Administrație Politică

Pușculița de partid a lui Cîțu face ravagii. Protecția Copilului și instituțiile culturale, fără bani de salarii

După ce a pierdut guvernarea, premierul Florin Cîțu s-a pus pe împărțit bani din Fondul de rezervă aflat la dispoziția sa. Doar că sumele din pușculița acestuia au fost repartizate pe criterii politice, primarii PNL fiind cei mai avantajați. Președintele PSD Călărași, Vasile Iliuță, a declarat că instituția pe care acesta o conduce, respectiv Consiliul Județean, se află în imposibilitatea de a asigura salariile unor subordonate, până la finalul acestui an, din cauză că Guvernul i-a direcționat doar 2,4 milioane de lei, deși i-ar fi fost necesară suma de 21 de milioane de lei, pentru buna funcționare. De asemenea, trei primării din județul nostru, și anume Ulmu, Unirea și Municipiul Călărași, nu au primit niciun leu de la Guvern. Celelalte localități din județ, conduse de primari PSD, s-au ales cu câte 50.000 de lei.

Președintele Organizației Județene a PSD, Vasile Iliuță, a comparat, într-o conferință de presă, Guvernul PNL cu fostul Guvern PNȚCD, spunând că așa cum țărăniștii au distrus economia țării între anii 1996 și 2000, așa procedează și liberalii, aceștia din urmă distrugând administrațiile locale.

Vreau să vă aduc la cunoștință, referitor la repartiția bugetară din Fondul de Rezervă al Guvernului pe care a făcut-o prim-ministrul Cîțu, că se repetă aceleași situații pe care le-am avut și în trecut: repartiția din septembrie 2020, repartiția din noiembrie 2020, care au fost toate dirijate către primarii PNL. Noi, Consiliul Județean, aveam nevoie de 21 de milioane de lei, pentru a putea asigura salariile Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, Muzeului Dunării de Jos, Bibliotecii Județene ’Alexandru Odobescu, Centrului Județean de Cultură și Creație. Aici suntem în imposibilitatea de a putea asigura funcționarea instituțiilor statului, pentru că Guvernul iresponsabil a împărțit bani doar la primarii PNL. Această adresă am transmis-o și prefectului județului Călărași, și Ministerului Dezvoltării, și am făcut toate demersurile legale, potrivit legii în vigoare, ca să putem fi susținuți, să putem asigura funcționarea instituțiilor statului. Nu se poate așa ceva și tragem un mare semnal de alarmă că astăzi, Consiliul Județean este în imposibilitatea să poată asigura salariile subordonatelor până la final de an. Guvernul a dat 2,4 milioane de lei Consiliului Județean Călărași. Sunt și trei localități care au primit zero lei. E vorba de Ulmu, Unirea și Municipiul Călărași. Nu au primit nicio sumă pentru funcționare, iar celelalte localități PSD au primit 500 de milioane de lei vechi, în timp ce localitățile PNL au primit 5 miliarde de lei vechi pentru funcționare. Așa cum PNȚCD,  în 1996-2000, a închis și distrus economia noastră, întreprinderile de stat au fost, prin Hotărâre de Guvern, închise și băgate în reorganizare, așa face astăzi guvernul liberal, e identic cu Guvernul PNȚCD și duce la distrugerea administrațiilor locale. Dacă atunci interesul a fost să distrugă înreprinderile de stat, astăzi, interesul Guvernului PNL  e să distrugă administrațiile locale”, a spus liderul CJ Călărași, Vasile Iliuță.

PSD a depus, la Înalta Curte de Casație și Justiție, o plângere prealabilă, în vederea anulării Hotărârii Guvernului privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară către primării.

“Am făcut și am depus, la Înalta Curte de Casație și Justiție, la contencios administrativ, o plângere prealabilă pentru anularea Hotărârii în care s-au dat bani numai la primarii PNL, pentru că vrem să existe un echilibru între administrațiile PSD și cele ale PNL. Motivația juridică este că Guvernul PNL nu a ținut cont de criteriile adreselor pe care fiecare administrație a înaintat-o prefectului și Ministerului Dezvoltării, ignorând, de fapt, adresele date de către administrațiile PSD”, a  concluzionat Iliuță.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *