Edilul municipiului Călărași, Daniel Ștefan Drăgulin, ne-a acordat un interviu în cadrul căruia a vorbit despre proiectele aflate în implementare, dar și despre planurile pe care le are, pentru oraș, în următorii ani. De asemenea, acesta a făcut precizări și despre candidatura sa pentru un nou mandat de primar.
Opinia de Călărași: Domnule primar, mai este foarte puțin și se încheie acest mandat. Dacă priviți în urmă, cum descrieți acești patru ani?
Daniel Ștefan Drăgulin: Acești patru ani, din punctul meu de vedere și al colegilor, sunt cu foarte multe realizări. Dacă ne gândim la accesarea fondurilor europene, vă spun că la ora actuală avem proiecte în diferite stadii de implementare. Valoarea totală a proiectelor semnate este de 42 de milioane de euro, ceea ce reprezintă cam două bugete anuale ale municipiului Călărași. Cred că, indiferent de ce spun unii sau alții, acest lucru este o mare realizare. În 2012 nu aveam niciun ban european accesat pe proiecte, iar acum avem și proiecte implementate și proiecte în diferite stadii pentru a intra la licitație sau în execuție. Cei 30 de kilometri de covor asfaltic pe care i-am realizat de-a lungul anilor demonstrează că acesta este un început foarte bun și că am făcut primii pași în modernizarea municipiului Călărași. Pe de o parte, se dorește să avem străzi asfaltate, să avem canalizare, să avem utilități, însă acest lucru nu se realizează decât prin lucrări care afectează, într-un fel sau altul, confortul cetățeanului.
Opinia de Călărași: Vă rog să îmi vorbiți despre proiectele pe care le aveți în implementare.
Daniel Ștefan Drăgulin: Cele mai importante proiecte, la ora actuală, sunt cele două artere principale: Bulevardul Nicolae Titulescu și Strada Grivița. Bulevardul Titulescu este realizat în proporție de 80%. S-a turnat stratul de uzură pe tronsonul Cornișei – Locomotivei și urmează montarea semnelor de circulație. Sunt pe final lucrările de amenajare a trotuarelor, urmează a se amenaja zonele de spații verzi. Eu cred că în maximum o lună-două ar trebui să ne apropiem de final. Acum depinde de ce se întâmplă și cu pandemia aceasta. Lucrarea de pe Strada Grivița, realizată în proporție de 68%, este una foarte amplă și pretențioasă, ținând cont că pe trotuare se introduc toate rețelele de cablu, telefonie și fibră optică. Grivița se modernizează atât din punct de vedere al infrastructurii rutiere, cât și din punct de vedere al infrastructurii rețelelor de energie electrică, prin trecerea lor în subteran. Infrastructura de apă și canalizare a fost deja modernizată, lucrările în curs fiind o continuare firească a investițiilor. Sunt diverse situații cu rețelele de gaze și apă, care trebuie evitate, deviate în unele zone, stâlpii de electricitate trebuie dați jos, iar energia electrică trebuie oprită în diferite zone. Toate acestea fac ca lucrarea să se desfășoare într-un anumit ritm. Garantez că această lucrare va arăta că în Călărași se fac lucrări de bună calitate și trainice.
Vizavi de asfaltare…nu putem să asfaltăm în alte zone, ținând cont că unele rețele sunt vechi și trebuie înlocuite. Niciodată, indiferent că îmi aduce dezavantaje din punct de vedere electoral, nu voi turna asfalt fără să am rețelele din pământ schimbate. La acest moment, s-a turnat stratul de bază de asfalt între Cuza Vodă și Dobrogei, s-au montat pavelele pe trotuare între Cuza Vodă și Eroilor, s-a finalizat rețeaua de iluminat public între Cuza Vodă și Sloboziei, s-au adus la cotă capacele de cămin pe tronsonul Cuza-Vodă-Eroilor, urmează să se toarne stratul de uzură și să se monteze semnele de circulație. Se lucrează la trotuare între Pompieri și Portului și urmează atacarea lucrărilor pe trotuare între Portului și Caragiale. S-a finalizat rețeaua de distribuție electrică între Cuza Vodă și Pompieri, iar în prezent se lucrează la introducerea rețelelor de cablu, energie și internet în subteran pe tronsonul Portului – Strada București (capăt Grivița).
De asemenea, avem altă lucrare, care e foarte pretențioasă, pe Strada Locomotivei. Este vorba de canalizare pluvială și sperăm să o terminăm în timp util. Sunt probleme pentru că strada se află lângă calea ferată. Avem lucrări în cartierul Măgureni. Prima parte a investiției se referă la canalizare pluvială, ulterior se vor realiza lucrările de canalizare menajeră. Sunt lucrări anevoioase, care necesită timp. Într-adevăr, căldura, ploaia și pandemia ne țin pe loc, dar încercăm, încet, încet, să rezolvăm aceste probleme și să ducem proiectele la final.
Mai avem Piața Mare, unde se lucrează intens la fundație și sperăm ca până în toamnă să ieșim la cota zero.
Mai avem și o lucrare pentru cei care locuiesc pe Strada Pescăruși o așteptau de mult timp, și anume, canalizarea pluvială și înlocuirea rețelei de apă.
Mai avem de terminat Strada Știrbei Vodă. S-a lucrat la îndepărtarea stratului de asfalt, la canalizarea pluvială, pentru că au fost unele probleme cu aceasta, s-au turnat trotuarele, se lucrează la spațiile verzi și ulterior o să turnăm asfaltul și vom temina lucrarea.
La Piața Big am demolat hala, iar în perioada următoare, constructorul va trece la modernizarea acesteia. Vom avea o hală de legume-fructe modernă, aerisită și civilizată.
Sunt lucrări despre care unii cred că le-am început pentru că urmează alegerile locale. Nu este așa. Când am avut bani, atunci ne-am apucat. Mai mult decât atât, lucrările nu sunt pentru Drăgulin, sunt pentru comunitate și dacă au început, trebuie duse la bun sfârșit. Indiferent că voi mai fi eu primar sau nu, cel care va fi trebuie să ducă mai departe aceste lucrări. Cred că ar fi bine să ne bucurăm de faptul că există, totuși, la nivelul municipiului, finanțare pentru execuția unor lucrări de modernizare. Orașul a intrat pe un făgaș normal de modernizare, lucru care va dura cel puțin 10-15 ani. Noi vrem, în 8 ani, să facem ceea ce nu au făcut ceilalți primari. Dacă fiecare primar, în câte un mandat, făcea câte 15 kilometri de asfalt, în 20 de ani terminam de asfaltat tot orașul. Îmi asum tot ceea ce am făcut, dar și ce nu am făcut, însă, nu poate să mi se impute faptul că nu este Călărașiul asfaltat, în contextul în care am avut propuneri de hotărâri de consiliu local pe care consilierii PSD nu le-au votat. Mai mult, mi-au atacat atât împrumutul, cât și un proiect de hotărâre de consiliu local, prin care aveam un contract de 4 ani pentru tratarea țânțarilor, în 2018, lucru care pe mine m-a încetinit. Și vreau să vă spun că acea contestație pe care mi-au făcut-o cei de la Prefectură a fost cu bună știință, ținând cont că fostul prefect (n.r. George Iacob), deși e călărășean, a ținut cont de comenzile politice. Am atacat în instanță acestă chestiune și legiuitorul mi-a dat dreptate, dar nu am vrut să fac un proces penal, am considerat că poate înțeleg și ei odată că, indiferent de coloratura politică, cetățenii nu au voie să sufere. Au atacat și acel împrumut în care erau trecute investițiile în cartierul Mircea Vodă și proiectul legat de canalizarea din Măgureni. De aceea nu s-au început aceste lucrări. Ei sunt hotărâți ca prin minciună să demonstreze că lucrurile stau astfel, când, de fapt, nu este adevărat ceea ce spun aceștia. Eu nu o să mint niciodată, mai ales prin calitatea pe care o am și prin faptul că orice minciună, mai devreme sau mai târziu, iese la suprafață.
Opinia de Călărași: Lucrarea din Măgureni când estimați că se va finaliza?
Daniel Ștefan Drăgulin: Lucrarea nu se termină anul acesta, ci anul viitor, pentru că este foarte amplă și delicată. Sunt străzi înguste, tocmai de aceea am apelat la un proiectant și bineînțeles, acum există o societate care a câștigat licitația pentru a ne realiza canalizarea menajeră prin vacuum, deoarece nu a existat posibilitatea să o facem gravitațional. Lucrările se fac sub cota de îngheț și atunci este mult mai repede executată.
Opinia de Călărași: Ați anunțat, de nenumărate ori că veți candida pentru un nou mandat de primar, deși alții spun că vă doriți să deveniți deputat sau că veți fi aruncat din barcă și înlocuit cu altcineva. Care este adevărul?
Daniel Ștefan Drăgulin: Candidez! Sunt validat și susținut de Biroul Politic Național. Las gurile rele să vorbească. Înseamnă că le este frică de mine și încearcă să mă destabilizeze, să îmi creeze o anumită imagine în fața electoratului. Sunt candidatul PNL pentru funcția de primar. Nu este alt candidat. Este o diversiune ieftină pe care cei din PSD sau din alte partide o aruncă.
Opinia de Călărași: Dacă veți câștiga și acest mandat de primar, ce va urma pentru Călărași?
Daniel Ștefan Drăgulin: Voi continua lucrările pe care le-am început. Vom începe proiectele europene pe Strada București, pietonalul care va fi una din lucrările de referință din municipiul Călărași. Eu nu dau înapoi de la tot ceea ce mi-am propus să fac. Este o ambiție a unui primar care vrea să arate că și Călărașiul poate arăta altfel după mulți ani în care au existat și discuții, și tensiuni. Mă interesează, cu orice sacrificiu, ca acest oraș să intre în rândul celor moderne. Și veți vedea că așa va fi. Toate proiectele sunt în beneficiul cetățenilor din municipiul Călărași, orașul o să arate altfel. Dacă noi o să fim în stare să terminăm aceste proiecte până în 2024, ținând cont că va veni un alt exercițiu financiar cu bani europeni și, după cum ați văzut, bani sunt mulți, asfaltăm toate străzile din oraș. Noi, ca municipiu reședință de județ, am fost dezavantajați, pentru că pe fondurile guvernamentale PNDL nu am avut bani pentru modernizarea străzilor din interiorul municipiului, dar, la ora actuală, avem depuse la CNI atât proiectul de asfaltare pentru restul străzilor din cartierul Mircea Vodă, cât și proiectul pentru străzile Plevna, Rahova, Viitor pentru asfaltare. Nu trebuie să uităm că mai avem să depunem reevaluarea pentru expertiza tehnică a Cinematografului Victoria. Suntem pe lista scurtă pentru a scoate la licitație modernizarea acestui cinematograf. Avem și proiect depus. Sperăm ca anul viitor, după ce se termină licitația, să avem un constructor care să înceapă să lucreze la acest cinematograf. Vreau să anunț toți cetățenii că în urma unei acțiuni judecătorești pe care noi am întreprins-o cu câțiva ani în urmă, am avut câștig de cauză și ni s-a comunicat că, în scurt timp, Cinematograful Orizont va fi dat în administrarea noastră, cei de la România Film ni-l vor da nouă. Vom vedea ce vom putea face acolo. Nu cred că putem să îi schimbăm destinația. O să facem o sală mare de cinematograf, chiar o sală de spectacole care să poată satisface nevoile cetățenilor.
Opinia de Călărași: Aveți ceva să vă reproșați? Aveți regrete?
Daniel Ștefan Drăgulin: Normal, întotdeauna este loc de mai bine. Aș fi putut lua unele decizii mai repede decât le-am luat. Dar la vremea respectivă am văzut lucrurile într-un fel, acum văd altfel problemele, pentru că în perioada aceasta apar tot felul de obstacole pe care, de la început, nu le-am luat în calcul și atunci, am făcut un pas înapoi. Dar nu pot să regret nimic, pentru că am conștiința împăcată că tot ce am întreprins până acum a fost pentru ca noi, toți cei care locuim în Călărași, să avem un oraș care să pornească pe drumul modernizării. Nu putem să spunem că la ora actuală Călărașiul este un oraș frumos. Da, sunt zone frumoase în Călărași. Îmi aduc aminte, în 2015, când am început cu CL 8, că o parte din cetățeni erau împotriva mea. De ce? Făceam proiectul pentru mine sau pentru călărășeni? Nu am mai avut probleme pe zonele unde am făcut canalizare. Dar, vedeți, adversarii politici nu înțeleg că, până la urmă, tot ceea ce se face în municipiu este pentru cetățeni, nu pentru Drăgulin.
Opinia de Călărași: Care este cea mai mare realizare a dumneavoastră ca primar?
Daniel Ștefan Drăgulin: Nu am făcut niciodată o evaluare din acest punct de vedere. Cea mai mare realizare, după părerea mea, este aceea că am atras cele 42 de milioane de euro pe proiectele europene. În rest, am reușit să facem Poșta Veche și am redat patrimoniului cultural aceast edificiu.
Opinia de Călărași: În încheiere, vă rog să transmiteți un mesaj călărășenilor.
Daniel Ștefan Drăgulin: Tot ceea ce am realizat până acum a fost pentru ca orașul nostru să pornească pe drumul modernizării. Este greu, dar atât timp cât voi fi primar, voi duce la bun sfârșit ceea ce mi-am propus: orașul nostru o să arate altfel, modern, civilizat, european. Cu toate piedicile și obstacolele, voi continua lucrările care momentan deranjează, pe bună dreptate, cetățenii și îmi cer scuze pentru acest lucru, dar la sfârșit vor vedea că orașul nostru va fi, așa cum am spus, unul modern.
Opinia de Călărași: Vă mulțumesc pentru interviul acordat!