Administrație

Podul peste râul Argeş dintre Şoldanu şi Radovanu, finalizat

Podul peste râul Argeș dintre localitățile Șoldanu și Radovanu a fost, în sfârşit, finalizat. În data de 16 februarie 2023, Consiliul Judeţean Călăraşi, instituţia care a finanţat integral această investiţie, a făcut, în prezenţa primarilor celor două comune şi reprezentantului firmei de construcţii, inaugurarea obiectivului care era necesar pentru cetăţenii celor două comunităţi.  

Deşi termenul de finalizare a podului era luna noiembrie 2021, din cauza creşterilor de preţuri la materialele de construcţii, energia electrică, creşterii debitului de apă, dar şi din cauza temperaturilor scăzute din perioada iernii, lucrările au fost întârziate.

Ion Samoilă: „Au fost eforturi deosebite ale Consiliului Judeţean”

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Ion Samoilă, a declarat, la faţa locului, că instituţia din care face parte a făcut eforturi considerabile să ducă la capăt acest obiectiv de investiţii, având în vedere perioada grea cu care s-a confruntat din cauză că a năvălit, pe şantier, majorarea tarifelor materialelor de construcţii. Oficialul a mai precizat că speră ca anul acesta să se termine şi Drumul Judeţean 403, care face legătura între localităţile din partea dreaptă a râului Argeş şi care va avea deschidere la A2.

„Este o zi importantă pentru această zonă, este ziua recepţiei acestui pod peste râul Argeş, un pod atât de necesar. O discuţie despre necesitatea acestei investiţii a avut loc prin 2018, la Radovanu. Am făcut toate demersurile în Consiliul Judeţean, am alocat fonduri exclusiv din Consiliul Judeţean şi iată că astăzi facem recepţia acestui pod şi deschidem circulaţia pentru foarte mulţi locuitori şi dintr-o parte, şi din cealaltă a râului Argeş. S-a desfăşurat această investiţie într-o perioadă foarte, foarte grea. Vreau să vă aduc aminte că am trecut, în cei doi ani cât a durat lucrarea, prin nişte creşteri de preţuri la materiale, la energie, la manoperă, la asfalt. Au fost nişte eforturi deosebite ale Consiliului Judeţean. Vreau să mulţumesc constructorului, pentru că şi el a trecut printr-o perioadă dificilă, deoarece preţul la metal s-a dublat, s-a triplat, dar toate ordonanţele care s-au dat au acoperit, într-o oarecare măsură, diferenţele de preţ. Sper ca lucrarea să satisfacă cetăţenii. După cum ştiţi, a fost atât timp o trecere prin vad. Anual, trebuia să intervenim şi să alocăm surse pentru a o ţine într-o situaţie care să permită traficul, dar era la limita legalului. Bine că am făcut această investiţie şi sperăm ca anul acesta să finalizăm DJ 403, care face legătura între localităţile din partea dreaptă a râului Argeş, cu centrul judeţului, cu DJ 402, care va duce la o deschidere către A2 şi de acolo la Constanţa, Bucureşti şi oriunde vreţi să circulaţi”, a explicat Ion Samoilă.   

Vasilica Dobrescu: „Acum avem o siguranţă a trecerii prin vad”

Primăriţa comunei Radovanu, Vasilica Dobrescu, a precizat că nu a sperat la inaugurarea acestui pod, însă o aştepta de foarte mult timp. După o bună bucată de timp, în care concetăţenii acesteia se chinuiau să facă naveta sau să ajungă la spital, lucrurile au intrat, de astăzi, 16 februarie a.c., pe un făgaş normal. Sursa citată a mulţumit preşedintelui Consiliului Judeţean Călăraşi, Vasile Iliuţă, pentru că şi-a onorat promisiunea de a termina această investiţie.

„Este o inaugurare pe care o aşteptăm de ceva timp, la care nu am sperat, dar în 2018, după mai multe discuţii pe care le-am avut în Consiliul Judeţean, la fiecare întrunire se ridica problema acestei treceri prin vad, care, ori de câte ori acumularea de la Mihăileşti dădea drumul la cantitatea de surplus acumulată de apă, bineînţeles că era afectată, adică erau spălate aceste materiale, piatră şi nisip, şi nu mai era accesibilă. Cel mai mare beneficiar al acestei investiţii rămâne, totuşi, comuna Radovanu. Comunitatea Radovanu era dependentă de ajungerea într-un timp record la DN4, pentru navetă, pentru a merge la spitale şi întotdeauna am pus problema acestei treceri prin vad. Preşedintele Vasile Iliuţă a afirmat atunci că a alocat bani din bugetul Consiliului Judeţean ori de câte ori aceste debite creşteau atunci când Argeşul depăşea cota şi însemna cumva să se arunce nişte bani pe fereastră, aşa că a promis că vom trece la o investiţie. Şi atunci am organizat, la Căminul Cultural din Radovanu, o întâlnire cu domnul preşedinte Vasile Iliuţă, cu domnul prefect George Iacob, cu domnul primar de atunci, Geambaşu, al comunei Şoldanu, consilieri de la Şoldanu, consilieri de la Radovanu, comunitatea noastră. Vasile Iliuţă ne-a promis atunci că va face acest lucru. În anul următor, s-au alocat banii pentru studiul de fezabilitate, în 2020 cred că a fost anul când s-a trecut la licitaţie de la proiectare plus execuţie şi după aceea au decurs lucrurile în mod destul de plăcut. Am apreciat foarte mult seriozitatea constructorului. Mulţumesc foarte mult, în numele comunităţii pe care o reprezint, Consiliului Judeţean şi domnului preşedinte Vasile Iliuţă, şi domnilor vicepreşedinţi, şi tuturor consilierilor care au aprobat această investiţie. Acum avem o siguranţă a trecerii prin vad şi, mai ales, nu vom mai avea vreodată o întrerupere de a ajunge la DN4, de a ajunge la autostradă, de a ajunge în direcţia în care dorim, prin creşterea debitului râului Argeş. Să dea Domnul ca prin investiţiile pe care le-am accesat prin PNRR, aceste comunităţi din stânga şi dreapta râului Argeş să fie unele de elită”, a subliniat Vasilica Dobrescu.

Valeriu Mustăţea: „Această investiţie este utilă şi pentru noi, şi pentru cetăţenii din Radovanu”

Edilul comunei Şoldanu, Valeriu Mustăţea, este mulţumit de faptul că cetăţenii au, de acum, la dispoziţie podul peste râul Argeş.

„Această investiţie este utilă şi pentru noi, şi pentru cetăţenii din Radovanu. Mulţumim Consiliului Judeţean şi prefectului din mandatul 2016-2020 (n.r. George Iacob),” a spus primarul comunei Şoldanu.

Eugen Ilie: „Felicit Consiliul Judeţean pentru această iniţiativă, dar şi echipa Direcţiei de Dezvoltare”

 Subprefectul judeţului Călăraşi, Eugen Ilie, a fost şi el prezent la recepţia lucrării şi a felicitat echipa Direcţiei de Dezvoltare din cadrul CJ Călăraşi, pentru acest proiect.

„Felicit Consiliul Judeţean pentru această iniţiativă, dar şi echipa Direcţiei de Dezvoltare, din care fac parte oameni tineri, cu viziune şi destul de motivaţi să îşi facă treaba. Este un proiect care ajută oamenii din această zonă să se dezvolte şi să ajungă acolo unde au nevoie”, a afirmat Eugen Ilie.

Investiţia, stopată de trei ori, din cauza debitului crescut de apă

Reprezentantul constructorului  ENERGO CCI susţine că investiţia a fost stopată de trei ori, din cauza debitului mare de apă: Am avut ceva întreruperi de lucrări, din cauza debitului mare (n.r. de apă). Au fost două sau trei întreruperi destul de mari, din această cauză, dar şi din cauza temperaturilor scăzute din perioada iernii. În rest, a fost un proiect foarte frumos. Am reuşit, până la urmă, să îl finalizăm.”

Deşi la început lucrarea valora 6,8 milioane de lei, din cauza creşterii alerte de preţuri la materialele de construcţii şi manoperă, valoarea finală a proiectului a ajuns la 8,4 milioane de lei.

Podul peste râul Argeş dintre Şoldanu şi Radovanu are o lungime de 110,40m şi este confecționat în totalitate din metal.

Proiectarea podului a fost realizată de SC Eurobridge SRL, iar lucrările de construcţii au fost executate de către SC Energo Construcții Civile și Industriale SRL.

Până acum, trecerea prin vad de la Şoldanu-Radovanu era improvizată din tuburi de beton, însă începând cu data de 16 februarie 2023, se va circula în condiţii normale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *