Educație

Școala Specială Călărași, reabilitată de Consiliul Județean

La Școala Gimnazială Specială Nr. 1 Călărași sunt înscriși 111 copii cu deficiențe mintale. Aceștia sunt pregătiți de 35 de cadre didactice. Instituția funcționează în fostul liceu Nicolae Bălcescu și asigură servicii educaționale și intervenții terapeutice recuperatorii pentru elevi. Directoarea școlii, Dorina Petcu, a fost prezentă, săptămâna trecută, la conferința de presă organizată de PSD Călărași, pentru a furniza mai multe informații despre activitățile derulate în cadrul unității de învățământ și despre dotările efectuate de către Consiliul Județean.

“Școala Gimnazială Specială este parte integrantă a sistemului de învățământ din România și asigură servicii educaționale, intervenții terapeutice recuperatorii pentru elevii cu deficiență mintală de diferite grade. Acestea vizează dezvoltarea deprinderilor de autonomie personală, dar și a atitudinilor și competențelor de bază, necesare integrării sociale. Școala Gimnazială Specială Nr. 1 Călărași s-a înființat la 1 septembrie 2018. La acel moment, eram singurul județ fără școală specială. În urma demersurilor susținute atât de Consiliul Județean, cât și de Inspectoratul Școlar Județean Călărași, ni s-a alocat o locație adecvată. Până atunci, clasele erau special integrate în învățământul de masă, unde condițiile nu era tocmai potrivite. Spațiul era destul de mic. Am reușit să reunim toate clasele în această locație, unde ne desfășurăm acum activitatea. Școala este finanțată și administrată de către Consiliul Județean, care s-a implicat activ. Încă de la repartizarea acestei locații, CJ a reabilitat întreaga clădire și mă refer la igienizare, refacerea băilor, adaptarea băilor pentru persoane cu dizabilități, dotarea cu mobilier pentru întreaga școală, amplasarea a două paturi atât pentru grădiniță, cât și pentru școală, montarea sistemului de supraveghere audio-video antiefracție și antiincendiu. În perioada aceasta de pandemie, fiecare clasă a fost dotată cu laptop, iar cabinetele de terapii au programe de stimulare logopedică atât pentru activitatea față în față, cât și pentru online. De asemenea, a fost schimbat parchetul în sălile de clasă de la parter și etajul 1.

 Pentru noi, este foarte importantă relația familie-școală și am ținut cont de solicitarea părinților de a avea un spațiu în care să își aștepte copiii. Avem părinți navetiști și am ținut cont de solicitarea dumnealor, iar astfel am creat un spațiu de așteptare în curtea unității școlare în care dumnealor își pot aștepta copiii.

Am avut parte de susținere permanentă și de înțelegerea nevoilor specifice unei școli speciale.

Aș vrea să precizez spiritul de echipă al personalului din școală pe care m-am putut baza și care a dat dovadă de implicare, profesionalism și multă dăruire.

În momentul acesta, avem înscriși 111 copii pe 16 formațiuni de studiu: 3 la grădiniță și 13 la învățământ primar și gimnazial. Avem și două școlarizări la domiciliu.

Condițiile actuale din școală respectă toate normele igienico-sanitare. Am obținut autorizația de funcționare sanitară și avem toate condițiile optime și un cadru educațional adecvat, a punctat Dorina Petcu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *