Actualitate

Trei sute de milioane de euro, fonduri europene, pentru achiziții de echipamente medicale destinate combaterii epidemiei de coronavirus

 În contextul decretării stării de urgență, ca urmare a epidemiei declanșate de COVID-19, Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia informează asupra oportunității de achiziție a echipamentelor medicale destinate combaterii efectelor epidemiei, prin accesarea fondurilor europene.

Astfel, Guvernul României sprijină finanțarea pentru procurarea de echipamente medicale și echipamente de protecție destinate personalului medical prin disponibilizarea unei sume de 300 de milioane de euro. Prin urmare, unitățile sanitare publice, individual sau prin intermediul Ministerului Sănătății, Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, precum și al unităților administrativ-teritoriale pot depune proiecte pentru a fi procurate echipamente medicale și echipamente de protecție medicală.

În acest sens, cheltuielile realizate sau în curs de realizare vor putea fi decontate din fonduri europene cu condiția respectării unor reglementări minimale ce privesc: justificarea costurilor de achiziție, transparența procedurii de achiziție în situații de urgență, precum și înregistrarea în patrimoniu a echipamentelor.

Decontarea cheltuielilor efectuate se va realiza etapizat, după cum urmează:

Până la data de 15 aprilie 2020 va fi dat publicității Ghidului Solicitantului;

În perioada 15-30 aprilie 2020 va avea loc o consultare publică unde solicitanții eligibili pot face observații asupra ghidului;

Aprobarea ghidului și lansarea apelului de proiecte și depunerea cererilor de finanțare se va realiza în perioada 15 mai – 15 iulie 2020;

Evaluarea cererilor de finanțare și încheierea contractelor de finanțare este estimată pentru perioada 15 iulie – 15 octombrie 2020;

Depunerea cererilor de rambursare și decontarea cheltuielilor se va realiza in intervalul 15 octombrie – 15 decembrie 2020.

Valoarea maximă eligibilă a unui proiect este de 45 de milioane de euro, finanțarea disponibilă ridicându-se la 300 de milioane de euro.

În vederea obținerii unor informații suplimentare, potențialii beneficiari pot face apel la echipa de specialiști constituită la nivelul Ministerului Fondurilor Europene, accesând următoarea adresă de e-mail: helpdesk-sanatate@coronavirus.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *