Administrație

Vasile Iliuță: “Voi arăta că județul Călărași se dezvoltă și recuperează din ceea ce a pierdut”

Vasile Iliuță, candidatul la funcția de președinte al Consiliului Județean Călărași, a vorbit, într-un interviu acordat publicației noastre, despre activitatea sa din acest mandat, dar și despre planurile pe care le are, în continuare, pentru modernizarea județului. Aflați tot ce ține de proiecte, drumuri județene, sănătate, politică, în cele ce urmează.

Opinia de Călărași: Consiliul Județean Călărași a fost afectat de pandemie? Dacă da, în ce fel?

Vasile Iliuță: Da, a fost afectat. Încă de la începutul pandemiei, a trebuit să găsim formula cea mai bună de a lucra și a răspunde cetățenilor și agenților economici ai județului la toate solicitările. Am lucrat online, am fost prezenți la serviciu, am muncit și de acasă. Toate resursele pe care le-am putut aduna de la Consiliul Județean, le-am direcționat către spitalele din județ. La Spitalul Județean de Urgență Călărași am dat 4 milioane și jumătate de lei pentru investiții și 2 milioane de lei pentru funcționare și achiziționare a materialelor de protecție. La Spitalul de la Oltenița am dat un milion și jumătate de lei pentru materiale de protecție, Spitalul Săpunari a primit 100 de mii de lei, iar Spitalul TBC, 600 de mii de lei. Sunt banii pe care i-am alocat ca să putem preveni pandemia de COVID-19, dar și pentru a avea în siguranță spitalele județului Călărași.

Opinia de Călărași: La acest moment, ce proiecte aveți în derulare? Despre proiectele finalizate, ce ne puteți spune?

Vasile Iliuță: Sunt multe proiecte. Este vorba despre 28 de proiecte ale Consiliului Județean. Toate sunt pe fonduri europene, pe fonduri naționale și pe fonduri ale Consiliului Județean. Cele mai importante proiecte pe care aș putea să le enumăr sunt: construirea falezei cu fonduri europene, care are o valoare de 6 milioane de euro, însă proiectul este blocat de Primăria Municipiului Călărași. Noi suntem lideri, ei erau partenerii noștri și ar fi trebuit să elibereze terenul ca să putem începe proiectul. Mă rog, din “bunăvoința” domnului primar, ca să câștige voturi, evită să poată implementa acest proiect. Avem podul de la Radovanu, care este în fază de licitație, urmează să îl adjudecăm. Am adjudecat Prefectura Călărași, s-a finalizat licitația. Este un proiect de 50 de milioane de lei și urmează să semnăm contractul de execuție a lucrărilor săptămâna aceasta. Avem aripa nouă de spital, care s-a licitat la Compania Națională de Investiții. Urmează să predăm amplasamentul până la sfârșitul lunii august. Alte patru proiecte importante ale județului sunt cele depuse pe PNDL, pentru modernizarea drumurilor județene. Cel mai mare proiect pe fonduri europene are o valoare de 29 milioane de euro și este vorba despre drumul județean 402 Curcani-Luica-Nana-Fundulea-Tămădău-Gostilele, până în limita județului Ialomița. În prezent, se lucrează intens la acesta și într-un an îl vom finaliza. Continuăm cu investițiile la Spitalul Județean Călărași, unde avem  reabilitarea etajului 3, a subsolului, iar toate lucrurile acestea se fac din bugetul Consiliului Județean. O investiție finalizată, cu care ne mândrim, este  Biblioteca Județeană “Alexandru Odobescu” din Călărași. Am reușit să o finalizăm fără să căutăm vinovații care au dus proiectul în blocaj. Dacă vrem să facem administrație, trebuie să ne gândim că nu am venit să luăm doar salariul și să ne bucurăm doar de beneficiile scaunului pe care îl ocupăm, ci trebuie să respectăm promisiunile pe care le facem cetățenilor, deoarece facem administrație pentru ei și județul Călărași trebuie să prospere. Colegii mei, președinți de consilii județene, când mai vin în vizită, la Călărași, sunt șocați. Cum putem să fim așa părăsiți de Dumnezeu și speranță? Orașul acesta nu are nicio dorință de primire, blocurile nu sunt anvelopate, drumurile sunt foarte proaste. Toată lumea de la primărie promite că va face. Nu, trebuia făcut. Sunt 8 ani de mandat în care nu s-a făcut nimic. Este incompetență mare la primărie și trebuie, neapărat, să îndreptăm, pe 27 septembrie, această greșeală. Cred că cetățenii municipiului Călărași vor îndrepta această greșeală, pentru a avea parte de normalitatea de care au nevoie.

Opinia de Călărași: Pe ce drumuri județene se mai execută lucrări, în prezent?

Vasile Iliuță: Se lucrează drumul 403 Mânăstirea-Șoldanu. S-a executat drumul Cucuieți-Progresu-Sohatu, dar nu l-am recepționat din cauza pandemiei de coronavirus. De asemenea, lucrăm pe drumul județean 211 Ștefan Vodă-Dichiseni-Roseți, drumul Chirnogi-Radovanu-Crivăț-limita cu județul Giurgiu. Am finalizat drumul Dâlga-Mihai Viteazu, drumul județean Dor Mărunt-Radu Vodă, drumul județean 307 Vîlcelele-Vlad Țepeș. Am făcut reparații pe drumul 306. Anul trecut am făcut o promisiune cetățenilor din comuna Fundeni și m-am ținut de cuvânt: am finalizat, pe DJ 100, drumul de legătură între comuna Fundeni și limita cu județul Ilfov. Suntem acum la drumul județean din comuna Vasilați, legăm Frumușani de Vasilați prin satul Nuci, după care vom trece la drumul județean din Mânăstirea. Această localitate leagă două drumuri județene: 403 și 303. Suntem pregătiți cu toate utilajele  pentru a putea continua drumurile pe care primarii ne-au solicitat să le realizăm. Mai avem de realizat legătura între localitățile Mitreni și Curcani, acesta fiind un drum al comunei care urmează să fie transferat către Consiliul Județean, astfel încât să putem face investiții pentru a asigura infrastructura celor două localități.

Opinia de Călărași: Ce alte proiecte cu fonduri europene mai aveți în implementare?

Vasile Iliuță: Avem depuse, pe SUERD, proiectele pentru drumurile 306 și 201 B, la care suntem în evaluare. Așa cum v-am spus, avem mai multe proiecte depuse, care se află în evaluare, dar și în alte stadii. Au fost eligibile proiectele, aveam toate clarificările rezolvate, dar nu s-au supracontractat. Sunt și câteva proiecte de valoare mai mică, pe POCA, destinate pregătirii profesionale a angajaților. În implementare se află și dotarea ambulatoriului Spitalului Județean Călărași, în valoare de un milion și jumătate de euro. Așadar, am venit cu aparatură nouă pe ambulatoriu, cu ajutorul fondurilor europene, mai exact pe Programul Operațional Regional. Desigur, mai sunt și alte proiecte care sunt de interes județean: ale Muzeului Dunării de Jos, ale Bibliotecii “Alexandru Odobescu”, pe care le susținem ca ordonator principal de credite. La Centrul SERA urmează, cred că spre finalul lunii noiembrie, să recepționăm imobilul de pe strada Independenței și să îl dăm către DGASPC. Avem și lucruri nerezolvate. De patru ani, ne tot chinuim să preluăm, de la constructori, cele trei imobile din Dichiseni, Cuza Vodă și Vlad Țepeș. Constructorul nu este de acord să ne predea imobilele, solicitând bani suplimentari. Și în acest moment ne judecăm și nu avem, nici astăzi, o soluție dată de instanță. De un an încercăm să le finalizăm, așa cum au fost proiectate, începute și să le dăm beneficiarilor de la Plătărești, să îi putem muta în acele trei centre, pentru că așa prevede legislația. Asta înseamnă restructurarea Consiliului Județean și a asistenței sociale. Dacă nu vom reuși să facem această restructurare, vom pierde 25% din sumele viitoare ale asistenței sociale. Trebuie să găsim toate formulele de funcționare și de reușită pentru viitorul protecției sociale din județ.

Opinia de Călărași: Aveți și alte proiecte blocate? Dacă da, care sunt acestea și de ce sunt blocate?

Vasile Iliuță: Drumul județean Siderca a fost blocat de Primăria Municipiului Călărași, care ne-a făcut și plângere penală, pentru a nu-l putea realiza. Primarul în funcție își dorește blocarea proiectelor, nu vrea să vadă ceva realizat de altcineva în municipiul Călărași. Incompetența lor blochează și dezvoltarea municipiului, unde beneficiarul final este cetățeanul. Domnia sa trebuie să facă o evaluare a mandatelor lui, care sunt un dezastru, dezastru care ne-a adus pe noi în situația actuală. Tot primăria mi-a blocat și proiectul cu stația de asfalt, pe care acum o mut în comuna Mânăstirea, pentru că mi-a eliberat trei certificate de urbanism cu trei adrese greșite și trei nomenclatoare stradale cu alte adrese. Nu credeam că vom întâlni o asemenea situație la o administrație municipală. Trebuie să analizăm foarte bine ce se dorește: vor să gonească investitorii sau vor să rămână ei și să ocupe orașul? Nu cred că mai există varianta de a ne dezvolta sustenabil împreună, ca o administrație funcțională.

Opinia de Călărași: Să vorbim și despre Spitalul Județean de Urgență Călărași, mai exact despre situația testelor COVID. Deși spitalul are aparatura necesară, laboratorul acestuia nu este acreditat de Ministerul Sănătății. De ce?

Vasile Iliuță: Am făcut toate demersurile legale ca să putem primi acreditarea de la Ministerul Sănătății. Suntem în așteptarea acestui lucru, astfel încât și noi să putem face testele către populație. La momentul acesta sunt testați doar cei din spital, cei internați. Așteptăm să ne autorizeze Ministerul Sănătății, ca să putem face prestații de serviciu către populație. S-a stabilit și un tarif. Tariful ar fi în jur de 300 de lei. Noi avem nevoie de acreditarea acestui laborator, ca să putem face prestarea de  servicii recunoscută și de către Casa de Asigurări de Sănătate.

Opinia de Călărași: Consiliul Județean a sprjinit toate primăriile, în acești patru ani?

Vasile Iliuță: Am răspuns tuturor solicitărilor și am pus la dispoziție sumele de care primarii au avut nevoie. I-am sprijinit pe primari și în privința înființării posturilor de transformare, unde sunt cheltuieli foarte mari și trebuie să fie plătite înainte. Am intervenit acolo unde au fost urgențe, unde au fost dezastre naturale, cum ar fi tornada de la Dragalina, furtuna de la Valea Argovei. Am pus la dispoziție bani și  comunei Perișoru, și comunei Dragalina, și localității Valea Argovei. Am gestionat corespunzător și echilibrat toate problemele pe care județul Călărași le-a avut. Nu am ținut cont de culoarea politică, toate problemele au fost ale județului și a trebuit să le rezolv, indiferent despre cine a fost vorba.

Opinia de Călărași: Veți candida pentru un nou mandat de președinte al Consiliului Județean. Credeți că veți câștiga alegerile din 27 septembrie?

Vasile Iliuță: Eu sunt convins că voi câștiga președinția Consiliului Județean. Sunt capabil să gestionez această instituție, am demonstrat acest lucru.

Opinia de Călărași: Dacă veți câștiga alegerile, ce veți face pentru dezvoltarea județului?

Vasile Iliuță: Voi continua toate proiectele care sunt astăzi în implementare, iar pentru cele care sunt în evaluare, mă voi zbate să le câștig. Așteptăm cu nerăbdare deschiderea ghidului pe Programul Operațional Regional. Noi suntem membri în ADR Sud Muntenia și cotizăm acolo, așa că vom fi beneficiari la tot ce înseamnă acest ghid de finanțare. Îmi doresc să prind un mandat complet, pentru că în mandatul acesta am făcut multe reparații. Am făcut cărți funciare, am dus la zi multe proprietăți pe care Consiliul Județean nu le băga înainte în seamă și astăzi, toate sunt în disponibilitatea de a le putea pune în valoare pentru dezvoltarea județului Călărași. Ne gândim să realizăm și un parc tehnologic, într-o zonă liberă. Sunt câteva proiecte pe care trebuie să le mai analizăm. Vom fi foarte bine pregătiți să le implementăm pe fonduri europene, dacă axele ne vor permite.  Voi arăta că județul Călărași se dezvoltă și recuperează din ceea ce a pierdut.

Opinia de Călărași: Sunteți mulțumit de activitatea dumneavoastră din acest mandat? Aveți și dezamăgiri?

Vasile Iliuță: Mari dezamăgiri am. Cum să vii cu un proiect politic PNL și toți liderii acestui partid să îți fie împotrivă? Ar fi trebuit să fiu un ghiocel disciplinat și să pot asculta de stăpân, în opinia lor. Nu s-a întâmplat acest lucru. Eu mi-am făcut datoria față de promisiunile electorale pe care le-am făcut cetățenilor din județul Călărași. Să ne amintim, o echipă destul de puternică, PNL-PDL a câștigat, pentru prima oară, Consiliul Județean cu majoritatea absolută, cu 17 consilieri. Sunt mulțumit de activitatea mea. Pot arăta tuturor că în acești patru ani am făcut foarte multe, începând de la drumuri județene, până la lucruri pe care niciodată altcineva nu cred că le-ar fi realizat. Altcineva nu cred că ar fi fost atât de dornic să aducă atâția bani în județ. Fac pact și cu Trump, dacă e nevoie, doar să aduc bani în județul Călărași. Avem patru ani de modernizare în județ.

Opinia de Călărași: Transmiteți un mesaj locuitorilor județului Călărași.

Vasile Iliuță: Vreau să le transmit cetățenilor să aibă încredere în mine, pentru că voi clădi, reconstrui județul și le voi oferi un trai mai bun. Doresc să le mai spun călărășenilor că Marius Dulce reprezintă soluția cea mai bună pentru primărie.

Opinia de Călărași: Vă mulțumesc pentru interviul acordat!

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *