Consilierii județeni au aprobat, în ședința din data de 24 iunie a.c., proiectul de hotărâre privind modificarea și completarea structurii organizatorice, a Organigramei și a Statului de funcţii ale Spitalului Județean de Urgență “Dr. Pompei Samarian” Călărași.
Astfel, în cadrul instituției medicale se vor înființa: Compartimentul de Gastroenterologie, cu 10 paturi în cadrul Secției Medicină Internă; Cabinetul Medical Chirurgie Vasculară, în cadrul Ambulatoriului Integrat, cu două posturi (un medic specialist, specialitatea chirurgie vasculară și asistent medical generalist); Laboratorul de Endoscopie Digestivă, în cadrul Ambulatoriului Integrat, cu două posturi de asistent medical generalist; Cabinetul Medical Gastroenterologie, în cadrul Ambulatoriului Integrat, cu două posturi (un medic specialist, specialitatea gastroenterologie și un asistent medical generalist); Cabinetul Medical Endocrinologie, în cadrul Ambulatoriului Integrat, cu două posturi (un medic specialist, specialitatea endocrinologie și un asistent medical generalist); Cabinetul Medical Urologie, în cadrul Ambulatoriului Integrat, cu două posturi (un medic specialist, specialitatea urologie și un asistent medical generalist); Cabinetul Medical Neonatologie, în cadrul Ambulatoriului Integrat, cu două posturi (un medic specialist, specialitatea neonatologie și un asistent medical generalist).
De asemenea, se mută Compartimentul de Reumatologie cu 10 paturi, în cadrul Secției Geriatrie Gerontologie, cu următoarele posturi: un post ocupat de medic primar, specialitatea reumatologie, va trece din Compartimentul Reumatologie în cadrul Secției Geriatrie Gerontologie – Compartiment Reumatologie; un post ocupat de asistent medical generalist va trece din Compartimentul Reumatologie în cadrul Secției Geriatrie Gerontologie – Compartiment Reumatologie; un post ocupat de asistent medical generalist va trece din Compartimentul Reumatologie în cadrul Secției Geriatrie Gerontologie – Compartiment Reumatologie; patru posturi ocupate de infirmieră vor trece din Compartimentul Reumatologie în cadrul Secției Geriatrie Gerontologie – Compartiment Reumatologie; trei posturi vacante de asistent medical generalist, gradul principal vor trece din Compartimentul Reumatologie în cadrul Secției Geriatrie Gerontologie – Compartiment Reumatologie; un post vacant de infirmieră va trece din Compartimentul Reumatologie în cadrul Secției Geriatrie Gerontologie – Compartiment Reumatologie.
Totodată, potrivit Proiectului de Hotărâre adoptat săptămâna trecută, Compartimentul de Reumatologie se mută în cadrul Secției Geriatrie Gerontologie; se înființează două posturi în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală – Spital: un post de asistent medical, specialitatea radiologie, grad principal și un post de asistent medical generalist; se înființează trei posturi de asistent medical generalist în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală – Ambulatoriu Integrat; se transformă, în vederea promovării, postul de medic rezident, specialitatea oncologie medicală, din cadrul Cabinetului Oncologie Medicală, într-un post de medic specialist, specialitatea oncologie medicală.
Bogdan Mihai: “Elementul major este înființarea Laboratorului de Endoscopie”
Managerul Spitalului Județean de Urgență Călărași, Bogdan Mihai, a fost prezent în ultima ședință și le-a vorbit consilierilor județeni despre aceste modificări enumerate în rândurile de mai sus.
“Avem o modificare de structură a spitalului cu 11 puncte și acestea vizează, în principal, îmbunătățirea activității pe componente care nu au fost dezvoltate. Elementul major este înființarea Laboratorului de Endoscopie, care, la un moment dat, a fost scos din structura spitalului și poate acum aveți și răspunsurile la întrebarea de ce în Spitalul Județean de Urgență nu puteau fi făcute endoscopii. Am reintrodus acest laborator, am angajat medic gastroentrolog și acum facem celelalte modificări, pentru a putea deveni funcțional, în sensul că noi avem echipamentul, avem medic care este angajat pe medicină internă, dar trebuie să devină de sine stătător. Mai sunt diferite zone unde dezvoltăm anumite servicii și facem niște readaptări ale structurilor rezistente”, a afirmat șeful Spitalului Județean de Urgență Călărași.
„Proiectăm un sistem de management al performanței la locul de muncă”
Conducerea unității spitalicești a punctat și câteva aspecte despre proiectul său de management: “Deja am inițiat tot ceea ce am trecut în proiectul de management. La momentul acesta, ar trebui să lăsăm zona teoretică și să ne ducem într-o zonă practică. Nu ne propunem decât lucruri pe care le putem face, începând cu lucruri de bun simț, începând cu prezența la program, care, ne place sau nu ne place, există un folclor, peste tot, în ceea ce privește zona de prezență și celelalte servicii pe care cadrele medicale le desfășoară sau nu. E vorba de un sistem de management al performanței la locul de muncă pe care acum îl proiectăm, un chestionar de satisfacție reală, adică vrem să construim în spital într-un mod coerent și practic. (…) În fiecare săptămână sau lună vom face o analiză, pentru a vedea ce ne indică populația în ceea ce privește nemulțumirea sau mulțumirea pentru serviciile pe care le efectuăm. Sunt multe elemente pe care le-am început, inclusiv reamenajarea de noi spații. Continuăm proiectul cu atragerea de noi medici către Spitalul de Urgență Călărași și aici ar fi o discuție pe care o să vă rog să o luați în calcul, dar probabil în cadrul unei ședințe viitoare: să analizăm posibilitatea de a găsi o modalitate de subvenție pentru naveta medicilor de la București, în principal, pentru că acolo este zona noastră țintă, să găsim o soluție prin care să venim cu un supliment la salariu. Din analiza făcută până în prezent, există câteva specialități unde noi, ca angajatori și ca instituție de stat, nu putem intra în competiție cu alte entități private sau chiar cu unele publice care înțeleg să contracteze servicii. Spre exemplu, pe Cardiologie și Neurologie există un deficit major pe piață, coroborat cu cel de pe ATI, despre cadre medicale vorbind. Aici, un salariu destul de mare, între 15.000 și 20.000 de lei, nu mai este îndeajuns. Medicii nu mai vin pe salariile acestea. Nu mai este atractiv să aducem un medic la Călărași, să îl rupem dintr-un spital din București. Și atunci, eu am solicitat în Consiliul de administrație o aprobare pentru a veni cu niște suplimentări, să încheiem niște contracte de prestări servicii cu II-urile, S.A-urile sau S.R.L.-urile pe care le au medicii și să îi aducem. Însă, asta vine cu niște costuri suplimentare pe care va trebui să le stabilim împreună cu dumneavoastră (n.r. împreună co consilierii județeni) dacă le ducem într-o zonă de finanțare sau nu, dacă găsim resurse sau nu”, a mai precizat Bogdan Mihai.
Secția de ATI a spitalului are doar 16 paturi
Consilierul județean al PRO România, Răzvan Meseșeanu, l-a întrebat pe managerul spitalului călărășean dacă instituția pe care o conduce este pregătită pentru valul patru al pandemiei de Covid. Totodată, Meseșeanu a precizat că pentru PRO România sănătatea este o prioritate și că atât el, cât și colegul său, Virgil Dumbravă, vor vota cu două mâini, dacă se poate, proiectele de hotărâre care vor sprijini dezvoltarea unității medicale. Redăm răspunsul lui Bogdan Mihai: “Pregătirile noastre continuă. V-am explicat, la un moment dat, despre problema pe ATI, unde paturile nu puteau fi scoase. Acum, pe măsură ce eliberăm câte un salon, schimbăm ușile, pentru a crește măsurile de siguranță. Raportat la ce spuneți, practic, spitalul e pregătit continuu. Primul val, a venit pe o zonă de nepregătire. Începând cu valurile 2 și 3, lucrurile s-au stabilizat. Dacă va veni valul 4, vom continua să acționăm cumva precum valurile 2 și 3, chiar către sfârșitul valului 3, unde pot să vă spun că s-a ajuns la nivelul maxim al performanței raportat la resursă și infrastructură. Oricât ne-am dori mai mult, limitările sunt evident legate de personal, de resursa materială. Mai sunt niște măsuri de siguranță pe care încercăm să le implementăm acum, dar dacă ar fi să construim de la zero o secție de ATI, lucrurile ar fi altfel. Nu știm cu ce evenimente neprevăzute vor veni. Dacă ne vom trezi cu o mie de pacienți, nu vom face față, pentru că avem 16 paturi. E nedrept să vă spun că suntem pregătiți total. Nu avem unde să îi punem, avem doar 16 paturi. Avem paturi pe alte secții, dar nu sunt legate cu ventilatoare. Un ventilator costă 30.000-40.000 de euro. Pe lângă el, ar trebui să ai personal, medici ATI-ști. Totul depinde de personal. (…) Trebuie să găsim în permanenență un echilibru între resursă și act medical, aici e marea paradigmă”.