Social

Aplicație gratuită în sprijinul victimelor violenței

Lansat în luna mai a acestui an, Bright Sky RO este un instrument digital gratuit, care vine în sprijinul victimelor violenței domestice, oferind asistență și informații utile persoanelor aflate într-o relație abuzivă sau celor care vor să ajute în astfel de cazuri. Aplicația a fost dezvoltată și adaptată pentru România în cadrul unui parteneriat al Fundației Vodafone România cu Poliția Română (prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității), Asociația Necuvinte și Asociația Code for Romania. Bright Sky RO este disponibilă în AppStore și Google Play store în limbile română, engleză și maghiară.

De la lansare, aplicația Bright Sky România a fost descărcată pe 2.281 de terminale, având în acest moment peste 1.000 de utilizatori activi. Cele mai accesate funcții ale aplicației sunt: căutarea celui mai apropiat serviciu de asistență, completarea chestionarului de evaluare a riscului, ghidul de siguranță online și căutarea de informații generale din meniul aplicației (cauzele și consecințele violenței domestice, ordinul de protecție). Funcția de jurnal a aplicației este de asemenea un instrument extrem de util pentru victime, pentru că le ajută să strângă dovezi necesare pentru documentarea abuzului.

La nivel internațional, se apreciază că 30% dintre femei experimentează o formă de violență domestică cel puțin o dată de parcursul vieții. Dintre acestea, mai puțin de 40% caută ajutor pentru a ieși din relația abuzivă, adresându-se în general prietenilor și familiei și, în puține cazuri, solicitând sprijinul poliției. Lansarea aplicației Bright Sky RO a fost cu atât mai necesară cu cât s-a suprapus contextului pandemic Covid-19. Datele organizației UN Women menționeză că majoritatea țărilor au raportat creșteri ale cazurilor de violență cauzate de izolare, teama de boală sau nesiguranță financiară.

La nivelul țării noastre, datele furnizate de Poliția Română ne arată că, în primele 9 luni ale acestui an, cea mai mare pondere în cadrul infracțiunilor din sfera violenței domestice o au faptele de „lovire sau alte violențe” – 62%, urmate de „abandonul de familie” – 14% și „amenințarea” – 9%.

În perioada ianuarie – septembrie 2020, în România au fost emise 6.472 de ordine de protecție provizorii, cu 10% mai multe față de primele 9 luni ale anului trecut. Din totalul acestora, 6.383 au fost emise la solicitarea victimelor, 54 la solicitarea altor persoane, 5 la solicitarea ONG-urilor și 30 la solicitarea altor instituții abilitate în acest sens.

Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității este direcția din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române care coordonează, monitorizează și controlează activitatea de prevenire a criminalității desfășurată de Poliția Română, la nivel central și teritorial.

Începând cu anul 2001, institutul reprezintă România în European Crime Prevention Network (EUCPN), o rețea de prevenire a criminalității care face schimb de bune practici la nivel european și promovează activitatea de prevenire a criminalității.

Mai multe informații despre institut puteți afla pe:

www.politiaromana.ro/ro/politia-romana/unitati-centrale/institutul-de-cercetare-si-prevenire-a-criminalitatii

Fundaţia Vodafone România este o organizaţie neguvernamentală românească, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998. În cei peste 20 de ani de activitate, Fundaţia Vodafone România a finanţat 1.168 de programe, derulate de 745 de ONG-uri din întreaga țară, în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut peste 3 milioane de beneficiari – copii, tineri, vârstnici, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundaţia Vodafone România a investit 31 de milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele fundaţiei sunt disponibile pe www.fundatiavodafone.rohttp://jurnaldebine.fundatiavodafone.ro/ și www.facebook.com/fundatiavodafone.

foto: www.giurgiuveanul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *