Conducerea Casei Județene de Pensii (CJP) Călărași a anunțat, în data de 6 septembrie a.c., prin intermediul unei conferințe de presă, că de la începutul acestei luni, toate deciziile recalculate au fost puse în plată. La nivelul județului nostru, din cele 57.491 de dosare intrate în perioada de recalculare, 8.347 au înregistrat o scădere a pensiei, însă doar pe hârtie, în timp ce pentru aproximativ 85% din dosare au existat creșteri ale veniturilor vârstnicilor. Datorită acestei recalculări, 3.500 de pensionari au ieșit din indemnizația socială, depășind pragul de 1.281 de lei. În prezent, aproximativ 14.000 de pensionari primesc indemnizația socială, care reprezintă diferența dintre pensia de contributivitate și pensia minimă garantată de 1.281 de lei.
Procesul de recalculare a generat și neclarități, după cum susține directoarea executivă a CJP Călărași, Tatiana Zaharia. De la momentul distribuirii deciziilor de pensie, adică 16 august a.c., până în prezent, aproximativ 1.100 de pensionari au solicitat clarificări privind stabilirea stagiului de cotizare sau cuantumul pensiei. Neclaritățile se referă la perioada necontributivă, perioada asimilată sau neluarea în calcul a sporului suplimentar pentru activitatea desfășurată în grupe superioare de muncă. Aproximativ 200 de pensionari au depus solicitări scrise pentru a obține certitudinea că ceea ce li s-a comunicat verbal este corect și în scris.
„Din 1 septembrie, toate deciziile recalculate au fost puse în plată. La nivelul județului Călărași, în urma recalculării, un procent de aprope 85% din dosare au suferit creșteri. Tot datorită recalcularii drepturilor de pensie, din 1 septembrie, au ieșit din indemnizația socială 3.500 de pensionari, deci au depășit pragul de 1.281 de lei. Un număr de aproximativ 14.000 de pensionari primesc indemnizația socială, adică diferența dinte pensia de contributivitate și pensia minimă garanta de 1.281 de lei. (…) Acea pensie minimă garantată se aplică tuturor pensionarilor, indiferent de data deschiderii drepturilor de pensie care realizează venituri sub suma de 1. 281 de lei.
(…) Începând cu acest proces de recalculare, o parte din pensionari s-au adresat Casei Județene de Pensii pentru a cere unele clarificări în ceea ce privește stabilirea stagiului de cotizare sau al cuantumului de pensie. De la momentul distribuirii decizilor de pensie, adica 16 august, până în prezent, au solicitat clarificări aproximativ 1.100 de pensionari. Neclaritățile fac referire la perioada necontributivă, perioada asimilată sau la neluarea în calcul al sporului suplimentar privind activitatea desfășurată în grupe superioare de muncă. O parte din pensionarii respectivi au depus și solicitari scrise. Probabil nu au fost mulțumiți sau vor certitudinea că ceea ce li s-a spus verbal să aiba și scris. Procentul de solicitări scrise nu este mare. Avem în jur de 200 de solicitări scrise, pe care noi încercăm să le răspundem în termenul prevăzut de lege (…). În deplasările la CJP, dânșii au considerat că odată cu recalcularea ar fi trebuit să luăm în calcul și adeverințele cu venituri nepermanente depuse până la acea dată la instituție. Nu trebuie făcută confuzia între cele două recalculări, adică cea care trebuia finalizată la 1 septembrie și recalccularea conform adeverințelor cu veniturile nepermanente. (…)”, a declarat directoarea executivă a CJP Clărași, Tatiana Zaharia.
Directoarea executivă adjunctă a Direcției Stabiliri și Plăți Prestații din cadrul Casei de Pensii Călărași, Elena Dincă, a subliniat că pensiile au scădere doar pe decizia de recalculare, însă, în fapt, nicio pensie aflată în plată nu va scădea.
„La nivelul județului Călărași, am avut, în perioada de recalculare, 57.491 de dosare. Din acestea, avem o scădere la un număr de 8.347 de dosare, care reprezintă 14,52%, iar creștere până în 25% la un număr de 24.199 de dosare, creștere între 50% și 75% pentru 5.496 de dosare, creștere între 75% și 100% pentru 429 de dosare, iar creștere de 100% pentru 45 de dosare. Sunt pensii care au scădere, dar doar pe decizie, ca și cuantum, însă nicio pensie aflată în plată nu scade. (…)”, a punctat Elena Dincă, director adjunct CJP Călărași.