care au cu 50 de lei și cu 100 de lei mai mult”, a declarat Matei Brătianu.
Brătianu: “Este un contract prost, păgubos”
Sindicalistul Brătianu susține că o altă problemă cu care se confruntă factorii poștali din Călărași este aceea că, în urma unui contract încheiat cu Enel, aceștia se ocupă de citirea contoarelor clienților, dar nu sunt plătiți în plus.
„O particularitate a județului Călărași este nemulțumirea față de un contract cu Enel. Pe ei îi trimite să citească contoare, nu le dă niciun ban în plus, deși inițial se promisese că vor fi dați 50 de bani de contor citit. (…) Pentru anumite neconformități la citirea contorului, o fotografie făcută neclar, a vrut să le ia banii, după care Poșta a realizat că nu se poate, nu poți să iei unui factor poștal 300 de lei. (…) Este un contract prost, păgubos”, a mai precizat Brătianu.
Sindicaliștii vor creșterea valorii tichetului de masă cu 5 lei
Sindicaliștii sunt nemulțumiți de leafa mică pe care o încasează lunar. Aceștia își doresc creșterea valorii tichetului de masă cu 5 lei.
“Noi am fi vrut să crească valoarea tichetului de masă cu 5 lei, ceea ce ar însemna 105 lei pe lună în plus, net ar fi 94 de lei și 50 de bani. De asta ar beneficia absolut toți salariații. Altminteri, am vrea să fie acordat mai repede sporul de loialitate pentru noiembrie și decembrie, și în procente mai mari. Dar cei 5.700 de angajați cu salariul minim nu vor lua sporul de loialitate, pentru că nu au vechimea necesară. Iar ceilalți ar beneficia unii de 5% în plus, alții de 7% în plus. Nu toată lumea ar avea aceeași creștere a veniturilor și acest lucru ar genera tensiune, nemulțumire. Mâine (n.r. 16 decembrie a.c.) avem Birou Executiv. Să vedem pe ce variantă mergem. Eu aș merge pe aceasta care asigură pentru toată lumea aceeași creștere. (…) Termenul de așteptare e joi și vineri (n.r. săptămâna aceasta). E ori da, ori nu. Dacă răspunsul va fi nu, vom face proteste legale și acțiuni în instanță. (…) Iar acțiuni în instanță putem face la greu, pentru că Poșta nu asigură tot ce trebuie pentru desfășurarea activității, vorbesc de consumabile, rechizite. Oamenii își cumpără toner din banii lor, reparațiile le fac din banii lor. (…) Suntem într-o acțiune de strângere a situației cu condiții grele de muncă din toate oficiile. În ultimele 3 luni, a fost un efort vizibil de îmbunătățire a condițiilor de muncă în vreo 7-8 subunități din cele peste 5.000 ale Poștei și inaugurarea lor evident că a făcut parte din campania electorală. E foarte bine că au fost și astea făcute, dar considerăm că este prea mult festivism aproape pe nimic, într-o companie în care lumea este atât de săracă și în care sunt condiții aproape inumane de muncă în unele subunități. Și arunci, o să așteptăm să vedem dacă se întoarce conducerea companiei cu fața către oameni, în săptămâna aceasta, iar de săptămâna viitoare o să arătăm tot și o să punem în oglindă ce au inaugurat și situația reală în care muncesc oamenii. Dacă se întorc cu fața către oameni, pentru că este evident că nu pot face toate cheltuielile acestea dintr-o dată, o să cerem să fie un plan făcut, o să cerem ca în fiecare regiune să se stabilească o prioritate. (…) Consider că la Călărași, clădirea aceasta este prioritatea numărul unu, pentru că de ani de zile este prinsă în programul de investiții pentru reparații și modernizări și nu se întâmplă nimic. Nu se mai poate ca atâția oameni să nu aibă toalete, apă curentă și căldură”, a conchis liderul SLPR, Matei Brătianu.
Greva „spontana” exact cand vine in „vizita” seful sindicatului, care si asa nu face nimic pt. sindicalisti de ani de zile!!!
Ma mir ca nu-i este rusine sa dea ochii cu oamenii!