Cultură

Sumanul bărbătesc, în centrul atenției, la Muzeul Dunării de Jos Călărași

Muzeul Dunării de Jos Călărași prezintă, în luna noiembrie, în cadrul proiectului „Exponatul lunii”, sumanul bărbătesc.

Acest obiect a fost donat de Tudor Marius – Daniel, iar potrivit relatărilor sale, sumanul a fost achiziționat de străbunica acestuia, Florea Elena, din zona Brașovului, după cel de-al doilea Război Mondial.

Sumanul din colecția Muzeului Dunării de Jos este unul bărbătesc, confecționat din lână, cu ornamente aplicate pe piepți, mâneci și pe margini, de jur împrejur, în nuanțe de maro, cărămiziu și verde. Are căptușeală din mătase.

Starea de conservare a sumanului este relativ bună.

Potrivit Danielei Fulga, muzeograf în cadrul instituției culturale, în secolul trecut, în mai multe zone ale țării, cu excepția anotimpului călduros, atât bărbații, cât și femeile, purtau peste îmbrăcămintea obișnuită o piesă de port numită suman sau șubă.

Postavul numit și pănură sau suman se confecționa din lână de oaie din rasa țurcană. După scărmănat, lâna era toarsă în fire de grosime potrivită, apoi îndrugată și țesută. Până să fie țesute, firele trebuiau opărite în apă  fierbinte. Pentru țesutul lânii în război se folosea o spată specială rezultând o pânză cu o lățime de cca. 80 de centimetri.

Meșterii sumănari se mutau de la o familie la alta unde coseau câte un suman sau chiar două. În plata sumanului se includea atât mâncarea, cât și găzduirea. Erau situații în care sumănarii aduceau cu ei și postavul, dar de regulă se lucra cu materialul comanditarului.

Cu unelte puține, și anume: degetar, ac mare de închegat, foarfecă, potracă pentru decupat postavul, dar cu multă migală și talent, meșterii sumănari au reușit să confecționeze piese pe cât de frumoase, pe atât de diverse.

Piesa este expusa la Secția Etnografie și Artă Populară a muzeului, pe tot parcursul lunii noiembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *