Cultură

Virgiliu Diaconu: “Ne-a încurcat pandemia, dar nu ne lăsăm. Ne pregătim pentru cele mai frumoase activități culturale”

Managerul Centrului Județean de Cultură și Creație Călărași, Virgiliu Diaconu, ne-a acordat un interviu în care ne-a vorbit despre cum a afectat pandemia de coronavirus activitatea instituției pe care acesta o conduce, dar și despre spectacolele care se vor desfășura după ce se va relua activitatea culturală.

R: Cum a afectat pandemia de Covid-19 Centrul Județean de Cultură și Creație Călărași?

V.D.: Ne-am propus, anul trecut, ca în decursul lunii ianuarie să reușim să achiziționăm toate spectacolele pentru acest an. Zis și făcut. Este vorba despre cele 14 piese de teatru și spectacole precum Hora Mare, Zilele Județului, Ziua Copilului și așa mai departe. Noi am muncit toată luna ianuarie și am reușit să încheiem contracte cu toți furnizorii de spectacole, însă pandemia ne-a surprins exact în luna februarie și s-a anulat tot. Așteptăm ca Guvernul României să ne scoată din această stare de instabilitate culturală și să reluăm spectacolele. Dacă se va întâmpla acest lucru, vom continua cu piesele de teatru pe care le avem pe listă. Le vom reprograma pe cele pe care le-am pierdut. Fonduri încă mai avem pentru a organiza Zilele Județului Călărași.

R: Ar fi trebuit să aibă loc festivalul Flori de Mai în această lună.

V.D.: Semnasem contractele. În prima zi ar fi trebuit să evolueze pe scenă Feli și Smiley, în a doua zi Delia și în a treia zi Goran Bregović. Le promit călărășenilor că la anul nu vom mai amâna festivalul Flori de Mai.

R: Ce activități ați desfășurat pe perioada pandemiei?

V.D.: Am continuat să lucrăm la programul Aurul de Bărăgan, care este un proiect de suflet al președintelui Consiliului Județean, Vasile Iliuță, prin care vrem să căutăm, să descoperim, să șlefuim valorile județului Călărași în privința tuturor tipurilor de artă. Noi vrem să îi vedem, să îi creștem, să le plătim școli, să le plătim profesori și să îi promovăm, să îi trimitem la spectacole, pentru că vrem să afle lumea că la Călărași există oameni talentați.

R: Ce planuri aveți pentru perioada în care se vor relua activitățile culturale?

V.D.: Vom încerca să organizăm Ziua Copilului, eveniment care deocamdată este pierdut. Aveam un plan interesant pentru această zi specială. Voiam să aducem un planetariu la Călărași, pentru toți copiii din județ. Am și achiziționat structura acestuia. Ne doream să aducem ceva nou. Stabilisem și niște spectacole ale Teatrului Țăndărică și Teatrului Ion Creangă. Din cauza pandemiei, planurile ne-au fost date peste cap. Însă, le promit copiilor că o să avem grijă și de ei, pentru că aceștia reprezintă viitorul nostru. La Zilele Județului ne gândim să o aducem pe Delia. Totodată, pentru cei în vârstă, vrem să concerteze Fuego, pentru că este cerut de călărășeni. Vom avea și maneliști deoarece lumea își dorește să asculte și acest gen muzical. Vom cuprinde toate genurile muzicale în program.

R: Cinematograful când va fi deschis? Veți avea un set de reguli de protecție?

V.D.: Îl vom deschide când va spune Guvernul. Noi l-am zugrăvit, l-am aranjat. Vom lua toate măsurile necesare de protecție, iar acest lucru este valabil și pentru teatru. Ne-am gândit să oferim spectatorilor viziere în momentul în care aceștia achiziționează biletele. Nu vom crește prețul biletelor. Viziera va fi inclusă gratuit. Așteptăm să vedem ce spun guvernanții.

R: Vă rog să transmiteți un mesaj pentru călărășeni.

V.D.: Ne facem treaba. Sper ca oamenii să aibă încredere în noi că vom aduce spectacole de calitate și că vom avea grijă de toate categoriile de vârstă. Vom avea spectacole cum nu au mai văzut până acum. Ne-a încurcat pandemia, dar nu ne lăsăm. Suntem aici, ne pregătim pentru cele mai frumoase activități culturale, iar primul spectacol care va avea loc după această perioadă grea, le promit că va fi unul grandios, deosebit.

R: Vă mulțumesc pentru interviul acordat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *