Cultură

Vezi care este exponatul acestei luni, la Muzeul Dunării de Jos

Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, prezintă, în luna ianuarie, în cadrul proiectului Exponatul Lunii, crucea de mână cu pistornic.

Piesa cu numărul de inventar 32.524 a fost achiziționată, de Muzeul Dunării de Jos, în anul 1991, de la doamna Călin Floarea, din satul Rasa, comuna Grădiștea, din județul Călărași. Este o cruce realizată prin cioplire din lemn de fag, având o dublă funcționalitate, și anume: crucea de mână pentru binecuvântare și pistornic.

Dimensiunile acestui obiect cultural sunt: lungime = 29,5; lățime = 11,5 și înălțimea de 1,3 centimetri.

Crucea este un simbol al iubirii lui Dumnezeu pentru oameni, fiind în același timp simbolul prin care Iisus Hristos s-a jertfit pentru omenire. Ea a fost declarată simbol al creştinității în anul 325, era noastră, cu ocazia Conciliului de la Niceea.

La începuturi, semnul crucii se făcea cu degetul mare pe frunte. Ulterior, creștinii au început să utilizeze crucea mare (de la frunte, pe piept și la umeri), ca semn de apărare de rău. De obicei, aceasta este însoțită de invocarea Sfintei Treimi.

Primul moment din viața unui creștin în care acesta ia contact cu semnul sfintei cruci este ritualul botezului.

Din suita celor 12 sărbători importante creștine, face parte și Boboteaza, botezul Domnului, sărbătoare ținută în fiecare an în a șasea zi a lunii ianuarie. Această sărbătoare are menirea de a ne reaminti cele petrecute în apele Iordanului când Iisus Hristos a primit botezul de la Sfântul Ioan. În această zi, preoții fac o procesiune spre o apă pentru slujba sfințirii apelor. La sfârșitul acestei slujbe, în apa sfințită se aruncă o cruce mare de lemn, iar băieți tineri se aruncă în apă pentru a scoate crucea, chiar dacă este ger, pentru a avea parte de sănătate în anul respectiv.

Obiectul prezentat poate fi văzut pe toată durată lunii, acesta fiind expus la Secția Etnografie și Artă Populară a Muzeului Dunării de Jos.

Text asumat de Muzeul Dunării de Jos Călăraşi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *