Educație

Recomandări pentru începutul anului școlar

Odată cu începerea noului an școlar, se vor înregistra valori ridicate de trafic pe principalele artere de circulație. În acest context, polițiștii rutieri vor acționa cu efective sporite în zonele în care pot apărea blocaje, precum și în zonele adiacente unităților de învățământ.

Pentru evitarea neplăcerilor produse de aglomerație, solicităm conducătorilor de autovehicule:

  • să circule cu prudență, în special în zona trecerilor pentru pietoni și a unităților de învățământ;
  • să păstreze „centrul liber” al intersecției;
  • să nu oprească ori să staționeze în locuri unde ar putea împiedica desfășurarea normală a traficului rutier;
  • să nu blocheze calea de rulare a mijloacelor de transport public;
  • să păstreze o distanță suficientă pentru a putea frâna în condiții de siguranță;
  • să respecte semnalele, indicațiile și dispozițiile polițiștilor rutieri;
  • să adapteze în permanență viteza la condițiile meteo-rutiere;
  • să își păstreze calmul și să nu claxoneze abuziv.

De asemenea, recomandăm părinților să folosească autoturismul personal doar dacă este absolut necesar. Dacă distanța dintre domiciliu și unitatea de învățământ este mică, le recomandăm să nu folosească autoturismul întrucât pot interveni ambuteiaje sau chiar blocări ale traficului, creând un disconfort vizibil atât pentru ei cât și celorlalți participanți la trafic.

Pietonilor le recomandăm să circule pe trotuare, să traverseze strada doar prin locuri marcate și semnalizate corespunzător sau la culoarea verde a semaforului electric, numai după ce      s-au asigurat temeinic și sunt siguri că intenția lor de traversare a fost observată si înțeleasă de către conducătorii auto.

În același context, pietonii trebuie să țină cont de o regulă importantă pentru siguranța lor în momentul în care traversează o arteră rutieră, referitoare la folosirea telefonului mobil în acel moment. Folosirea telefonului mobil este un factor care influențează capacitatea de atenție și reacție a pietonului în momentul deplasării în trafic, fie că vorbește la telefon, ascultă muzică, scrie mesaje sau se joacă pe acesta.

Toate aceste recomandări au scopul de a preveni apariția unor probleme privind circulația rutieră în zona unităților de învățământ, respectiv prevenirea accidentelor rutiere, apariția blocajelor sau ambuteiajelor în trafic și, nu în ultimul rând, crearea unor stări de nervozitate în rândul participanților la trafic.

Polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași urează tuturor elevilor succes la învățătură și rezultate deosebite. De asemenea, vă asigurăm că vom continua și în acest an activitățile care să contribuie la reducerea riscului rutier în rândul participanților la trafic, întrucât siguranța dumneavoastră constituie prioritatea noastră.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *