Ministerul Sportului desfășoară, în premieră, până la data de 19 august a.c., Proiectul “Hercules”, un program destinat atragerii copiilor către sport, care oferă elevilor cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani cursuri gratuite de inițiere în diferite discipline. La Călărași, însă, proiectul s-a finalizat săptămâna trecută și s-a bucurat de un real succes. Astfel, potrivit directorului executiv al Direcției Județene pentru Sport și Tineret (DJST) Călărași, Marius Gabriel Dumitrescu, timp de trei săptămâni, peste 80 de copii au participat la activități sportive pe următoarele discipline: baseball (24 de copii), atletism (30 de copii), kaiac-canoe (30 de copii). În urma acestui proiect, antrenorul secției de atletism din cadrul Clubului Sportiv Școlar, Marius Tătaru, a remarcat trei copii care ar putea face performanță la această disciplină sportivă.
“Chiar dacă, oficial, perioada de desfășurare este până pe 19 august 2022, noi, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Călărași, împreună cu partenerii de la Clubul Sportiv Școlar Călărași, alături de care am desfășurat aceste frumoase activități, am încheiat proiectul Hercules vinerea trecută, adică pe 12 august. A fost o perioadă frumoasă, desfășurată timp de trei săptămâni, pe trei discipline sportive: baseball, atletism, kaiac-canoe. În medie, fiecare disciplină sportivă desfășurată a atras un număr de 25-30 de copii și aici pot să exemplific: baseball-24 de participanți, atletism-30 de copii, Kaiac-canoe-aproximativ 30. Profesorii au fost devotați, vremea a fost extraordinar de bună, deşi prognozele arătau că va fi caniculă, dar a fost extraordinar, cel puțin pentru kaiac-canoe, o vreme propice pentru sportul nautic. Ne-au impresionat foarte mult copiii, care au fost dornici, curioși, și foarte aplecați către cunoașterea disciplinelor sportive. Chiar profesorul Marius Tătaru, la disciplina sportivă pe care a administrat-o, atletismul, a remarcat 3 copii pentru care urmează să vorbească cu părinții și să îi atragă către această disciplină sportivă”, a declarat Marius Gabriel Dumitrescu.
DJST Călărași a primit, prin intermediul proiectului “Hercules”, de la Ministerul Sportului, suma de 15.000 de lei, pentru achiziționarea materialelor și echipamentelor sportive necesare derulării activităților sportive cu cei mici. Toate echipamentele vor fi utilizate, de acum înainte, în competițiile sportive.
Potrivit sursei citate, proiectul se dorește a fi derulat în fiecare an, în perioada vacanțelor școlare.
“Proiectul Hercules se dorește a fi permanentizat pe durata vacanțelor școlare. Acesta s-a dorit a fi un proiect pilot. Noi, în discuțiile pe care le-am avut cu diriguitorii Ministerului Sportului, am înțeles că se dorește permanentizarea lui. La momentul de față, un răspuns concret nu avem, dar în momentul în care se încheie, pe baza chestionarelor pe care noi le vom completa și pe baza feedback-ului pe care noi îl vom da, cred, mai mult ca sigur, că va fi un răspuns pozitiv”, a conchis directorul DJST Călărași, Marius Gabriel Dumitrescu.
Pentru această primă ediție, 32 de direcții județene, precum și Direcția pentru Sport a Municipiului București, au fost implicate cu toate resursele pe care le dețin, în dorința de a deprinde copiii cu practicarea sportului. La nivel național, distracția s-a îmbinat cu mișcarea și descoperirea tainelor mai multor discipline sportive: rugby, scrimă, atletism, natație, baschet, gimnastică aerobică, artistică și ritmică, tir cu arcul, karate, badminton, tenis de masă, handbal, arte marțiale, orientare, ciclism, triatlon, dans sportiv, kaiac-canoe, volei, tenis de câmp, hochei pe gheață, judo, patinaj role, lupte, fotbal și minifotbal, baseball, taekwon-do ITF și șah. Cursurile de inițiere au fost susținute de peste 160 de antrenori cu bogată experiență de la nivel local, în patru serii de câte o săptămână, copiii având posibilitatea de a încerca astfel mai multe sporturi.
Resursele materiale necesare desfășurării în bune condiții a proiectului au fost puse la dispoziție de Ministerul Sportului, care a alocat și a distribuit, în acest sens, către direcțiile subordonate, bugetul destinat cheltuielilor de organizare.
Proiectul s-a bazat și pe o serie de colaborări instituționale la nivel local, încheiate între direcțiile județene de sport și diferite structuri care au susținut buna desfășurare a cursurilor și pregătirii, în condițiile unei depline siguranțe.
Alături de București, județele care au derulat, în această vară, proiectul ”HERCULES” sunt: Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Caraș Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Timiș, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Organizatorii și-au propus ca un procent semnificativ dintre copiii înscriși să continue practicarea disciplinelor sportive descoperite și să se îndrepte și către performanță, legitimându-se în cadrul cluburilor de profil de la nivel local.
Pentru recompensarea entuziasmului și a dorinței de a face sport, precum și a participării active și dedicate la proiect, copiii au primit tricouri și șepci inscripționate cu logo-ul proiectului, dar și diplome de recunoaștere a meritelor sportive, care să le amintească de momentele frumoase ale întâlnirii cu HERCULES.