Cultură

Ziua Culturii Naționale, celebrată prin expoziția „Maeștri ai Artei Românești în colecțiile Muzeului Dunării de Jos”

Ziua Culturii Naționale a fost sărbătorită, la Călărași, în data de 15 ianuarie 2021, prin vernisajul expoziției de grafică și acuarelă „Maeștri ai Artei Românești în colecțiile Muzeului Dunării de Jos”.

Lucrările expuse pe simezele Muzeului Dunării de Jos Călărași fac parte din colecția de „Artă Plastică” a instituției culturale, ce conține peste 1.500 de tablouri în ulei, acuarele, desene, grafică, precum și o importantă colecție de sculptură.

Ne întâlnim astăzi (n.r. 15 ianuarie a.c.), ca în fiecare an, să sărbătorim Ziua Culturii Naționale și, în același timp, 171 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu. Muzeul Dunării de Jos, încă de la instituirea acestei zile, a participat la sărbătorirea ei prin diverse activități, expoziții, simpozioane sau ateliere de lucru. Anul acesta, am hotărât să facem lucrurile un pic altfel. Căutând în depozitele muzeului, la sugestia criticului de artă Ana Amelia Dincă și împreună cu colegul nostru, Victor Grigore, am descoperit o mică comoară despre care știam, dar pe care nu am expus-o până acum, în sălile muzeului. Este vorba despre o serie de lucrări de grafică și acuarelă ale unor mari maeștri ai artei românești, a declarat managerul Muzeului Dunării de Jos Călărași, Valentin Parnic.

Una dintre principalele funcții ale muzeului este aceea de a promova patrimoniul pe care l-a conservat de-a lungul deceniilor. Muzeul Dunării de Jos are un patrimoniu foarte important, în ceea ce privește arta plastică românească modernă și contemporană, iar în expoziția de astăzi (n.r. 15 ianuarie a.c.) este o glorie a acestui patrimoniu. Ea a fost promovată în Catalogul Colecțiilor de Artă, cu câțiva ani în urmă și astăzi, o parte din colecția importantă grafică se află pe simeze. Această selecție este una făcută foarte atent. Conservatorul secției de artă, artistul plastic Victor Grigore, managerul muzeului, arheolog dr. Valentin Parnic și eu am hotărât ca acestea să fie lucrările care să ne încânte astăzi cu ochiul. Artiștii expozanți sunt nume importante ale graficii românești contemporane. Câțiva dintre ei sunt dispăruți, însă există nume aici care fac gloria fenomenului artistic contemporan în zona graficii. Despre Corneliu Baba cuvintele mele sunt neînsemnate, având în vedere că este creator de școală de pictură. Avem în această colecție un desen care este foarte sintetic. De asemenea, dacă acest patrimoniu de grafică cuprinde lucrări importante, să știți că și tehnicile sunt foarte diferite și importante. Dragoș Morărescu, un apropiat al regretatului director al Muzeului Dunării de Jos, Marian Neagu, a avut în spațiile muzeului o expoziție de pastel și probabil atunci domnia sa a blamat Canalul Dunăre – Marea Neagră, cu toate că tematica ar putea părea proletcultistă, lucrarea este făcută cu mare sensibilitate și cu multă atenție. Un alt grafician foarte interesant este Marcel Aciocoiței, recent dispărut. Știm că el încă face parte din istoria artistică a județului Călărași. Faptul că a deschis expoziții aici, că a fost apropiat al muzeului, că are o grămadă de prieteni în orașul nostru, îl face cu atât mai apropiat și de sufletul nostru, iar Cetatea Sighișoara este una dintre lucrările în care artistul descrie cu mare sensibilitate, simplitate un aspect citadin legat de vechea cetate medievală. Despre Mircea Dumitrescu trebuie să aduc în discuție glorioasa sa activitate în zona culturii românești, în zona graficii, a gravurii. Este un om deosebit, care a susținut generații de artiști plastici. Și acesta a avut o expoziție în foaierul Consiliului Județean. Printre lucrările foarte interesante este și cea a Ilenei Bratu, o artistă care avea un stil liniar foarte închegat, structurat geometric, o artistă dispărută, din păcate. Drumul său a fost oprit brusc, însă puținele lucrări care au rămas denotă o particularitate a concepției artistice”, a precizat criticul de artă Ana Amelia Dincă.

Lucrările expuse aparțin următorilor artiști: Corneliu Baba, Dragoș Morărescu, Constantin Găvenea, Vasile Kazar, Marcel Chirnoagă, Marcel Aciocoiței, Maria Constantin, Clara Cantemir, Mihaela Constantin, Ion Tițoiu, Mircea Dumitrescu, Sofia Uzum, Costin Neamțu, Sorin Tuțoiu, Constantin Catrangiu, Ileana Bratu, Veronica Gridinoc, Liana Petruțiu, Maria Unțanu.

Directorul muzeului, Valentin Parnic, a afirmat că expoziția va putea fi vizitată de călărășeni până la data de 15 februarie 2021. Tot acesta a mai menționat că, în curând, va fi lansată agenda culturală pentru anul în curs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *