Administrație Eveniment

Zilele Municipiului Călărași/Distincții pentru merite deosebite, parade auto și moto

“Zilele Municipiului Călărași au fost sărbătorite, în perioada 18-19 septembrie 2021. Manifestările dedicate împlinirii a 426 de ani de atestare documentară au fost organizate de Primăria Călărași.

În prima zi a evenimentului, în cadrul Muzeului Municipal, profesorul Constantin Tudor a vorbit despre însemnătatea acestei sărbători și a transmis, printre altele, următorul mesaj: “Să ne urăm la mulți ani, astăzi (n.r. 18 septembrie a.c.), pentru că avem nevoie de mulți ani în sănătate, curaj și, ceea ce este cel mai important, ne trebuie unitate. Este prea multă ură, astăzi, prea multă vrajbă, în detrimentul orașului. Oamenii aceia care s-au străduit ca noi să trăim, astăzi, într-un oraș liber, credeți că au mai ținut cont de diferențele politice sau de opinii, atunci când era vorba de binele orașului? La 1877 și liberalii, și conservatorii de la vremea respectivă, au donat bani pentru Armata Română ca să obțină independența în Războiul din Balcani. (…) Merităm să trăim într-un oraș civilizat, cu oameni devotați. Dacă nu cunoaștem istoria, măcar să nu aruncăm cu noroi în ceea ce fac contemporanii astăzi.”

Titlul de cetățean de onoare al municipiului Călărași, conferit unor personalități din domeniile medical și educațional

Personalități din domeniile medical și educațional au primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Călărași, pentru merite deosebite în activitatea desfășurată. Este vorba despre doctorii Gheorghe Paul Gașpar și Cristian Gheorghe Giurcă, și profesorul de matematică, Gheorghe Stoianovici. O astfel de distincție a fost oferită și viceprimarului Nicolae Dragu, care a fost ales cetățean de onoare al municipiului în anul 2009.

Avem cetățeni de onoare care au influențat viața noastră și a urbei noastre. Sunt oameni care au salvat vieți, care au spus ceva în politică. (…) Vreau să spun la mulți ani, Călărași, la mulți ani, călărășenilor”, a precizat Marius Dulce.

Vă mulțumesc pentru onoarea pe care mi-ați făcut-o prin această diplomă și acest titlu. Este un lucru important, care marchează recunoașterea unor merite, unor contribuții ale unor oameni la mersul cetății, cum se spune. (…) Prin eforturile noastre de a ne păstra și de a ne cinsti antepredecesorii noștri și oamenii care au adus contribuții, eu zic că reușim să ne păstrăm identitatea, a spus dr. Cristian Gheorghe Giurcă.

Vă mulțumesc pentru onoarea pe care mi-ați făcut-o. Sincer, aveam nevoie de așa ceva. Lucrez pentru acest titlu de 20 de ani, cu mai multe sau cu mai puține succese. Faptul că v-ați gândit la mine și cumva la ce am reușit să fac individual și cu echipa pe care am conturat-o, cu profesori de matematică, în județul Călărași, înseamnă tare mult. Călărașiul este cunoscut în lumea matematicii cam peste tot, nu numai în București și Constanța, ci și la Baia Mare, Iași, Cluj, Timișoara. (…) În acest oraș, au venit cei mai buni copii din ultimele două decenii și cei mai buni profesori de matematică. Am orgoliul să vă spun că am făcut, totuși, ceva pentru acest oraș”, a menționat prof. Gheorghe Stoianovici.

Vă mulțumesc pentru acordarea acestui titlu care mă onorează în mod deosebit. Voi încerca și mă voi strădui, în continuare, să îmi desfășor activitatea serios”, a subliniat dr. Gheorghe Paul Gașpar.

Prof. Sorin Danciu și ing, Daniel Drăgulin, cetățeni de onoare post-mortem

Totodată, primarul Călărașiului, Marius Dulce, a conferit titlul de cetățean de onoare post-mortem al municipiului profesorului Sorin Danciu și fostului edil al orașului, ing. Daniel Ștefan Drăgulin.

Diplome acordate unor călărășeni merituoși

În cadrul festivității, au mai fost acordate diplome de merit profesorului doctor Constantin Tudor, pentru activitatea remarcabilă desfășurată în beneficiul comunității și pentru prezența activă în viața acesteia, artistei Catinca Leu și tânărului David Ghibu, unul dintre cei mai buni matematicieni ai țării, în semn de apreciere pentru rezultatele remarcabile obținute și pentru promovarea valorilor călărășene.

David Ghibu este unul dintre cei mai buni elevi pe care i-a dat Călărașiul în ultimii 20-30 de ani. A reușit un lucru extraordinar, anul trecut: să se califice în lotul olimpic național, adică un elev din Călărași a fost în primii șase, la categoriile de vârstă 13-14 ani, la matematică. Este un lucru excelent! El a fost la Olimpiada Balcanică de Matematică, unde, evident, România a luat locul I și cu meritul lui. Din păcate, nu mai este elevul Liceului Mihai Eminescu. A fost la noi din clasa a patra până în clasa a șaptea. Azi este clasa a opta și, fiind atât de bun, evident că cineva i-a făcut o ofertă de nerefuzat, iar în prezent este elevul Liceului Internațional de Informatică. Era oarecum normal să plece, pentru că doar așa va reuși să crească mai mult. Totuși, este călărășean și oriunde va merge, suntem convinși că va avea rezultate deosebite, va avea în spate Călărașiul și formarea sa inițială de la Călărași. David a fost un copil de 10, un copil excelent și un caracter deosebit. Vă mulțumesc că v-ați gândit la el, este un copil care merită și pe care îl vom vedea, probabil, fiind în top la matematică, în umătorii ani, în România și chiar mai departe. Are un potențial uriaș, a afirmat directorul Liceului Teoretic Mihai Eminescu, George Stoian.

Primarul municipiului Călărași, Marius Dulce, a anunțat că, într-un cadru mai restrâns, vor fi premiați sportivii de succes și elevii olimpici.

În cadrul evenimentului derulat la Muzeul Municipal, artista Catinca Leu și soprana Bianca Ionescu au susținut recitaluri.

La manifestare au fost prezenți reprezentanți ai unor partide politice, dar și autorități locale și județene.

În aceeași zi, a avut loc parada Retromobil pe străzile orașului. Duminică, 19 septembrie 2021, s-a desfășurat parada motocicliștilor.

„Zilele Municipiului Călărași se vor încheia în data de 21 septembrie a.c., când primăria va organiza „Nunta de Aur”, sărbătoarea împlinirii a 50 de ani de căsătorie a cuplurilor cu domiciliul stabil în orașul nostru.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *