Majorarea tarifelor serviciilor de apă potabilă şi canalizare ar putea fi stopată, din ianuarie 2025, în Călărași. Noul vicepreședinte al Consiliului Județean (CJ) Călărași, Bogdan Mihai, a declarat, săptămâna trecută, într-o conferință de presă, că există, în acest sens, niște discuții cu Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), astfel încât să se găsească soluții pentru a opri acea creștere a prețului la apă și canal, care ar fi trebuit să aibă loc în anul 2025, respectiv cu 12% la apă și cu 16% la canalizare, la care s-ar fi adăugat și inflația de la momentul respectiv. În acest moment, populația plătește, la apă potabilă, 8,97 de lei (cu TVA inclus)/mc, iar la canalizare 8,11 lei (cu TVA inclus)/mc. Oficialul CJ Călărași a specificat că nu dorește să ofere speranțe deșarte cetățenilor, dar a subliniat că se caută soluții legale, care să corespundă cerințelor reale ale călărășenilor, în vederea stopării creșterii prețului la apă și canalizare.
„În acest moment, suntem în discuții și nu aș vrea să le dăm speranțe deșarte oamenilor, pentru că nu ne caracterizează, pentru a opri acea majorare, care ar trebui să fie operată de la 1 ianuarie. Avem niște discuții, deja am fost la ANRSC, am discutat lucruri tehnice și, în perioda următoare, președintele CJ l-a invitat pe președintele ANRSC să vină să verifice lucrurile pe care noi le-am discutat și să găsim o soluție de comun acord, astfel încât să fie, în primul rând, legală și, în al doilea rând, ar trebui să răspundă cerințelor reale ale cetățenilor”, a afirmat Bogdan Mihai, în conferința de presă a PSD Călărași.
Fostul director al S.C. Ecoaqua S.A., Eduard Grama, susținea că această creștere a prețului a survenit în urma strategiei de tarifare, avizată de ANRSC și aprobată de Comisia Europeană, proiectului POIM, în valoare de 500 de milioane de euro, care a avut drept condiție mărirea tarifelor serviciilor de apă potabilă și canalizare, creșterii inflației, dar și în urma cheltuielilor cu materia primă și cu energia.
Întrebat dacă se vor face restructurări la nivelul companiei Ecoaqua Călărași, vicepreședintele CJ a declarat următoarele: „În mod sigur, societatea va trebui recalibrată. Probabil că știți acea ordonanță celebră privind restructurarea serviciilor de stat și instituțiilor, inclusiv a societăților. Această ordonanță nu a fost aplicată, la nivelul Societății Ecoaqua, aceea cu transformarea posturilor, cu 20 de posturi în cadrul unui serviciu (…). Va trebui ca noi, în primul rând, să punem în legalitate unele elemente pe care le-am găsit în cadrul societății și, desigur, și o eficientizare, pentru că am constatat nenumărate lucruri. Poate nu știți, dar Societatea Ecoaqa are în schema de personal un redactor de presă. Mi-e greu să cred că trebuie să scrii și un articol, când livrezi apă. Sunt foarte multe lucruri pe care o să le discutăm într-o conferință special dedicată acestui obiect de interes pentru noi”.