În centrul municipiului Călărași, vizavi de primărie, își face veacul, de ani de zile, o clădire monument istoric de pe care cade tencuiala. Aceasta s-a degradat continuu, de-a lungul vremii, devenind un pericol pentru cetățeni, care sunt nevoiți să ocolească construcția și să se deplaseze pe carosabil. Autoritățile locale, cu sprijinul pompierilor, au împrejmuit imobilul cu bandă, pentru a-i feri pe trecători de posibile evenimente nefericite. Deși viceprimarul Nicolae Dragu a afirmat, într-o conferință de presă, derulată în data de 28 iunie 2021, că această clădire urmează a fi demolată și că proprietara ar fi obținut avizul de la Ministerul Culturii, în acest sens, se pare că lucrurile nu stau deloc așa. Directoarea Direcției Județene pentru Cultură Călărași, Ruxandra Pârloagă, infirmă declarația viceprimarului și spune că nu s-a emis nicio documentație pentru demolarea monumentului istoric.
“Chiar eu am făcut retrocedarea, îmi aduc aminte, la imobilul acesta. Doamna Tache Antonia este proprietar. Se fac demersurile și a obținut avizul de la Ministerul Culturii, care a dat acordul de demolare. Adică, nu se mai poate reabilita. Deci, în următoarele trei luni, se poate demola”, declara Dragu, în cadrul conferinței de presă din data de 28 iunie 2021.
Edilul Călărașiului, Marius Dulce, a precizat, în aceeași conferință, că proprietara imobilului va fi amendată, dacă nu ia măsuri, cât mai rapid, în privința clădirii.
“Având în vedere că este proprietate, am vorbit la Urbanism ca în următoarea perioadă, va fi foarte scurtă perioada, dacă nu ia măsuri în care să își consolideze această clădire, să fie amendată, în fiecare zi sau de câte ori prevede legea, pentru că numai în felul acesta putem să descurajăm menținerea construcțiilor în starea aceasta de degradare, mai ales că prezintă un foarte mare pericol. Nu putem să dăm drumul la zonă și să lăsăm circulația liberă pe trotuar, pentru că, în momentul în care ridicăm aceste măsuri pe care le-am luat acolo, suntem direct răspunzători de ceea ce se întâmplă în zona respectivă”, a punctat Dulce.
Ministerul Culturii: “Nu a fost emis niciun aviz de demolare/declasare a imobilului monument istoric”
Ministerul Culturii ne-a precizat că nu a fost emis niciun aviz/acord de demolare a acestei clădiri:
“Având în vedere solicitarea formulată în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public, transmisă Ministerului Culturii și înregistrată de Biroul Comunicare și Dialog Social cu nr. 189/12.07.2021, vă facem cunoscute următoarele:
Conform punctului de vedere emis de către Direcția Județeană pentru Cultură Călărași, nu a fost emis niciun aviz de demolare/declasare a imobilului monument istoric, cod LMI 127 CL-II-a-B-14609, Ansamblu de locuințe cu prăvălii, situat în municipiul Călărași, str. București, nr. 63, str. Sloboziei, nr. 14, datare înc. sec. XX, 1912. Totodată, vă informăm faptul că în data de 6 iulie a.c., Direcția Județeană pentru Cultură Călărași a transmis o informare către Primăria Municipiului Călărași cu privire la neacordarea avizului pentru demolare.”
Ruxandra Pârloagă: “Un singur lucru aș vrea să rog autoritățile: să fie mult mai rezervate în astfel de afirmații”
Am stat de vorbă cu cea care conduce Direcția Județeană pentru Cultură Călărași, Ruxandra Pârloagă, iar aceasta ne-a declarat că a trimis o notificare, către Primăria Municipiului Călărași, prin care informa că nu există niciun document cu privire la aprobarea sau avizarea declasării ori a demolării construcției.
“Direcția Județeană pentru Cultură Călărași, ca urmare a informațiilor apărute în presa locală, a făcut o notificare către Primăria Municipiului Călărași, prin care informează că nu cunoaște și nu deține niciun document cu privire la aprobarea, avizarea declasării sau a demolării imobilului situat pe strada București, respectiv strada Sloboziei, care este proprietatea doamnei Antonia Tache. Nu am primit nicio notificare din partea primăriei. Nu cunoaștem a se fi emis, nici măcar la nivel de minister, astfel de documentație. În mod normal, ar fi trebuit să treacă prin noi și să cunoaștem lucrul acesta. Trebuie să treacă printr-o comisie zonală. Sunt niște pași de urmat. Un singur lucru aș vrea să rog autoritățile: să fie mult mai rezervate în astfel de afirmații. Vorbim de o administrație publică locală. Faptul că un proprietar sau un cetățean vine și afirmă un anumit lucru, poate fi probat cu acel aviz pe care spune că îl deține, acel acord, și se pot lămuri foarte ușor lucrurile acestea”, a menționat, pentru www.opiniacalarasi.ro, Ruxandra Pârloagă.
Solicitări de declasare și clasare, pe bandă rulantă, făcute de proprietara imobilului
De-a lungul timpului, Antonia Tache, proprietara clădirii monument istoric, a făcut mai multe solicitări pentru declasarea și clasarea unor imobile pe care nici măcar nu le avea în proprietate. În 2021, aceasta a solicitat Direcției pentru Cultură ordinul de clasare a ansamblului de locuințe cu prăvălii, situat pe strada București, însă nu a depus documentația necesară, abandonând procedura.
“Cunoaștem cu toții că doamna Antonia Tache, de-a lungul timpului, a făcut nenumărate solicitări. Vrea să declaseze, vrea să claseze imobile pe care nu are nici actele necesare pentru a le clasa, nu este nici proprietar. Doar face niște mici notificări către noi, către multe instituții. Niciodată, de la noi, nu a primit vreun aviz. Dânsa a venit la noi să solicite declasarea acestui imobil. De fapt, în cererea dumneaei, solicită ordinul de clasare. Anul acesta a venit. Și i s-au comunicat pașii legali. În momentul de față, Direcția Județeană pentru Cultură nu are în structura sa un specialist pe patrimoniu, posturile fiind vacante și, în momentul acesta, blocate, din cauza pandemiei. I s-a adus la cunoștință tot cadrul legal pentru întocmirea unui astfel de dosar, dar nu s-a pus nicio secundă problema că dumneai a obținut acel acord sau aviz. Dumneaei, ca proprietar, trebuie să întocmească un dosar care cuprinde: acte de proprietate, extras de carte, studiu istoric realizat de un specialist atestat de Ministerul Culturii, expertiză tehnică, releveu. Documentația este foarte stufoasă. Problema nu este că direcția nu are un specialist. Au fost ani în care a avut specialist și dumneai a mai făcut solicitări. Nu duce mai departe procedura. Doar i se comunică și atât. Discuții de demolare au tot fost. Dumneaei ne vizitează, din varii motive, de câte 3-4 ori pe zi. Chiar au fost și incidente cu dumneai aici (n.r. la Direcția Județeană pentru Cultură Călărași), însă nu vreau să le comentez”, a conchis sursa citată.