Guvernul a promis tăieri în sistemul bugetar, dorind să existe mai puţini „şefi la banii publici”. Teoretic, se doreşte reducerea a 200.000 de posturi, la nivel naţional, în aparatul bugetar, prin aplicarea Ordonanţei de Urgenţă care se tot lasă aşteptată. Practic, însă, la stat se angajează oameni, pe ultima sută de metri, înainte să intre în vigoare OUG-ul şi, desigur, în administraţia publică locală a început a se tăia doar din posturile vacante existente.
Preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Vasile Iliuţă, susţine că urmează o asumare guvernamentală, în ceea ce priveşte restructurarea funcţiilor şi interzicerea cumulului pensie-salariu.
„(…) Pensiile speciale vor fi şi ele impozitate. Vor fi nişte termene. Aici trebuie să fim foarte atenţi. Urmează o asumare guvernamentală. Nu va mai fi Ordonanţă de Urgenţă. Va fi asumarea răspunderii guvernamentale pe această restructurare, reaşezare a tot ce înseamnă funcţii, pensii şi venituri obţinute din bugetul de stat. La şedinţa Consiliului Politic Naţional, preşedintele Marcel Ciolacu ne-a spus un singur lucru: ‘avem 120.000 de funcţii de directori, la nivel national. Nu are toată Europa atâtea funcţii de directori câte avem noi, astăzi, la nivel naţional’. Suntem o ţară de directori, o ţară de conducători şi, după câte vedem noi, actul administrativ se slăbeşte. În loc să avem cât mai puţine opinii şi să muncim mai mult, avem mai multe opinii şi muncim mult mai puţin. Eu cred că această reformă este binevenită. Eu, la Călăraşi, am început să o pun în practică, dar am fost sancţionat. Sunt şi astăzi sancţionat. A trebuit să împrumut Consiliul Judeţean, pentru a plăti salariile (…) Şi, în continuare, asta e legea în România, mă supun legilor din România, hotărârilor judecătoreşti. Continuăm să ne ducem promisiunile pe care le-am făcut cetăţenilor la bun sfârşit”, a precizat Vasile Iliuţă, în conferinţa săptămânală a PSD Călăraşi.
Vasile Iliuţă: „Dacă vrem dezvoltare rapidă, avem nevoie de aceste reforme şi de restructurare în administraţie”
Referitor la comasarea, desfiinţarea sau lichidarea unor instituţii, despre care se tot discută, în ultima perioadă, pentru reducerea cheltuielilor de la bugetul de stat, Vasile Iliuţă afirmă că ar fi de acord cu acest lucru, dacă ar reuşi să promoveze proiecte de dezvoltare în mai multe judeţe din regiunea Sud-Muntenia.
„(…) Sunt de acord şi cu desfiinţarea Consiliului Judeţean, doar să avem un judeţ sau o regiune funcţională. Spun asta pentru că, la acest moment, Consiliul Judeţean munceşte pentru a-şi depune proiectele, la nivel naţional, cu o echipă de oameni profesionişti, cu care am reuşit să promovez investiţiile judeţului Călăraşi. Dar ce ar fi însemnat dacă aş fi depus, cu aceeaşi echipă, proiecte nu doar pe judeţul Călăraşi, ci începând din Prahova, spre exemplu? Aş depune un proiect pe trei judeţe, nu pe unul singur. (…) Nu ştiu dacă va veni acum ordonanţa, pentru că răspunderea politică este destul de mare, înseamnă desfiinţare de unităţi teritorial-administrative. Comunele mici trebuie, în mod obligatoriu, să treacă la comunele vecine şi să formeze o altă comunitate. (…) Dacă vrem dezvoltare rapidă, avem nevoie de aceste reforme şi de restructurare în administraţie”, a concluzionat preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi.