Tragedie în municipiul Călărași, petrecută pe malul Borcei, în data de 7 ianuarie 2022. Două persoane de sex feminin și-au pierdut viața, iar o a treia, de sex masculin, a ajuns la Spitalul Județean de Urgență Călărași, în stare de hipotermie. Acestea s-au aruncat în Brațul Borcea, cu intenția de a se sinucide.
Pompierii militari din cadrul Detaşamentului de pompieri Călărași au fost solicitați să intervină de urgenţă, pe 7 ianuarie a.c., în jurul orei 15:45, pentru extragerea a trei persoane din apa rece a Borcei și pentru a acorda primul ajutor de urgenţă. Pompierii s-au deplasat la fața locului, în zona Parcului Mare, pe malul brațului Borcea, cu mai multe echipaje de intervenţie: un echipaj de descarcerare, un echipaj de prim ajutor SMURD și un echipaj se primă intervenţie și comandă, respectiv cu o barcă pneumatică cu motor.
Potrvit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Barbu Știrbei al județului Călărași, plutonier adjutant șef, Tătăranu Ștefan-Ovidiu, au fost extrase rapid din apă cele trei persoane, două dintre acestea fiind în stop cardio-respirator, iar o a treia în stare de hipotermie. Din nefericire, în ciuda eforturilor efectuate în scopul resuscitării, medicul de pe ambulanța S.A.J. Călărași, aflat la fața locului, a declarat decesul celor două persoane de sex feminin. Cea de-a treia persoană, un bărbat, a primit îngrijiri din partea paramedicilor SMURD și a personalului Ambulanței, acesta fiind transportat de urgenţă la Uniunea de Primiri Urgențe a Spitalului Judeţean Călăraşi.
Organele abilitate urmează să stabilească cu exactitate împrejurările în care două persoane și-au pierdut viața, iar o a treia a ajuns în stare de hipotermie la spital.
“Primăria Municipiului Călăraşi nu are competenţa legală de a duce forţat persoane în faţa comisiei medicale pentru stabilirea stării de sănătate a acestora”
Primăria Municipiului Călărași a venit cu precizări referitoare la tragedia de pe malul Borcei, care a șocat toată România. În continuare, redăm mesajul instituției călărășene, publicat pe o rețea de socializare:
“Ne exprimăm regretul cu privire la tragedia care a avut loc vineri, 7 ianuarie, în municipiul Călăraşi şi care s-a soldat cu decesul a două persoane.
Pentru corecta informare a opiniei publice facem următoarele precizări:
Familia Oprea (mama, 77 de ani, fiică, 47 de ani şi fiu, 55 de ani) a deţinut până în 2013 o locuinţă proprietate personală la care a trebuit să renunţe din cauza datoriilor acumulate faţă de un furnizor de utilităţi prin intermediul unei executări silite.
În perioada 2013 – 2020, familia respectivă a beneficiat de o locuinţă socială pusă la dispoziţie de Primăria Municipiului Călăraşi. Tot în acest interval de timp, familia Oprea nu a plătit energia termică şi chiria aferente, înregistrând şi de data aceasta datorii. Din acest motiv, în anul 2017 s-a demarat procedura legală de executare silită pentru recuperarea datoriilor, familia respectivă beneficiind în continuare de locuinţa socială până în iulie 2020 când a părăsit locaţia de bună voie.
Menţionăm că până în 2017 aceştia au realizat venituri (pensie şi venituri ocazionale), ulterior devenind beneficiari de ajutor social pe care apoi l-au refuzat.
Luând act de prezenţa lor în stradă, Direcţia de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Municipiului Călăraşi s-a sesizat din oficiu, întreprinzând acţiuni de monitorizare a acestora împreună cu Poliţia Locală. Pe întreg parcursul anului 2021, ne-am arătat disponibilitatea de cazare temporară a acestora fie la adăpostul de noapte, fie într-o locuinţă socială.
De fiecare dată, am primit din partea acestora refuzuri categorice faţă de orice formă de ajutor. Urmare a acestor refuzuri s-au demarat procedurile pentru internarea nevoluntară într-o unitate spitalicească, în vederea efectuării unui examen de specialitate. Din cauza refuzurilor succesive de a se prezenta de bună voie în faţa comisiei medicale de specialitate, UAT Călăraşi a iniţiat şi procedura de sesizare a instanţei pentru obţinerea unei hotărâri judecătoreşti de internare nevoluntară. Acţiunea a fost respinsă ca inadmisibilă.
Primăria Municipiului Călăraşi nu are competenţa legală de a duce forţat persoane în faţa comisiei medicale pentru stabilirea stării de sănătate a acestora.
Faţă de cele prezentate mai sus, considerăm că Primăria Municipiului Călăraşi şi instituţiile subordonate au întreprins toate demersurile legale şi morale pentru soluţionarea problemelor sociale ale familiei Oprea.”
Marius Dulce: “De fiecare dată, au refuzat ajutorul, din păcate”
De asemenea, pe pagina oficială de Facebook a Primăriei Municipiului Călărași a fost publicat un clip video, prin intermediul căruia edilul Marius Dulce a afirmat că cele trei persoane nu ar fi dorit să accepte ajutorul autorităților locale.
„În primul rând, este o tragedie care nu trebuia să se întâmple. Noi, ca administrație, de un an de zile monitorizăm aceste persoane, am făcut lucruri, pot să spun, peste puterile noastre, pentru că am făcut monitorizări zilnice. La două săptămâni, am trimis Direcția de Asistență Socială să vadă dacă au anumite nevoi. De fiecare dată, au refuzat ajutorul, din păcate. Din păcate, pentru că, uitați, ieri s-a întâmplat acest eveniment. Noi, ca administrație, am făcut tot ce ne-a stat în putință. De la a-i monitoriza din anul 2020, inclusiv în 2021 i-am monitorizat în permanență. Le-am dat ajutorul nostru, în sensul că le-am oferit adăposturi de noapte. Le-am spus: ‘Dacă nu vreți o locuință, atunci haideți seara să mergeți în acest adăpost, ca dimineața să puteți să plecați liniștiți unde vreți, iar seara să vă întoarceți.’ De fiecare dată, ne-am izbit de un zid pentru că ei nu și-au dorit ajutor de la nimeni. Și când spun de la nimeni, martori sunt cetățenii din zona unde ei stăteau pe bancă. Acești cetățeni din Călărași voiau să le dea ajutor, voiau să le dea mâncare, iar ei refuzau total să comunice cu lumea din exterior. Noi am făcut toate demersurile, în sensul că, am intervenit cu poliție, jandarmerie, salvare, pentru a-i monitoriza, până la a face adrese la diferite comisii care trebuiau să îi expertizeze și să îi analizeze, să spună dacă au discernământ, pentru a putea să îi luăm de acolo și să îi ducem într-un centru. Acest lucru nu s-a întâmplat, pentru că nici legislația nu ne-a ajutat și s-a întâmplat ce s-a întâmplat ieri, din păcate”, a spus sursa citată.