Ziua Eroilor a fost sărbătorită, în data de 10 iunie 2021, la monumentul din cadrul Cimitirului Central al municipiului Călărași.
Ceremonia a debutat cu intonarea Imnului Național,“Deșteaptă-te, române”, apoi reprezentantul Protoieriei Călărași, părintele protopop Viorel Dinu, împreună cu un sobor de preoți, a oficiat slujba de pomenire a eroilor neamului românesc.
Prefectul județului Călărași, Valentin Barbu, a rostit următorul mesaj, în cadrul manifestării:
“În semn de recunoştinţă pentru eroii patriei care au căzut în Primul Război Mondial, autorităţile statului român au hotărât, prin Decretul-lege nr. 1693 din 4 mai 1920, ca Ziua Eroilor să fie decretată sărbătoare naţională şi să fie celebrată, ‘cu mare fast religios, şcolar, militar şi naţional’, în Ziua Înălţării Domnului. Decizia a fost preluată de Parlamentul României în anul 1995, iar în anul 2003, prin Legea privind regimul monumentelor şi operelor comemorative de război, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost proclamată drept sărbătoare naţională a poporului român. Peste 330.000 de militari români şi-au pierdut viaţa în urma Primului Război Mondial, iar aproximativ 76.000 au rămas invalizi. Acestora li se adaugă victimele din rândul populaţiei civile, răpuse de boli, foamete sau executate de trupele de ocupaţie. ‘Nu uităm’… Acesta este motto-ul care însuflețește această zi a memoriei. Nu uităm actele de curaj făcute de eroii acestei națiuni, în tranșee, pe câmpurile de luptă, câmpuri care astăzi ne dau grâul pâinii dar și macii roșii, simbol al sacrificiului suprem. Nu uităm actele de patriotism şi dăruire prin care a fost păstrată libertatea ţării. Astăzi (n.r. 10 iunie a.c.), Ziua Eroilor este dedicată nu doar memoriei celor care s-au jertfit pentru ţară în războaiele mondiale, ci și a tuturor celor care și-au dat viața pentru țară, eroii şi martirii din temnițele comuniste, cei uciși și răniți în lupta anticomunistă, militarii români căzuţi în zonele de conflict din Afganistan, Irak, în Balcani şi în misiunile internaţionale derulate sub egida Organizației Națiunilor Unite. Pentru generația actuală, Ziua Eroilor nu trebuie să fie doar o zi a comemorării la nivel declarativ, ci trebuie privită ca un angajament că lupta pentru apărarea identității și integrității naționale va fi continuată. Eroii sunt un simbol al luptei pentru libertate, al speranței într-o viață demnă, al visului pentru care merită să lupți până la capăt. Aceștia sunt un bun național de mare preț, pe care nu-l vom putea evalua decât prețuind cu responsabilitate drepturile și libertățile de care beneficiem astăzi și, mai ales, prin faptul că nu uităm datoria noastră de a conștientiza sensul jertfei lor. Conform arhivelor, doar în municipiul Călărași avem peste 1.800 de soldați uciși, dispăruți, decedați în lagăre, invalizi, participanți decorați și veterani din toate războaiele care s-au abătut asupra țării noastre. Numărul complet al acestora, la nivel de județ, este cu mult mai mare și deseori, faptele eroice și sacrificiile acestor oameni s-au pierdut în negura timpului. Cinste eroilor și martirilor acestui neam! Hristos s-a Înălțat”.
Elevi ai Școlii Gimnaziale Tudor Vladimirescu din Călărași au susținut un scurt program artistic în memoria eroilor neamului. Aceștia au fost coordonați de învățătoarea Daniela Mariniță și învățătoarea Laurenția Virgil, din partea Inspectoratului Școlar Județean Călărași.
De asemenea, în cadrul evenimentului s-a dat citire eroilor căzuți la datorie, din județul Călărași, în războaiele purtate de Armata României.
În cinstea eroilor neamului, s-a păstrat un scurt moment de reculegere. Totodată, Inspectoratul de Jandarmi Județean Călărași a tras salve de arme, pentru a-i omagia pe eroii patriei căzuți la datorie.
Ceremonialul s-a încheiat cu depunerea de coroane la Monumentul Eroilor. Au depus coroane următorii: Guvernul României și Ministerul Apărării Naționale, Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități, Primăria Municipiului Călărași, Consiliul Județean Călărași, Instituția Prefectului și Garnizoana Călărași, Asociația Națională a Veteranilor de Război-Filiala Călărași și Asociația Cultul Eroilor- Filiala Regina Maria, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Barbu Știrbei, Inspectoratul Județean de Jandarmi „General de Brigadă Barbu Pârâianu”, Inspectoratul de Poliție Județean Călărași, Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră, Direcția Județeană de Informații, Serviciul pentru Comunicații Speciale, alte instituții publice, partide politice, senatori și deputați locali. Pe lângă autoritățile locale, județene, senatori și deputați de Călărași, la manifestare a participat și fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea.