La evenimentul prilejuit de semnarea acestui document important au fost prezenți, printre alții, primarul municipiului Oltenița, Mihăiță Beștea, primarul localității Tutrakan, Dimităr Stefanov, și ambasadorul Bulgariei în România, excelența sa, Radko Vlaiko.
Astăzi, este o zi importantă, atât pentru Oltenița, cât și pentru colegii noștri din Tutrakan. Sper ca această zi să fie aceea în care relațiile economice, culturale, se vor devolta mai mult decât au făcut-o până acum. Nu că nu am fi vrut, atât oltenițenii, cât și colegii noștri din Tutrakan își doresc și și-au dorit de mult acest lucru, dar am avut un impediment, și anume fluviul Dunărea. Așa cum îmi spunea colegul meu, domnul Relu Cotoban, ne dorim ca Dunărea, de aici înainte, să nu fie cea care desparte Oltenița de Tutrakan, România de Bulgaria, ci să fie elementul care unește, iar astăzi, în prezența excelenței sale, domnul ambasador, suntem aici, în sediul Casei de Cultură, din municipiul Oltenița, pentru a semna primul document care ne duce mai aproape de trecerea cu feribotul”, a declarat primarul Municipiului Oltenița, Mihăiță Beștea.
Primarul din municipiul Tutrakan, din Bulgaria, Dimităr Stefanov, a declarat următoarele: „Aș vrea, prima dată, să mă întorc către o persoană foarte importantă și aceasta este excelența sa, ambasadorul Bulgariei, pentru că dânsul a devenit, într-un fel, podul care leagă Bulgaria și România. Vreau să îi mulțumesc pentru că a îmbrățișat această idee de a face un pod peste Dunăre și de a uni aceste două comunități și două țări. Asta este o idee de acum probabil mai mult de 15 ani și vreau să mulțumesc în mod expres noului primarul al Olteniței, pentru că am încercat să lucrez cu mai mulți primari din Oltenița, dar nu am putut să realizăm această idee, cu această linie de feribot între Tutrakan și Oltenița. Linia aceasta de feribot, după ce va fi deschisă, o să îmbunătățească nu doar relațiile economice și culturale între cele două orașe, Oltenița și Tutrakan, ci și relațiile bilaterale între România și Bulgaria. (…) Această linie de feribot va aduce Tutrakanului și Olteniței o creștere economică și culturală, și cea de transport, bineînțeles. Un alt element important în urma acestei linii de feribot o să fie o scădere a șomajului. Trebuie să menționez faptul că, în zona aceasta-și pe partea bulgară a malului, și pe partea română- se cresc foarte multe legume și fructe, iar producția aceasta trebuie să găsească o realizare, iar această linie de feribot o să ajute foarte mult la asta. Dunărea nu trebuie să fie o graniță, ci trebuie să fie un liant între cele două comunități, pentru că acesta este lucrul care o să arate drumul european pe care mergem noi, unde ne-am îndreptat, bineînțeles, un drum european și pe partea de Schengen este un lucru care o să arate cum putem face lucrurile împreună și să ne sprijinim unii pe alții”.
„Astăzi, odată cu semnarea acestui document, este un moment foarte important, istoric, pentru că pe harta Dunării, la punctele de conectivitate între România și Bulgaria, o să fie bifat încă ceva, încă un punct de trecere cu linia de feribot și acest punct de conectivitate este în mijlocul secțiunii care este lipsită de punct de trecere. (…) Ați arătat foarte clar că printr-o dorință politică, colaborare și destulă muncă, se poate ajunge la o rezolvare a unei probleme pentru cele două societăți. (…) Sperăm ca în următoarele luni să fie obținute toate avizele necesare, astfel încât această linie de feribot să fie funcțională cât mai repede”, a afirmat ambasadorul Bulgariei în România, excelența sa, Radko Vlaiko.
„Sunt principalul acționar la Romnav Brăila, (…) care, printre altele, are inclusiv un sector de reparații barje și nave fluviale, care, culmea, este chiar în Oltenița dezvoltat. De fapt, suntem niște armatori, care am avut, timp de circa 45 de ani, actvitatea de treceri cu bacul în zona Brăila-Tulcea. Până astăzi, am făcut foarte multe măsurători și în malul Tutrakanului și în malul Brăilei, am identificat de fapt punctele în care vom ambarca-debarca în cele două orașe. Ce rămâne de făcut este să aducem bacurile. Noi, de fapt, am înființat o firmă în Bulgaria, pentru a avea corespondentul româno-bulgar între cele două firme dintre cele două maluri și ieri am terminat protocolul de colaborare între cele două firme, de pe cele două maluri. În paralel, de fapt, flota de bacuri, pontoane și pasarelele care sunt aferente întregii treceri sunt pregătite și vor pleca de la Brăila până duminică, vor ajunge în Oltenița, probabil, spre sfârșitul lunii. Aici am aranjat, de fapt, o revizie tehnică pe docurile plutitoare pe care le deținem în șantierul naval de la Oltenița și preconizăm că, undeva pe la jumătatea lunii sau la sfârșiul lunii martie, cele două maluri, de fapt, să fie mobilate sau amenajate cu pasarele, pontoane, cu bacuri puse și în așteptarea ultimelor aprobări care ne sunt necesare. O să avem nevoie de foarte mult sprijin din partea celor două autorități, cu privire la mici amenajări, nu foarte complexe, dar niște amenajări care sunt legate de activitatea strictă de treceri cu bacul (…)”, a subliniat directorul ROMNAV S.A, Gheorghe Antistescu.
Autoritățile din Oltenița și Tutrakan estimează că lucrările de amenajare vor fi finalizate până la sfârșitul lunii martie, iar până în vară, trecerea ar putea deveni funcțională.